Bild
Nästa artikel
Resa: Färja eller bro

Resa: Färja eller bro

Reportage

Bor man som vi gör på den skandinaviska halvön blir det automatiskt dyrare att resa söderut i Europa. Hur vi än beter oss måste vi ju betala för färja eller  bro. Det är lite orättvist men en tröst är att det ger fler reseupplevelser. Dessutom finns det många alternativ att välja bland.

En vanlig fundering inför Europaresan är hur den ska inledas. Kanske har du aldrig rest utrikes med fritidsfordon förut och vill veta vilka möjligheter som finns. Eller kanske har du valt samma väg i tio år och är sugen på något nytt. Här följer ett urval av färdvägar som alla har sina fördelar och nackdelar beroende på vad som önskas.

Kanske ska man inte stirra sig helt blind på biljettpriserna eftersom vissa upplevelser kan vara värda ett högre pris. Kanske kombinera en helg i Stockholm med färjan till Riga eller Tallinn, trots att du bor i Skåne?! Eller två dygn i Göteborg och sedan färjan till Kiel eller varför inte åka från Blekinge med färjan till Polen?

Tänker vi ändå bara ekonomiskt är det bra att räkna med bränsle­kostnad, bilslitage och övernattningar. När allt räknas ihop kan det gå ganska jämnt ut. Ta till exempel ­färjan till Polen där diesel, campingnätter, alkohol och livsmedel är avsevärt billigare än i exempelvis Danmark. Polenfärjan kombinerat med ett tomt kylskåp, ett tomt barskåp och en kvartsfylld dieseltank kan bli en utmärkt affär.

Tips inför broöverfarten
 • Ska du åka flera turer på bron kan ett ­bropass vara en god idé. 
 • Ha passet redo inför överfarten.
 • Åk till en bemannad kassa om du är ­allmänt ­osäker eller om du har en bil som ­gränsar till 6 meter.
 • Kolla väderprognosen så att det inte är ­exceptionellt blåsigt när ni ska åka över.
 • Ta en paus innan överfarten eftersom det är en ganska god sträcka till nästa rastplats.
 • Se till att ha tillräckligt med bränsle i tanken.

 

Öresundsbron är nästan lika mycket 
tunnel som bro.
Öresundsbron är nästan lika mycket tunnel som bro.
Det ena utesluter inte det andra, ta färjan bort och bron hem. Här på Öresundsbron mot Sverige!
Det ena utesluter inte det andra, ta färjan bort och bron hem. Här på Öresundsbron mot Sverige!
Ställ in GPS:en på nästa land redan innan överfarten så slipper du köra fel direkt på andra sidan.
Ställ in GPS:en på nästa land redan innan överfarten så slipper du köra fel direkt på andra sidan.
"Det är lite konstigt med dubbel bro- avgift om bilen mäter 6,01 meter."
Populära alternativ

Rödby–Puttgarden

Klassikern bland söderfarare är färjan från danska Rödby till tyska Puttgarden. Färjan tar cirka 45 minuter och biljetten kan kombineras med överfarten -Helsingborg–Helsingör eller Stora Bältbron vilket ger bättre pris. www.scandlines.se 

 

Öresundsbron

Snabbt och smidigt utan att behöva köa nämnvärt eller passa färjetider. Därför väljer många att åka bron över Öresund. Prismässigt är det en stor fördel att beställa ett Bropass om du planerar att åka flera turer per år. www.oresundsbron.com

 

Stora Bältbron

Resenärer som färdas till -Jylland eller västra Tyskland och -Atlantkusten väljer att fortsätta med Stora Bältbron. Ibland har undertecknad valt denna väg som ren omväxling. -Måttgränser på 6 meter längd, 2,7 meter höjd och 3,5 ton m.m. www.storebaelt.dk

 

Göteborg–Kiel

Bor du på västkusten så är -Göteborg - Kiel ett trevligt alternativ om du redan har sett södra Sverige och Danmark. Här -hoppar du över transport-sträckan genom att sova bekvämt i en hytt med dusch och toalett och vakna utvilad i Tyskland. www.stenaline.se

 

Helsingborg–Helsingör

Ett klassiskt och trevligt -alternativ till Öresundsbron. Många trodde kanske att denna -färjelinje skulle försvinna efter tillkomsten av bron men så är inte fallet. Ska du resa runt i -Danmark och vill se mysiga norra Själland är det här bästa alternativet. www.hhferries.se samt www.forsea.se

Nynäshamn–Gdansk

Mälardalingar och norrlänningar kan tjäna på Stockholm–-Polen. Färja och hytt kostar en slant men då sparas bilkörning och andra avgifter. Dessutom hamnar du i billiga Polen! Här är diesel, livsmedel och campingar billigt jämfört med övriga länder. www.polferries.se

 

