Bild
Nästa artikel
Värmekamera visar köld och fukt

Värmekamera visar köld och fukt

PRYLAR

Tyvärr drabbas husbilar och husvagnar ibland av fuktskador. Att hålla koll på skicket och åtgärda i tid är viktigt och exempelvis erbjuder besiktningsstationer ofta fukttester, något som både är ett krav för fuktgarantier och bra för det egna samvetet.

Det finns förhållandevis billiga värmekameror på marknaden och Deltaco lanserar nu FLIR One Pro som påstås ger dig möjlighet att hitta dolda problem snabbare än någonsin tidigare.

Dess nya bildbearbetningsteknik VividIR™ gör att bilder får tydligare detaljer. High/Low gain mode innebär att du kan ställa in din FLIR på standard (High) eller spot-/områdes-mätning (Low) beroende på vad du letar efter.

Det här är användningsområden där Deltaco anser att värmekameran fyller sin funktion:

  • Hitta eventuella köldläckor så att du kan optimera energieffektiviteten, hitta fukt och eventuella läckor i tak, väggar och golv innan mögel bildas och hitta källan till överbelastade elanslutningar
  • Hitta vattenläckor, hitta källan till något som luktar varmt eller letar efter husdjur som kommit bort på natten
  • Vandra och utforska på natten, observera vilda djur, se till att elden är släckt

FLIR ONE Pro värmekamera finns även med USB-C variant för Android.

Dimension (BxDxH): 68x14x34mm. Vikt 37gram

FL1PRO-IOS distribueras av Deltaco och finns att köpa hos deras återförsäljare där prisnivån är 4 700 kronor. Deltacos hemsida hittar du här.

Fuktgarantier

Fuktgarantierna som de olika tillverkarna ger kräver som princip årliga fuktkontroller. Dessa måste utföras på ställen som respektive fabrikant fastställer men vissa tillåter att exempelvis besiktningsstationer som Opus genomför dessa, annars är huvudregeln att fabrikantens märkesverkstäder ska göra kontrollen. Kolla noga villkoren din fabrikant ställer upp!

En värmekamera kan vara en ytterligare hjälp för den som vill hålla extra kontroll men ersätter inte de obligatoriska testerna. Likaså kan det vara ett bra hjälpmedel för de fordon vars fuktgarantier gått ut men det krävs förstås en viss erfarenhet för att kunna läsa av bilderna på ett korrekt sätt.

Taggar: Prylar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.