Bild
Nästa artikel
Uppblåsbart förtält

Uppblåsbart förtält

PRYLAR

Har du tröttnat på pinnar som inte passar ihop när du kommit fram till campingen och sliter med förtältet? Ett norsk företag lanserar nu ett uppblåsbart förtält.

Engelsmannen Mark Lawless startade KAMPA co.Ltd 2007,  www.kampa.co.uk, men har redan hunnit bli känd i England tack vare sina lättviktsförtält till husbilar och husvagnar. Nu börjar det norska företaget Tormod Holand sälja Kampas produkter i Norden via de första återförsäljarna tillbehörsbutiken i Strömstad, PR Husbilar i Sollebrunn och Husvagn & Fritid i Kalmar. Priset för Rally Air 390 uppges till 9 900 kronor.

I den nya serien med uppblåsbara förtält finns det flera modeller men gemensamt är att de inte behöver några stänger som stöd. Du kan blåsa upp tältet med hjälp av ettdera en medföljande handpump eller en elektrisk pump som tillval och tillverkaren hävdar att det endast tar någon minut  att blåsa upp tältet. Pumpen ansluts till en gemensam ventil som fördelar luften till samtliga kanaler.

De traditionella tältstängerna är ersatta av kraftiga, lufttäta uppblåsbara luftkanaler/slangar som är fast monterade i  förtältet. Det kraftiga  ”Air Frame”–chassit av uppblåsta kanaler ger en stark konstruktion som enligt tillverkaren väl matchar lösningen med stålstänger. Tillverkaren uppger vikten till 18,5 kilo för Rally Air 390 och hävdar att det är en viktbesparing på upp till 27 procent jämfört med motsvarande förtält med stänger.


Kampa Rally Air finns i bredderna 260 cm och 390 cm, båda med djupet 250 cm.  Kampa Rally Air är designat för att passa alla husvagnar/husbilar med markishöjd mellan 235 och 250 cm men det finns även en modell för 290 cm.

Den fråga som nog många ställer sig är hur hållbar konstruktionen är. Tillverkaren Kampa hävdar att konstruktionen är "otroligt stark" och att den vid normal användning inte skall kunna skapa problem. Alla luftkanaler är tillverkade av en TPU luftslang insydd i ett hölje av PE-material. Detta är insytt i en polyester-kanal som är påsydd på förtältet. Därigenom hävdar tillverkaren att luftslangarna är väldigt bra skyddade. Det ideala lufttrycket skall vara mellan 8-12 lb och slangarna är testade med 22 lb lufttryck vilket motsvarar däckstrycket i en bil. Lufttryck på 22 lb är inte möjligt att komma upp i med den medföljande luftpumpen eller med el-pumpen som erbjuds som extrautrustning.  Skulle ändå någon av luftslangarna få ett läckage så kan den enkelt kopplas bort från de andra slangarna med ventiler vid varje slang så att en punkterad slang inte gör förtältet obrukbart. Därefter kan man reparera eller byta ut den punkterade luftslangen.
Taggar: Prylar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.