Bild
Nästa artikel
Varmt täcke kan även kyla

Varmt täcke kan även kyla

PRYLAR

Varierande temperaturer i en husbil eller husvagn kan göra att nattsömnen inte blir så rofylld som en del önskar. Möjligen kan ett nytt material för täcken lösa problemet, täcket kan nämligen både kyla och värma.

Vi har vant oss vid funktionsmaterial, mest känt är kanske Gore-Tex som är både i det närmaste vattentätt samtidigt som det andas. Men det finns funktionsmaterial för andra användningsområden som Thinsulate och nu lanserar det tyska företaget Advansa ett täcke som de hävdar skapar ett mikroklimat i sängen som gör att du vare sig fryser på kvällen eller vaknar svettig när solen legat på ett tag på morgonen.

Materialet kallas Climarelle har uppmärksammats av den tyska tidningen Reisemobil och är ett flismaterial med flera olika typer av fibrer. Advansa hänför det till gruppen mikrokaplat Phase Change Material (mPCM) och ska ha egenskapen att både kunna kyla i värme och värma i kyla.

Helt utan grund är det kanske inte, Aktion Gesunder Rücken (AGR) e.V. (ungefär kampanjen för friska ryggar) har certifierat täcket för att behanda smärtande ryggar. De menar att den termofysiologiska effekten med ett vanligt täcke innebär att man rullar sig ofrivilligt i sängen men att detta undviks med Climarelletäcket. Täcket finns i olika storlekar, tygkvaliteter och quiltning, är tvättbart i 60 grader och uppfyller Oekotex 100-standarden för toxikologisk säkerhet. Något pris finns dock inte i dagsläget.

Advansas hemsida men även här kan du (på engelska) läsa mer om materialet.

Taggar: Prylar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.