Bild
Nästa artikel
Är du en vinteråkare eller ställer du av husbilen när graderna kryper ner mot nollan? Följ våra tips för att undvika problem till våren.
Är du en vinteråkare eller ställer du av husbilen när graderna kryper ner mot nollan? Följ våra tips för att undvika problem till våren.

Teknik: Guide för vinterförvaring

GUIDE

Avskedet av husbilen inför vintern är fyllt av ”måsten” men ger du det en heldag ska du se att det blir roligare tider i vår. Här följer våra råd kring en skittrist men samtidigt nödvändig höstsyssla; att vintersäkra fritidsfordonet.

Vi bor på en breddgrad där vinterförberedelser är en vana sedan urminnes tider och åtgärder inför vintern gäller även husbilar och husvagnar. 

För tyvärr är det ju så att många användare måste ställa av över vintern. Men även om du tillhör den lyckliga skaran som kör året runt så gäller vissa åtgärder. Till exempel är det bra att göra service innan vintern.

Här följer en artikel som kan följas slaviskt men många har slarvat förbi vissa punkter genom åren och ändå ”klarat sig”. 

Viktigast av allt är att du tömmer gråvatten- och färskvattensystemet. Detta eftersom vatten blir is i minusgrader och is tar mer plats. 

Isen sväller sönder allt i sin väg och därför ska köksblandare, slangar, ledningar, dusch och toalett hållas torrt, alternativt varmt. Det hjälper inte ens om ledningarna är av metall, snarare tvärtom. 

Operation torrläggning kan härmed börja!

"Det hjälper inte ens om ledningarna är av metall, snarare tvärtom."

Så vintersäkrar du!

Steg för steg

1. Boka eller utför service innan avställning. Oljebyte, kolla batterier, kolla glykol i kylarvatten (ev. värmesystem) och frysskydd i spolarvätskan. Allt enligt servicebok.

2. Hitta säker förvaringsplats utomhus eller inomhus. Har du svårt att hitta platser så kan en sökning på blocket.se eller en fråga hos en återförsäljare vara ett tips.

3. Se över din avställningsförsäkring. Ofta går den in och ur automatiskt vid på respektive avställning.

4. Tanka diesel fullt så motverkas kondens i bränsletanken och passa samtidigt på att fylla lite extra luft i alla däck.

5. Tvätta fordonets utsida och glöm ej underrede och hjulhus. Vaxa karossen.

6. Smörj lås, lister och även gångjärn.

7. Talk på vindrutetorkarna som sedan fälls upp gör att de inte fryser fast mot rutan samtidigt som torkargummin hålls fräschare.

8. Töm färskvattensystemet och vattenpump enligt instruktionsboken. En slang finns för att motverka överfyllnad och den bör också tömmas.

9. Töm ur duschkran, kökskran och handfat genom att spola tills bara luft kommer ut. Lämna kranarna på i ”ljummet mittenläge”. Lägg ner duschslangen på duschgolvet. Blås eventuellt ur kvarvarande vatten. Slå av pumpen om den går tomt.

10. En skvätt koncentrerad spolarvätska kan hällas ner i vattenlås i handfat, diskho och duschavlopp. Duschgolvet tar skada av alkohol så skölj snabbt bort om du spiller.

11. Töm varmvattenberedaren med avtappningsventilerna enligt instruktionsboken. Lämna dem i öppet läge.

12. Toaletten. Töm ur allt spolvatten enligt instruktionsboken. Rengör toalett och kassett för att förhindra dålig lukt och avlagringar. Öppna bladet mellan sits och kassett och lämna öppet för att ventilera maximalt. Smörj in gummitätningar.

13. Gråvattentanken. Töm ur och rengör gråvattentanken enligt instruktionsboken. Låt den vara öppen för att motverka kondens i tanken.

14. Töm fordonet på värdesaker. Även gasolflaskor är stöldbegärliga och framförallt brandfarliga. Stäng flaskans huvudkran plus alla gasolventiler.

15. Töm fordonet på allt ät- och drickbart. Sopa eller dammsug smulor och smuts, glöm ej städa ur överskåp, sänglådor och skafferier där matrester trillat in.

