Bild
Nästa artikel
Rent vatten i din vattenkran

Rent vatten i din vattenkran

PRYLAR

Vattentankarna i husbilar och husvagnar kan bli bakteriehärdar och många renar därför vattnet med kemikalier. Men det finns alternativ, med hjälp av strömsnål Nobelprisad teknik blir gammal reningsteknik högaktuell igen.

VVS-Forum uppmärksammar tekniken som det svenska företaget Watersprint haft på marknaden i cirka ett år och lyfter fram att tekniken nu väckt internationellt intresse.

Sedan tidigare är det känt att UV-ljus kan användas för att rena och desinficera dricksvatten. Sådan teknik har använts i exempelvis Afrika och av en del adventure-turister som rest till platser där renat vatten inte existerar.

Watersprints bidrag är att de använder sig av det relativt nya blåa LED-ljuset, en uppfinning som fick Nobelpriset i fysik 2014. Den strömsnåla tekniken kan även användas till flödande vatten och fungerar med 12 Volt.

Vattenrenaren känner dessutom av om vattnet flödar och släcker LED-ljuset när vattnet står still, redan efter någon tusendels sekund nås återigen full intensitet när vattnet börjar flöda. Funktionen styrs av programvara som kommunicerar med användaren via wifi. Det innebär att produkten bara använder ström när vattnet flödar vilket ger mycket goda energivärden men även varnar om systemet råkar ut för något teknikfel.

Produkten är även miljövänlig eftersom inga kemikalier eller kvicksilver används under reningsprocessen. Den kräver inte heller metoder som hetvattenspolning eller klordioxidbehandling.

Renaren finns i två versioner, D4Tap med 10 liters kapacitet per minut, 600 liter per timme och en beräknad livslängd på 4 200 000 liter. D4Tap+ klarar 15 liter per minut, 900 liter per timme och en beräknad livslängd på 6 300 000 liter. I vattenledningsröret så tar led UV-ljuset död på ca 99,9% av alla bakterier som uppstått enligt tillverkaren. Prisnivå för D4Tap är 14.125 kronor, D4Tap+ 19.800.

Fakta: 12-24 VDC. Vikt 1100 gram. Längd 290 mm, diameter 55. Effektförbrukning 10 watt vid vattenflöde, stand-by 500 mw.

Läs mer på Swedish GTC:s hemsida.

Taggar: Prylar

Kommentarer

#1
Lennartsiv
2016-11-18 09:58

Låter väldigt bra, någon som har testat? Någon som vet var dom finns att köpa, och c:a pris?

#2
Pelle Kjörling
2016-11-18 13:07

Nu har vi kompletterat med pris och återförsäljarens hemsida. / webbredaktionen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.