Bild
Nästa artikel
Ny typ av larm ska varna för allt

Ny typ av larm ska varna för allt

PRYLAR

Ett norskt företag har tagit fram ett larm för husbilar och husvagnar som varnar för det mesta inkluderat fukt. Larmet sägs vara världens första i sitt slag.

Det är den norska tidningen bobilverden.no som uppmärksammat det som beskrivs som marknadens första larm för fritidsfordon med inbyggd fuktavkänning. Larmet varnar dessutom för inbrott, rök, olika gaser, rörelse inuti och utanför fordonet samt spårning via mobil. Batterilivslängden uppges till 5-15 år. Tillverkaren heter Avara som är ett norskt bolag bildat av personer med lång erfarenhet inom sensorteknologi och alarmteknologi samt som har erfarenhet av husbilar och husvagnar enligt presentationen på deras hemsida.

– Vi vil om kort tid lansere markedets første bobil- og campingvognalarm med fuktdetektor. Ved begynnende lekkasje får eieren straks beskjed, og kan iverksette reparasjon mens det ennå er en bagatell, säger styrelseordförande Petter Quinsgaard i Avara AS.

Produktionen av larmet börjar snart och ska finnas att köpa i början av 2021.

Fuktavkänningen fungerar med permanent monterade batteridrivna fuktsensorer som känner av även små fuktförändringar och indikerar fuktinträngning tidigare än nuvarande varningssystem enligt Avara.

– De trådløse batteridrevne sensorene er små, og plasseres lite synlig rundt om i bobilen eller campingvogna. De måler fukt mange ganger daglig, og sender måledata til en server. Serveren analyserer måledataene og sender eieren av bobilen eller campingvogna varsel når det observeres økende fukt over en tidsperiode. Hvert år får eieren en målerapport med tilhørende fuktsertifikat, skriver selskapet.

Larmet ska tillverkas i flera versioner, både med och utan fuktavkänning. Inga priser är hittills presenterade men deras hemsida hittar du här.

Taggar: Prylar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.