Bild
Nästa artikel
Kolla vår checklista med sista minuten-tips för vinterförvaringen.
Kolla vår checklista med sista minuten-tips för vinterförvaringen.

Vinterförvaring – 7 tips i sista minuten som säkrar husbilen!

TIPS

Klar med vinterförvaringen? Med de här sista justeringarna säkrar du husbilen ytterligare för vintern. De innebär lite extra arbete – men du får belöningen i vår.

Du har gjort det allra viktigaste: Skaffat en bra förvaringsplats för husbilen där den kan övervintra, tömt den på vatten, värdesaker och allt som kan bli förstört eller locka skadedjur.

Men vill du verkligen försäkra dig om att köra fram en fräsch och fungerande husbil till våren finns det några extra åtgärder som du kan ta till. Det behöver inte betyda mycket extra arbete, men kan göra stor skillnad.

1. Gör rent
Tvätta fordonets utsida och glöm inte underrede och hjulhus. Vaxa karossen. 

2. Gör rent lite till!
Passa på att rengöra vattentanken innan och efter avställning. Det gör du enkelt med en diskborste. Vid behov finns rengöringsmedel för vattentank hos handlaren.

3. Packa textilier
Har du inte plats hemma för sittdynor och textilier? Lägg dem i tätt slutna plastsäckar och lufttäta lådor. (Endast en nödåtgärd, bäst är att plocka ur dem helt)

4. Förebygg inbrott
Batterier, stereo, laddare, GPS, TV, inverter, gasolflaskor, alkohol och hela fordon försvinner ibland vid vinterförvaring. Plocka ur allt stöldbegärligt och lämna aldrig stöldbegärliga föremål väl synliga utifrån, varken vid avställning eller brukande. Veva ner stödben och ta hem veven. Slå av huvudströmmen och ta hem lilla vredet om det är löstagbart.

5. Sänk sängen 
Sänk ner taksängar några decimeter för att få bättre ventilation. Ett knep för att försvåra fordonsstöld av helintegrerade bilar är att sänka taksängen helt så framstolarna blockeras.


6. Dra för!
Psykologiskt är det ofta skönt att dra för gardiner innan avställning, men det är inget krav. Stöldmässigt kan det vara bra att öppet visa att bodelen är tömd på värdesaker. Fjäderbelastade kassettgardiner kan också förlora lite fjäderstyrka om de lämnas i stängt läge en längre tid. Bestäm vad du själv känner är lämpligast där du vinterförvarar.

7. Ha koll!
Återbesök fordonet var fjärde vecka för att vädra och kontrollera/byta fuktslukare. Kontrollera även ventilation och sopa taket med mjuk borste. (Undvik att skotta taket med spade då det är lätt att skada takluckor och ventiler.)

Tänk på:
Den bästa tempen vid förvaring är 15-20 plusgrader. Näst bäst är att låta fordonet vara helt ouppvärmt. Sämst är ca 2-10 grader för i den temperaturen uppstår kondens lättare.

(Bearbetning av Anki Sydegård)
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.