Bild
Nästa artikel
Äventyr längs Alaskas highways

Äventyr längs Alaskas highways

USA

Häng med på en drömresa till Alaska. Med utgångspunkt från hamnstaden Anchorage väntar vandringar, flygturer och paddelutflykter, med god chans att skåda både björn och valar i mängd. Och varför inte ta husbilen norrut, mot Nordamerikas högsta berg.

Att köra längs Seward Highway i Alaska är en resa i sig. En bred och inbjudande vägsträcka genom ett landskap kantat av blånande fjordar, höga berg och djupa dalgångar.

Vägen sträcker sig från Anchorage till Seward längre söderut och är en populär rutt för både inhemska och utländska turister. Det går även tåg till Seward, som är porten till Kenai Fjords nationalpark.

Det är lätt att husbila i Alaska och naturscenerierna avlöser varandra i stort sett vart du än färdas.

Alaska kallas för ”The last frontier” – den sista vildmarken. För drygt hundra år sedan var det guld som lockade mängder av lycksökare både hit upp och till den kanadensiska sidan i Klondike.

Guldletarna finns fortfarande, men de flesta som besöker delstaten i dag är turister som söker vildmarksupplevelser. Under sommarhalvåret är det framför allt vandring, cykel, paddling och fiske som lockar, i kombination med flygfärder över vidsträckta glaciärer och bergstoppar samt båtturer längs fjordarna.

Den naturliga utgångspunkten är hamnstaden Anchorage, med sina drygt 200 000 invånare. I år firar staden hundraårsjubileum och en av grundarna var svensken Oscar Anderson, som anlände till ”tältstaden” som 18:e invånare år 1915. Hans gamla hus finns fortfarande kvar och är numera museum.

Anchorage är en märklig uppenbarelse – en blandning av gammal träbebyggelse med idel betongkolosser av modernare snitt, som rymmer affärsgallerior, hotell och parkeringshus. Men den har en brutal charm, med Chugach-bergen och havet som närmsta grannar.

Glaciärpaddling i havet utanför Whittier är en häftig upplevelse att minnas länge.
Glaciärpaddling i havet utanför Whittier är en häftig upplevelse att minnas länge.
Landning på hög höjd, med mäktiga Denali i 
blickfånget.
Landning på hög höjd, med mäktiga Denali i blickfånget.
Husbilsresenärerna Dallin och Janet Young har fiskelycka.
Husbilsresenärerna Dallin och Janet Young har fiskelycka.

Det tar knappa timmen att köra från Anchorage längs vidunderligt vackra Seward Highway för att nå Bird Ridge Trail, en av många vandringsleder som finns strax utanför den gamla guldgrävarstaden.

Utmed Seward Highway kan du dessutom smidigt parkera bilen och fiska vid några av Alaskas många laxälvar, som Bird Creek.

Redan vid nio på morgonen har danskättade Dallin Young från Fairbanks fångat tre stora ”silver salmon”, som han stolt visar upp. Han är ute på fisketur med mamma Janet Young, som fått en rejäl bjässe på över tio kilo.

– I går var vi ute på havet och fångade en hälleflundra på närmare 60 kilo, berättar Dallin, som åkt till Anchorage med husbilen över helgen för att fiska.

Fem olika slags lax finns det får vi höra, där king salmon räknas som den främsta. Han hyllar även ostronen och kungskrabban, som det finns gott om i havsregionen.

– Passa på att provsmaka på någon av skaldjurskrogarna i Anchorage, gärna tillsammans med lättgrillad lax.

Dallin och Janet har valt att fricampa längs Seward Highway ett par nätter, men i eftermiddag ska de bo på en camping plats i Anchorage för att fiska mer stadsnära.

– Husbil är det perfekta sättet att semestra på i Alaska. Friheten att kunna välja övernattningsställe nära de bästa fiskevattnen och skönheten i de fina ställplatserna, menar Janet.