16. Städa ur kylskåpet och lämna dörren på glänt. Det finns en liten spärrfunktion i kylskåpsdörren för detta. Montera vintergaller då det skyddar mot smuts och djur.

17. Plocka ut alla kläder, kuddar, madrasser och övriga textilier som drar åt sig fukt och lukt. Förvara dessa torrt och varmt inomhus.

18. Lämna alla skåp och lådor på glänt för ventilation. Gäller även sofflådor.

19. Bäst är om fordonet kan stå kopplat till 230V. Annars ska du ta ur startbatteri och bodelsbatteri och ladda fulla. Förvara batterier svalt, torrt och frostfritt. Smörj polerna med polfett. Underhållsladda varannan månad.

20. Sänk stödhjulet på husvagnen så du får lite extra takfall. Veva ned stödben hårt och ta med veven hem så försvårar du stöld av fordonet.

21. Dra inte åt handbromsen, varken på husvagn eller husbil, eftersom den lätt kärvar fast vid längre stillastående. Lägg hellre i växel (P-läge) och klossa hjulen.

 

22. Placera en fuktslukare (ev. framtill och baktill) i fordonet. Placera stadigt och säkert ifall behållaren råkar välta, t.ex på duschkaret. Låt alla innerdörrar stå öppna.

23. Återbesök fordonet var fjärde vecka för att vädra och kontrollera/byta fuktslukare. Kontrollera även ventilation och sopa taket med mjuk borste. (Undvik helst att skotta taket med spade då det är lätt att skada takluckor och ventiler.)

Punkt för punkt

Så tömmer du vattensystemet!

  • Töm färskvattentanken – avtappningsventil i tanken dras upp och vattnet rinner ut under fordonet. Lämna inspektionsluckan öppen. Töm även slangen till överfyllnadsskyddet.
  • Öppna tömningsventilen på varmvattenberedaren vid värmepannan – vattnet rinner ut under fordonet. Låt vara i öppet läge.
  • Öppna eventuella avtappningskranar för varm- och kallvatten – vattnet rinner ut under fordonet. Låt vara i öppet läge.
  • Öppna alla vattenkranar i ljummet mittenläge så att vatten i slangar och vattenpump spolas ur. Låt kranarna stå i öppet läge.
  • Lägg ner duschslangen på duschgolvet så vatten kan rinna ut. (Glöm ej ev. extra duschslang i bagageutrymmet)
  • Spola i toaletten tills det inte kommer mer spolvatten, pumpen måste vara påslagen. (Rengör och torka kassetten, lämna spolbladet öppet för bästa ventilation.)
  • Stäng nu av vattenpumpen.
  • Låt samtliga kranar och ventiler förbli öppna för både varm– och kallvatten och låt duschslangen ligga kvar på duschgolvet under hela avställningsperioden.

 

Rengör vattentanken

Passa på att rengöra vattentanken innan och efter avställning. Det gör du enkelt med en diskborste. Vid behov finns rengöringsmedel för vattentank hos handlaren.

Nödåtgärd textilier

Har du inte plats hemma för sittdynor och textilier kan du lägga dem i tätt slutna plastsäckar och lufttäta lådor. Obs! Endast som nödåtgärd!

Undvik stölder

Batterier, stereo, laddare, gps, tv, inverter, gasolflaskor, alkohol och hela fordon försvinner ibland vid vinterförvaring. Plocka ur allt stöldbegärligt och lämna aldrig stöldbegärliga föremål väl synliga utifrån, varken vid avställning eller brukande. Veva ner stödben och ta hem veven. Slå av huvudströmmen och ta hem lilla vredet om det är löstagbart.

Teknik: Guide för vinterförvaring
Rulla, starta, flytta

Det är inte nödvändigt att rulla/flytta/starta fordon under avställningstiden. Moderna campingdäck klarar ett halvårs stillastående och det lilla man rullar gör varken till eller från rent tekniskt. Avställningsförsäkringen kanske inte gäller vid flytt av fordon.

Dra för gardinerna?

