Bild
Nästa artikel
Ren luft i bilen även under färd

Ren luft i bilen även under färd

PRYLAR

Vill du bli av med damm och andra partiklar i ditt fritidsfordon har det svenska företaget Blueair tagit fram en luftrenare som går att driva på 12 volt. Företaget menar att den renar luften i en medelstor bil på bara sex minuter.

Både på vägarna och campingar kan det vara en hel del damm och även om bilarna idag kan ha partikelfilter slipper en del förbi dessa och många gånger kan luften inne i bilen vara mer förorenad än utomhusluften. Lösningen är en separat luftrenare som håller koll på luftkvalitén. Det menar Blueair som tagit fram en luftrenare för bilar och som även kan användas under färd.

I synnerhet i trafiken rivs många småpartiklar upp från exempelvis däck och bromsbelägg utöver partiklar som frigörs från kemikalier i plast och textil i bilens inredning. Sådana föroreningar uppges luftrenaren avlägsna effektivt och den tar samtidigt bort pollen, rök, damm, sot, sand, och asfaltspartiklar samt andra utsläpp i kringmiljön. 

Cabin billuftrenare använder sig av en mobil version av Blueairs HEPASilent™-teknik för att ge goda prestanda för luftrening för bilar, lastbilar och husbilar. Tekniken har utvecklats av Blueair och kombinerar elektrostatisk och mekanisk filtrering för att leverera ren luft med ett 360-graders luftflöde och låg ljudnivå. Den filtrerar bort över 95 procent av PM2.5-partiklar, pollen, damm, avgaser så som diesel- och bensenpartiklar, däckpartiklar och utsläpp från industrier. Den har testats och uppfyller eller överträffar globala standarder som GB, CARB, CB och AHAM.

Luftrenaren levererar 38 kubikmeter ren luft per timme och finns tre olika modeller som passar för olika behov. Även den enklaste av de tre renar luften effektivt, men man kan behöva välja en annan modell för lite större fordon. Flera modeller har sensorer som läser av luftkvaliteten och justerar fläkthastigheten automatiskt och via en indikator eller för vissa modeller i en tillhörande app kan man kontinuerligt följa luftkvaliteten inuti bilen, och genom att koppla upp luftrenaren via bluetooth kan man även få löpande uppdateringar om utomhusluften.


– Eftersom vi ser luftföroreningarna öka över nästan hela världen ligger en luftrenare för motorfordon helt i linje med vår idé om att förbättra hälsan och välbefinnandet hos fler. Det ger både förare och passagerare i personbilar, lastbilar och husbilar tillgång till ren luft, säger Alexander Provins, Europachef på Blueair.

Modellerna är ungefär 2 x 2 decimeter och priserna startar på cirka 2 500 kronor. Mer information hittar du på blueair.se.

Har du skaffat solpaneler till ditt fritidsfordon?

Taggar: Prylar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.