Inte långt från Bird Creek börjar Bird Ridge Trail, som är en klart svettig utmaning, även för oss vana svenska fjällvandrare. Från havsnivå upp till närmare tusen meters höjd på bara ett par kilometer. Leden startar vid parkeringplatsen.

Väl uppe på en av bergskammarna har vi vida vyer över bergsmassivet Chugach och Kenaihalvön, som badar i septembersol.

Från kammen kan du fortsätta vandringen allt längre in i bergen, eller varför inte tillbaka till Anchorage, via tre djupa dalar.

Högt ovan oss svävar två väldiga örnar – ”bald-headed eagles” – och längre ner i dalen skymtar en ståtlig älg mellan gran och tall. En bjässe med stor krona.

de stora kryssningsfartygen lägger till i Whittier, där passagerarna sedan tar tåget vidare norrut.
de stora kryssningsfartygen lägger till i Whittier, där passagerarna sedan tar tåget vidare norrut.
Campingplatserna ligger naturskönt – och vid fina fiskevatten.
Campingplatserna ligger naturskönt – och vid fina fiskevatten.
Rostig reklam längs vägen.
Rostig reklam längs vägen.
Alaskan Railroad erbjuder tågresor med stil.
Alaskan Railroad erbjuder tågresor med stil.
Vandring med vyer längs Bird Ridge Trail.
Vandring med vyer längs Bird Ridge Trail.

Efter ett par dagar i Anchorage med omnejd är det läge att dra vidare norrut längs Glenn och Parks Highway – porten till nationalparken Denali och Nordamerikas högsta berg med samma namn. Eller Mount McKinley som det mer än 6 000 meter höga berget också kallas. Parken är närmare 25 000 kvadratkilometer stor och har ett rikt djurliv med caribou, varg, grizzly och svartbjörn.

Det tar drygt tre timmar i sakta mak att nå Talkeetna – vid stranden av Chulitna River.

Vi gör ett stopp vid Montana Creek Campground för en pratstund med Claus och Irma Schultz från Köln, som är ute på en tre veckor lång husbilsfärd i Alaska.

– Vi kom för en vecka sedan och började med att resa runt Kenai-halvön, med stopp i fiskestaden Homer, Seward och märkliga Whittier, där vi paddlade kajak i Prince Williams-sundet. En mäktig upplevelse, säger Claus och visar på kartan hur de rest.

Nu ska de vidare in i nationalparken för att vandra några dagar.

– Sedan kör vi vidare mot Fairbanks i norr och vidare söderut mot Valdez, längs Richardson Highway. En riktig ”road movie”-tripp, utropar Irma med ett skratt.

Campingplatsen ligger vid en av fiskeälvarna och så här på eftermiddagen är snacket mellan husbilscamparna i full gång. Det mesta handlar om dagens fångster och storleken på laxen.

Ett stopp vid mikrobryggeriet Denali Brewing strax före Talkeetna lockar också. I Alaska frodas den goda ölkulturen med mängder av små bryggerier. Vi passar på att njuta av färsköl för här finns både alkoholfria varianter och mer kraftfulla brygder.

Naturskön camping vid Montana Creek.
Naturskön camping vid Montana Creek.
Seward Highway har hav och berg som närmsta grannar vilket gör färden extra trivsam.
Seward Highway har hav och berg som närmsta grannar vilket gör färden extra trivsam.
”Bikers” på tur i Talkeetna. Och det är stora hojar som gäller. Här en lyxig Harley-Davidson Electra Glide.
”Bikers” på tur i Talkeetna. Och det är stora hojar som gäller. Här en lyxig Harley-Davidson Electra Glide.

Talkeetna är utposten mot bergskedjan Alaska Range och det mer än 6 000 meter höga Mount McKinley. Byn, med närmare 900 invånare, har alltid lockat äventyrare och är utgångspunkten för klättringsexpeditionerna upp på Nordamerikas högsta berg. Även tågen från Anchorage och Fairbanks gör ett stopp i Talkeetna. För husbilsfarare finns en camping, med plats för närmare 40 fordon.

