Bild
Nästa artikel
Solstrålen kallas den. Anton och Sofia  blev kända i SVT-programmet Gifta vid första ögonlastet i våras och de är redan inne på sin andra plåtis.
Solstrålen kallas den. Anton och Sofia blev kända i SVT-programmet Gifta vid första ögonlastet i våras och de är redan inne på sin andra plåtis.

Tacoparet som väljer vanlife

Reportage

De ville ha villa, Volvo och vovve. Men först blev det vanlife – och bebis. Sofia och Anton, kända som ”tacoparet” från Gifta vid första ögonkastet är redan inne på sin andra plåtis. Nummer ett byggde de själva, utan någon erfarenhet.

Sidodörren var bucklig. Resten av bilen också. Men VW Tranportern T5 kostade bara 5 000 kronor. En perfekt van för två nybörjare som vill bygga sin första plåtis. Så Sofia Lindhe och Anton ­Pehrson slog till.

– Den var krockad och såg ut som stryk på utsidan och var full med koskit på insidan, för man hade kört gödsel med den. Så det första vi tänkte var att den måste få ett upplyftande namn, säger Sofia Lindhe.

Vid Lovatnet i Norge stannade Anton och Sofia längre än de brukar. De kunde inte slita sig.
Vid Lovatnet i Norge stannade Anton och Sofia längre än de brukar. De kunde inte slita sig.

Den buckliga vanen döptes till Regnbågen, drömbilen som skulle ta Sofia och hennes man Anton ut i Europa. Egentligen skulle hippienamnet ha kompletterats med en matchande utsida: Målade flower power-blommor och peacemärken. Men de kom på att det inte var någon bra idé.

– Vi ville ha möjligheten att fricampa utan att dra så mycket uppmärksamhet till oss. Så det fick räcka med ett regnbågsmärke på baksidan, säger Anton.

Försiktigheten kan ha något att göra med att de är kända från tv. Under några månader var Sofia och Anton ”tacoparet” med alla som såg Gifta vid första ögonkastet på SVT: De unga nygifta som älskade tacos, hemmamys och ville leva svenssonliv. En bild som de i dag tycker blev väl ensidig.

– Vi gillar båda att testa nya grejer. Vi är väldigt spontana, säger Anton.

– Och ganska chill. Vi vill leva livet och ha kul, säger Sofia.

Det var därför Regnbågen kom in i deras liv.

– Jag har alltid velat resa runt i en van och så var vi lite uttråkade och behövde ett coronaprojekt, så jag föreslog att vi skulle bygga vår egen, säger Sofia.

Världens största trädgård finns därute, varje gång de öppnar Solstrålens dörr.
Världens största trädgård finns därute, varje gång de öppnar Solstrålens dörr.

Anton var genast på. De började bygga hösten 2020, trots att de knappt hållit i en hammare tidigare. Hur mörka och svinkalla höstkvällarna än var så åkte de till Antons pappas gård, där bilen stod, och fixade. De gnuggade stelfrusna händer, drömde om resor, hade roligt – och gjorde mängder av misstag.

– Din pappa var orolig när vi skulle börja använda sågbordet, säger Sofia och Anton skrattar. Han kom in en gång i kvarten och kollade så att alla fingrar satt kvar. Det var mycket nytt som vi lärde oss.

Bland annat att det inte är en bra idé att lägga klickgolv i en bil. De höll på en hel dag, måttade och fixade. Och sedan visade det sig att de måttat det upp och ner.

– Så det låg jättefint när det låg upp och ner i bilen… Då var vi inte så glada. Och det är inte något jag rekommenderar någon i hela världen, att lägga ett klickgolv i en bil. Lastgolvet var ju inte plant från början så det slutade med att vi fick spika fast det, säger Anton.

Annat blev mer lyckat, som den egenbyggda sänggaveln – och slutresultatet. När Regnbågen stod klar i december förra året kunde de inte vänta. De började genast resa. Först en tur till Stockholm där de tillbringade den sju-gradiga julen i sin bil, med bucklig dörr som inte höll helt tätt. Sedan fortsatte de, längre och längre bort: Till Värmdö, Norrköping, Marstrand…

Jag har alltid velat resa runt i en van och så var vi lite uttråkade och behövde ett coronaprojekt.

Till slut insåg de att de älskade vanlife – och att de behövde en större bil om de skulle fortsätta med det.

En kväll satte de sig ner och gjorde en önskelista. Deras nya plåtis skulle ha:

• Kök inne i bilen

• Ståhöjd inomhus

• Toalett

• … och inte vara helt klar

– Vi ville få göra det sista och sätta vår egen prägel på den, säger Anton.

Redan nästa morgon dök den upp på Blocket. Drömbilen. En Fiat Ducato med allt de ville ha, plus dusch, golvvärme och varmvattenberedare. Ytterligare en dag senare var den deras: Solstrålen.

– Det är en riktig lyxbil. Det vi gjorde var att ta ut köksluckorna, sätta i rotting och måla dem gröna. Vi målade också hela insidan vit, berättar Sofia.

En inverter och nya kontakter lades också till. Med tiden har även en markis och tavlor tillkommit. Men kanske inte den sortens tavlor som tv-tittarna skulle tro, alltså citat om tacos.

– Nä, det blev inga tacotavlor. Vi tänkte det, men de var för stora, säger Sofia.

