Bild
Nästa artikel
Platt antenn till din platta TV

Platt antenn till din platta TV

JULKLAPP

Snipe är en satellitantenn främst tänkt för husbilar och husvagnar. Antennen är helt platt och har en motordriven bottendel som automatiskt riktar in sig mot önskad satellit. Vi har gjort ett snabbtest.

Snipe är en helautomatisk antenn för satellitmottagning som finns på den svenska marknaden sedan i våras. Rätt satellit indikeras genom att en diod lyser med fast sken, exempelvis satelliten Thor där Canal Digital sänder svenska program. Det fordras dock att man har ett abonnemang för att kunna se programmen.

Snipe är enbart en antenn och till den behövs en mottagare som väljs efter vilken leverantör av program man har och att mottagaren klarar just den leverantörens kort. Mottagaren S-HD 207 som ofta säljs tillsammans med antennen klarar kort från Canal Digital

När antennen är uppe tänds en blå GPS-symbol som visar att antennens position övervakas. Skulle man glömma att ta ned antennen så fälls den ihop om man börjar köra. 

När antennen är rätt riktad mot önskad satellit så kan strömmen till kontrollenheten stängas av, men då övervakas den inte av GPS-systemet och man riskerar att köra med antennen uppe. Har man parkerat och antennen är uppe kan det hända att antennen fälls ihop om husbilen gungar till på grund av rörelsen i bilen, det hände oss ett par gånger under testperioden.


Gällande montering så bör den göras av en erfaren montör, främst när det gäller tätning och genomgång för kablar. I instruktionen som medföljer rekommenderas silikon som tätningsmassa, men enligt husbilshandlarna så är det Bostik 1590, butyltätningsmassa, som är det enda godkända tätningsmedlet. Från antennen går det 2 kablar, båda kablarna är väl tilltagna i längd och med smal diameter.

Antennen ger hög signalstyrka som kan avläsas via mottagaren och vid fri sikt mot satelliten låg vi på över 90 procent hela tiden i södra Sverige och norra Tyskland. 

Artikeln tidigare publicerad i nummer 9.2013 / Christer Magnusson

Taggar: Prylar, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.