Det är ett måste att besöka Trisha Costello på populära The Roadhouse, som i mer än 80 års tid erbjudit logi och mat åt guldgrävare, trappers, järnvägsbyggare, klättrare och turister.

Frukosten med bland annat ren-korv och surdegspannkakor med färska bär är en klassiker som lockar både turister och Alaskabor att resa till Talkeetna.

Många väljer Talkeetna för flygets skull. För några minuters promenadväg bort från The Roadhouse ligger den lilla flygplatsen, där några företag arrangerar flygturer över nationalparken och bergsmassivet.

– En perfekt dag att flyga på, säger piloten Warren Woods nästa morgon, vars morfars far kom från Sverige. Han hör till en av de mer erfarna och jobbar för K2aviation.

Under sommaren har han transporterat flera klättringsexpeditioner till Mount McKinleys basläger.

Det är en klar höstdag och inte ett moln på himlen när vi taxar ut på startbanan.

– Det här är den hittills bästa dagen för säsongen att skåda Mount McKinley, säger han stunden senare och pekar ut björn, vildren och älg i våtmarkerna utanför Talkeetna.

Det tar sedan knappa timmen att nå Denali-massivet och den mäktiga toppen.

Efter att ha rundat berget och kollat in flera andra spektakulära bergsformationer landar Warren sedan på ett snötäckt isfält så att vi får tillfälle att andas in den höga luften och ta bildbevis på att vi faktiskt varit här.

Behaglig vila vid floden, med Denali-massivet  i blickfång.
Behaglig vila vid floden, med Denali-massivet i blickfång.
Fairview Inn är en klassiker i Talkeetna.
Fairview Inn är en klassiker i Talkeetna.
Skönt ös i baren på Fairview Inn där vi lyssnade till countryrock med känsla.
Skönt ös i baren på Fairview Inn där vi lyssnade till countryrock med känsla.
Skäggiga Tom Bovais är lite som Talkeetnas egen ”Santa Claus”.
Skäggiga Tom Bovais är lite som Talkeetnas egen ”Santa Claus”.

Väl tillbaka i Talkeetna är det riktigt varmt. Från tio minus uppe på snöfältet till 15 plusgrader i byn. Det är lördag och folk sitter på uteserveringarna och njuter. Känslan av ”wild west” är högst påtaglig.

Nere vid floden har äventyrarna Greg Rozycki och Matt Ackley från Kalifornien just anlänt efter en åtta dagar lång vandring och flodfärd.

– Nu är vi rejält trötta och längtar efter några kalla öl, säger de båda med ett skratt.

Under gårdagen stötte de på en grizzlyhona med två ungar som gjorde att de fick kasta sig ut i gummibåten för att finna en ny plats att campa på för kvällen.

Aftonen övergår till kväll och många letar sig till Fairview Inn, det gamla slitna hotellet från 1923, som lockar med mat, öl och livemusik på helgerna. Denna afton är det klassisk country. Fyra grånande gentlemän som spelar själfulla melodier fram till långt efter midnatt. I morgon fortsätter färden vidare in i nationalparken för ett par dagars vandring vid foten av bergsmassivet.

ALASKA

Största delstaten i USA

Alaska är Amerikas största och vildaste delstat, nästan fyra gånger så stor som Sverige. Här bor drygt 700 000 invånare varav närmare 300 000 i Anchorage, som för övrigt ligger på samma breddgrad som Stockholm.

 

Så tar du dig dit

Till Anchorage flyger du smidigast med Icelandair från Stockholm via Reykjavik. Från drygt 6 300 kr t/r.