Stockholm–TallinnStockholm–Riga

Har du planer på att resa i östra Europa och Baltikum så finns flera alternativ. Tallinn, Helsingfors, Åland, Riga. Åker du till Finland så finns faktiskt en färja hela vägen till Tyskland därifrån men annars rekommenderas resan genom Baltikum till Polen. www.tallinksilja.se

 

Helsingfors–-Travemünde 

Ett mindre känt alternativ för oss svenskar men desto vanligare för finländare som ska till Tyskland och vill hoppa över Sverige eller Baltikum. Färjeturen är en av de längsta i Östersjön med sina 29 timmar. Upplev Finland innan Tyskland ihop med www.finnlines.com

Äntligen ombord. Hamnar man vid väggen är det lättare att få till en elkoppling till kylskåpet.
Äntligen ombord. Hamnar man vid väggen är det lättare att få till en elkoppling till kylskåpet.
Högsäsong betyder ofta mängder av husbilar och då brukar det vara svårare att få ström till husbilen.
Högsäsong betyder ofta mängder av husbilar och då brukar det vara svårare att få ström till husbilen.

Ett välkänt ämne är att kostnaden skiljer sig åt när det gäller stor­leken på husbilen. En del rederier drar en gräns vid 6 meter, men så kanske ”personbilstaxan” också har en höjdgräns på två meter och då åker alla dit på den dyrare biljetten – oavsett längd.

Färjor har ett begränsat utrymme så där är prisskillnaden förståelig men lite konstigt är det med dubbel broavgift om bilen mäter 6,01 m (1 030 kr) istället för 5,99 m (515 kr). Särskilt när allt ändå mäts per automatik, då kunde pris/cm eller per kilo vara mer rättvist. Ett tips till er som har fordon på gränsen till 6 meter gör även klokt i att ta den manuella kassan vid Öresundsbron. Var beredd att visa längden i registreringsbeviset. Tänk också på att det kan vara lite olika bud när det gäller dragkrok och cykelställ som gör att bilen blir längre än 6 meter.

Sist men inte minst, oavsett om du väljer färja eller bro så är båda alternativen en spännande upplevelse för den som är ny på området. Öresundsbron och Stora Bältbron är riktiga underverk byggnadstekniskt och det är en vacker utsikt som dessa överfarter bjuder på. 

Likaså kan längre färjeturer med egen hytt och nöjen ombord bjuda på massor av minnen och de snabba färjelinjerna har även dessa sin tjusning. Hur lång tid olika färjor tar ser du i vår färjeguide i detta nummer.

Har du hund kan det vara praktiskt att välja bron. Då får alla åka tillsammans och det är lätt att stanna och rasta. På en del färjor får hunden stanna själv på bildäck medan det på andra finns fina djurhytter med matskål och hundsäng. Kontrollera vid biljettbokning. Är hunden lite stressad av sig så kan alla nya ljud och lukter på färjan vara jobbiga, och på sommaren kan det bli varmt för dem.

Ett annat tips vid färjeöverfarter, i alla fall under lågsäsong när personalen har tid, är att fråga om du kan få låna ström till husbilen för kylskåpets skull. Gasolen ska alltid stängas av på färjor och har du kompressorskåp så drar det på batteriet om färjeöverfarten är av det längre slaget. Ett tips är att ta med några frysklampar och lägga i kylen innan skåpet stängs av.

Sist men inte minst viktigt – ha en trevlig resa!

"Gasolen ska alltid stängas av på färjor."
En tur upp på däck piggar upp och hinns med även på de kortare överfarterna.
En tur upp på däck piggar upp och hinns med även på de kortare överfarterna.
Tips inför färjeöverfarten
 •  Ta med frysklampar till kylskåpet.
 • Ha pass och biljetter redo.
 • Stäng av gasolen och lås upp gasolutrymmet.
 • Om personalen verkar tillmötesgående kan du höra om de har eluttag.
 • Förbered en väska med tandborste och liknande att ta med ombord. Gör klart för eventuell hund som följer med till hytten alternativt stannar i fordonet.
 • Ställ in GPS:en och förbered vidare färd i det nya landet, redan innan du kör ombord på färjan. Det kan vara svårt att hitta platser att stanna på vid ”landstigning”.

 

Taggar: Reportage

En vanlig fundering inför Europaresan är hur den ska inledas. Kanske har du aldrig rest utrikes med fritidsfordon förut och vill veta vilka möjligheter som finns. Eller kanske har du valt samma väg i tio år och är sugen på något nytt. Här följer ett urval av färdvägar som alla har sina fördelar och nackdelar beroende på vad som önskas.

Kanske ska man inte stirra sig helt blind på biljettpriserna eftersom vissa upplevelser kan vara värda ett högre pris. Kanske kombinera en helg i Stockholm med färjan till Riga eller Tallinn, trots att du bor i Skåne?! Eller två dygn i Göteborg och sedan färjan till Kiel eller varför inte åka från Blekinge med färja

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.