Psykologiskt är det ofta skönt att dra för gardiner innan avställning men inget krav. Stöldmässigt kan det vara bra att öppet visa att bodelen är tömd på värdesaker. Fjäderbelastade kassettgardiner kan också förlora lite fjäderstyrka om de lämnas i stängt läge en längre tid. Bestäm vad du själv känner är lämpligast där du vinterförvarar.

Försäkringar

Hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller när du ställer av fordonet för vintern. Ingår avställningsförsäkring och går den in automatiskt eller inte? Kontrollera finstilta villkor. 

Palla upp om du vill

Fjädring, axlar, hjullager och däck klarar generellt sett några månaders stillastående utan att behöva pallas upp. En del pallar upp fordon och tar bort hjulen för att minska stöldrisken.

Väljer du att ta bort hjulen eller låta dem vara kvar?
Väljer du att ta bort hjulen eller låta dem vara kvar?
°C vid påslagen värme

Den bästa tempen vid förvaring är 15–20 plusgrader. Näst bäst är att låta fordonet vara helt ouppvärmt. Sämst är cirka 2–10 grader för i den temperaturen uppstår kondens lättare.

Recept husmorstips fuktslukare

1 st hink

1 st durkslag eller tygpåse

1–3 kg vägsalt (Calciumklorid)

Gör så här:

Använd handskar. Fyll durkslaget med vägsalt. 

Lägg durkslaget på hinken som blir vattenuppsamlare. Istället för durkslag kan en tygstrumpa fyllas med vägsalt och spännas över hinken.

Ställ hinken på stadigt underlag i fordonet. 

Kontrollera och töm hinken en gång i månaden. Vägsalt säljs ibland på bensinstationer men även i många byggvaruhus och lantbruksvaruhus t.ex. Granngården.

Teknik: Guide för vinterförvaring
Flera fuktslukare

Om du använder fuktslukare (torrboll) sägs det vara bättre med flera mindre och utspridda sådana istället för endast en stor. Olika varianter säljs på Clas Ohlson, Jula, Biltema mfl. Elektroniska fuktslukare är också bra men ha i åtanke att de drar mycket ström.

Teknik: Guide för vinterförvaring

Gasolflaskor vid vinterförvaring

Generellt gäller max 19 stycken P11:or i en brandtekniskt avskild lagerbyggnad. Ibland erbjuds låsta och ventilerade plåtskåp där gasolflaskor kan förvaras om tillstånd finns. Gasolflaskor får aldrig förvaras i garage för flera hushåll, vind, källare eller på inglasade balkonger. Läs mer om korrekt gasolförvaring och mängd på www.msb.se

Här är ett taktält från Dancover. Se mer på dancovershop.com
Här är ett taktält från Dancover. Se mer på dancovershop.com

Garagetält

Bra förvaring! Lägg gärna en presenning som golv mot markfukt. Förankra tältet i marken. Du kan också ha spännband från ena väggen till andra och ställa hjulen på banden. Undvik att placera tältet i svackor med skugga där vatten och därmed is ansamlas.

Distanser

Undvik att lägga presenning eller plast direkt på ditt fritidsfordon om du inte har distanser mellan. Bygg hellre en takställning som klarar snö och avrinning och framförallt bibehåller en god ventilation.

Teknik: Guide för vinterförvaring
Taksängstips

Sänk ner taksängar några decimeter för att få bättre ventilation. Ett knep för att försvåra fordonsstöld av helintegrerade bilar är att sänka elektriska taksängen helt så framstolarna blockeras.

Teknik: Guide för vinterförvaring
Solceller

Om du förvarar bilen i garage och både batteri och solpanel är inkopplat bör du åtminstone slå av solcellsregulatorn som annars tar ström.

Skadedjur!
Skadedjur!

Skräm bort gnagarna!

Det finns råttskrämmor med ultraljud att köpa som drivs med batteri eller 230V. Dessa sägs även funka på möss och kackerlackor. Placera skrämman rakt under fordonet nära platsen där du tror de tar sig in. Ett alternativt knep ska vara att ställa fordonets alla hjul på enris.

Graderimg av förvaringar

Slott till koja

Teknik: Guide för vinterförvaring

Femstjärnig drömförvaring * * * * *

Ett låst, uppvärmt, dammfritt och larmat garage som ständigt är torrt och håller 15–20 grader utan risk för nedkylning. Eluttag finns så fordonet kan stå på 230V. Service och tvätt erbjuds innan och efter avställning. Självklart har du tillgång till fordonet när andan faller på.