– I stället har vi tre recept på väggen, på frasiga morgonbullar, guldvaskarpanna och viltköttbullar, fyller Anton i.

Av säkerhetsskäl och av respekt mot andra och naturen ­stannar de bara en natt per plats.
Av säkerhetsskäl och av respekt mot andra och naturen ­stannar de bara en natt per plats.

Sommaren som gått har de tillbringat 100 nätter i bilen. De har varit över till Gotland en sväng och tagit sig ändå upp till Abisko. När de var där lättade Norge på sina restriktioner, och då ändrade de snabbt planerna och for över till grannlandet, och blev fast i Lofoten. Generatorn hade lagt av. Lyckligtvis tog det inte lång tid att fixa, men det blev dyrt.

– Vi var ändå ganska vana och visste att det brukar lösa sig. Men det var inte jättekul när batterilampan lyste rött och alla sa till oss ”ni får inte rulla en meter till.” Sedan var det bara att blunda och betala, säger Sofia.

Sofia & Antons tips för vanlife
  • Tänk efter före köpet. Vad tycker du är viktigt? Hur länge vill ni vara ute, hur mycket förvaringsplats och hur många bältade platser behövs?
  • Solcellspaneler är ett plus om man tänker ­fricampa mycket.
  • Var flexibel och ­spontan. Du vet aldrig vad som kommer att hända.

Efter några dagar med nordnorskt väder åkte de vidare.

– Vi tröttande när vi såg att det var 30 grader och sol i Stockholm. Vi hade sju grader och spöregn. Så då tänkte vi: Vi ska också till sommaren och körde 10 timmar om dagen tills vi kom till södra Norge, säger Anton.

De stannade i naturen och fyllde på färskvatten i vattenfall, provade att surfa i Hoddevik, följde med strömmen i Voss och simmade i Lovatnets turkosa vatten. Allt var magiskt utom att tömma latrinen, som för all del aldrig är härligt.

– I Sverige kan du tömma den på vilken camping som helst. I Norge fick vi inte det, fast vi ville betala. Man fick bara tömma latrinen om man bodde på campingen och det var fullt överallt, berättar Sofia. Så vi fick tömma på rastplatser.

Regnbågen fick första plåtisen heta.  Anton och Sofia byggde den på egen hand – utan någon som helst erfarenhet.
Regnbågen fick första plåtisen heta. Anton och Sofia byggde den på egen hand – utan någon som helst erfarenhet.
Liam älskar sin sovplats och vill helst inte gå upp alls när matte och husse ropar. På väggen recepttavlor, istället för tacotavlor.
Liam älskar sin sovplats och vill helst inte gå upp alls när matte och husse ropar. På väggen recepttavlor, istället för tacotavlor.

Nu är de hemma igen. När Husbil & Husvagn pratar med dem bor de fortfarande tillsammans i Sofias studentlägenhet på 23 kvadratmeter i Solna. Efter sommaren i frihet känns det mer instängt än någonsin.

– Ytan i bilen känns större än den i vår lägenhet. Men det är också för att vi vet att när vi öppnar skjutdörren har vi världens största trädgård utanför och så är vi mycket ute. Fast vi sovit där i 100 nätter är det fortfarande lika mysigt, säger Anton.

Planen är att bebisanpassa ­Solstrålen. Vi ska till exempel bygga en spjälsäng och en hundbur så vi kan åka runt hela familjen.

Men den trångbodda tiden är snart förbi. Lägenheten är uppsagd och nya äventyr i Solstrålen väntar. När den här tidningen går till tryck har de flyttat till Åre.

– Min pappa bor där och jag har alltid sagt att det är det perfekta stället att bo när man bildar familj. Så vi tänker att det är ett bra ställe att bo på inför framtiden. Så får vi prova på det. Om det inte går får vi flytta någon annanstans, säger Sofia.

På Instagram kan man sedan följa hur Sofia och Anton flyttar – och till slut kommer beskedet: De väntar en egen liten solstråle. I april blir de föräldrar. Och självklart ska bebisen också få leva vanlife.

”Planen är att bebisanpassa Solstrålen. Vi ska till exempel bygga en spjälsäng och sätta in en hundbur så att vi kan åka runt hela familjen”, skriver Sofia i ett mejl.

”Eftersom vi nu har flyttat till Åre och har släkt i både Stockholm och Alingsås så är det helt toppen att ha bilen som ett andra hem och kunna åka runt och hälsa på släkt och ­vänner med bebisen. Kanske redan nästa sommar!”

Tacoparet som väljer vanlife
I norska Hoddevik testade Anton och Soifa surfing.
I norska Hoddevik testade Anton och Soifa surfing.
Sofia Lindhe och Anton Pehrson

Ålder: 26 och 29 år
Familj: En bebis i magen och hunden Liam
Gör: Sofia är snart färdig mellanstadielärare. Anton är kundtjänstchef
Bor i: Åre (i Solna när intervjun görs)
Instagram: @regnbagsreggad

Taggar: Reportage

Sidodörren var bucklig. Resten av bilen också. Men VW Tranportern T5 kostade bara 5 000 kronor. En perfekt van för två nybörjare som vill bygga sin första plåtis. Så Sofia Lindhe och Anton ­Pehrson slog till.

– Den var krockad och såg ut som stryk på utsidan och var full med koskit på insidan, för man hade kört gödsel med den. Så det första vi tänkte var att den måste få ett upplyftande namn, säger Sofia Lindhe.

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.