 

Bila runt

Alaska är som gjort för en husbilssemester längs Seward, Sterling, Richardson, Glenn och Parks Highway. Hyra husbil kostar från drygt 7 000 kr för en vecka inkl fria mil. Kolla dock noga vad som ingår både när det gäller utrustning och försäkringar.

Det finns även svenska researrangörer som erbjuder färdiga paketlösningar med flyg och husbil, bland annat Escape Travel som har en elva dagar lång resa kallad ”Alaska Highlights” på programmet, med Anchorage, Fairbanks, Valdez och Whittier som hållpunkter.

www.sterling.com

www.greatalaskanholidays.com

www.escapetravel.se

www.swedish.cruiseamerica.com

ÄVENTYR MED MERSMAK

Paddla havskajak i Blackstone Bay, Whittier En heldags- eller flerdagarstur bland glaciärer och mäktiga berg. Möjlighet att skåda val på nära håll. Vill du inte paddla så går det att åka turbåt. Från 1 500 kr för en heldag med guide.
www.lazyotter.com

Flygtur från Talkeetna över väldiga Denali nationalpark, som är sex gånger större än Yellowstone. Från 1 500 kr för en flygtur på drygt en timme. Det finns även längre turer med möjlighet till glaciärlandning. Kostar från 2 500 kr. www.flyk2.com / www.talkeetnaair.com

Kolla grizzly i Katmai nationalpark i sydvästra Alaska. I spektakulära Hallo Bay finner du bjässarna, tillsammans med dramatiska bergsformationer, glaciärer och forsande älvar. Hit kommer du med chartrat flyg i små grupper. www.ecowatch.se / www.katmailand.com

www.hallobay.com

Mer om Alaska:

www.anchorage.net / www.travelalaska.com

Bästa tid

Under sommarhalvåret är slutet av augusti och september att föredra. Färre turister och magnifika höstfärger redan i början av september. Klimatet är att jämföra med de södra svenska fjällen under samma period.

Taggar: Resa

Att köra längs Seward Highway i Alaska är en resa i sig. En bred och inbjudande vägsträcka genom ett landskap kantat av blånande fjordar, höga berg och djupa dalgångar.

Vägen sträcker sig från Anchorage till Seward längre söderut och är en populär rutt för både inhemska och utländska turister. Det går även tåg till Seward, som är porten till Kenai Fjords nationalpark.

Det är lätt att husbila i Alaska och naturscenerierna avlöser varandra i stort sett vart du än färdas.

Alaska kallas för ”The last frontier” – den sista vildmarken. För drygt hundra år sedan var det guld som lockade mängder av lycksökare både hit upp och till de

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

MISSA INTE

En resa med bil från Anchorage till Whittier, ett märkligt kustsamhälle på andra sidan av den drygt fyra kilometer långa järnvägs- och biltunneln som förbinder Anchoragesidan med Prince William Sound. Tunneln är döpt efter svenskättlingen Anton Anderson, som var en av idégivarna bakom det kostsamma bygget i början av 1940-talet. Han var chefsingenjör på Alaska Railroad och borgmästare i Anchorage under några år.

Hamnen är högst charmig, med en mängd små fiskeskutor, blandat med strömlinjeformade segelbåtar och yachter. Här lägger dessutom de stora kryssningsfartygen till, vars passagerare gör ett längre stopp för att ta tåget in till Anchorage eller vidare upp till Denali nationalpark.

CAMPING LÄNGS VÄGEN

Det finns en mängd fina ”campgrounds/camper parks” längs vägarna. Att övernatta på en campingplats med husbil kostar från drygt 230 kr/natten för en plats inkl vatten och el. Billigare i början och slutet av säsongen.

Det finns också goda möjligheter till fricamping. På sajten www.campgroundsalaska.com finner du tipsen till både organi-serade campingområden och ställplatser. Fler tips finns på:

www.anchorage.net/campgrounds-rv-parks

www.talkeetnacamper.com

www.goldennuggetcamperpark.com

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.