Bild
Nästa artikel
En hel vecka vikingaliv i Ribe

En hel vecka vikingaliv i Ribe

DANMARK

En av de större vikingamarknaderna hålls i danska Ribe den 29 april till 5 maj 2019. Det lär bli spännande dagar med vikingar, hantverkare, krigare, bågskyttar, ryttare och gycklare.

Ribe VikingeCenter, som ligger vid Ribe å i Danmark, var för 1300 år sedan en välkänd marknadsplats och kan kanske i vissa sammanhang jämföras med den status som Birka har i Sverige. Hit tog sig folk för att tillverka och sälja hantverk eller annat som var efterfrågat på en stor marknad.

Idag har Ribe kvar sin status som en viktig plats för vikingalivet men nu som ett levande utomhusmuseum. En vecka varje år sjuder platsen extra mycket av vikingatidens känslor med dofter, handel, hästgnägg och högljudda vikingar. Med uppträdanden och tidstypiska kläder återskapas den stämning som rådde för 1300 år sedan.

På marknadsplatsen som återspeglar år 710 arbetar silversmeden och glasmästaren sida vid sida. Vid ån förflyttar vi oss sextio år framåt i tiden och möter byggmästaren som anlägger en ny hamn mer lämpad för den ökande handeln. I själva byn befinner vi oss ytterligare framåt i tiden, år 825, när Tingshuset uppförs och när vi kommer till storgården där jordbruket är i full gång har året hunnit bli 980.

Själva kallar de sig för ett upplevelsecenter där du utöver bönder med fruar och alla husdjur ska kunna möta dåtidens smeder, myntslagare, slavar, krigare men även falken och vargen på ett levande sätt.

Mer information hittar du på www.ribevikingecenter.dk

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.