Teknik: Guide för vinterförvaring

Fyrstjärnig förvaring * * * *

En låst lokal som inte är uppvärmd men i övrigt trygg, torr och djurfri. Inga andra aktiviteter som riskerar att skada ditt fordon och inga råttor eller insekter. Möjligen kan det bli lite fukt när kyla och värme varierar men det klarar ett förberett fordon.

Teknik: Guide för vinterförvaring

Trestjärnig förvaring * * *

En carport eller ett förvaringstält fungerar utmärkt för husbilar och husvagnar. Är underlaget gräs eller grus kan det vara bra att skydda mot markfukt och isbildning genom att parkera på en presenning. Säkra tält med markskruv och genom att parkera på spännband fästat från ena tältväggen till den andra.

Teknik: Guide för vinterförvaring

Tvåstjärnig förvaring * *

Ett inhägnat område under bar himmel fungerar utmärkt om du följt avställningsråden och tömt bilen på värdesaker, ätbart, vätskor och textilier. Ta gärna en titt då och då på bilen och särskilt taket. Sopa, skotta försiktigt och håll eventuell solpanel ren om den laddar batteriet.

Teknik: Guide för vinterförvaring

Enstjärnig förvaring *

Uppfarten i villaområdet är bra men beror förstås på var man bor. Säkerheten varierar liksom förekomsten av skadedjur. Tänk på att snöras från villataket kan skada fordonet och glöm ej vintersäkra trots att det är nära hem. En stor fördel är att nu har ni en perfekt gäststuga eller tonårshäng.

Teknik: Guide för vinterförvaring

Olämplig förvaring!

Gatuparkering i storstad eller i fallfärdig lada eller annan tveksam byggnad som inte klarar snömängder och är i allmänt dåligt skick. Även delad lokal där det förekommer mek- och svetsarbete, djurhållning och andra aktiviteter som kan skada ditt fordon eller sprida lukter. Kolla med försäkringsbolaget vad som gäller.

Bonustips

Spännande vid återseendet 3 ­månader senare. Allt var okej om än lite dammigt.
Spännande vid återseendet 3 ­månader senare. Allt var okej om än lite dammigt.
Teknik: Guide för vinterförvaring
Obs!

Vid alla typer av förvaring gäller det att göra service och grundförberedelser.

Vinterförvara i Spanien!

Vi lät vår plåtis stå under bar himmel i tre månader på långtidsförvaring vid Alicante flygplats där flera alternativa parkeringar finns. En fördel är att man kan flyga ner och starta säsongen tidigt eller avsluta sent eller ta några veckor på vintern. Alla storlekar på fordon välkomnas vid exemplet Umbrella Parking där vi stod.

Umbrella Parking

Pris: t.ex. 258 euro för 6 mån
(290 euro under tak)

Adress: Ctra. N-338, Poligono 2-133,
03195 El Altet, Elche, Alicante

GPS: N38°17’10” E0°32’20”

Kontakt: +34 627608858, www.umbrellaparking.es

Övrigt: Cirka 3500 fordon, välbevakat och inhägnat område nära flygplatsen, engelsktalande. Klimatet vid Alicante flygplats är torrt och underlaget är grus så fordonen blir dammiga. Vi hade torrbollar som förblev torra under en regnfri period 2019.

 

Taggar: Reportage

Vi bor på en breddgrad där vinterförberedelser är en vana sedan urminnes tider och åtgärder inför vintern gäller även husbilar och husvagnar. 

För tyvärr är det ju så att många användare måste ställa av över vintern. Men även om du tillhör den lyckliga skaran som kör året runt så gäller vissa åtgärder. Till exempel är det bra att göra service innan vintern.

Här följer en artikel som kan följas slaviskt men många har slarvat förbi vissa punkter genom åren och ändå ”klarat sig”. 

Viktigast av allt är att du tömmer gråvatten- och färskvattensystemet. Detta eftersom vatten blir is i minusgrader och is tar mer plats. 

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.