Bild
Nästa artikel

Festival of the Midnight Sun återuppstår efter 49 år

ÖSTERGÖTLAND

Vill du återuppliva gamla minnen ska du bege dig till Vikingstad utanför Motala den 31 augusti. Senast det begav sig var 1970 och festivalen ska spegla den tidsandan både när det gäller musik och scenografi.

I ett pressmeddelande skriver arrangörerna att Festival of the Midnight Sun återuppstår. Den mytomspunna festivalen gick senast av stapeln 1970 på Mantorp Park i Östergötland och idén till att väcka den till liv tändes när Mats Carlheim sprang på tre herrar som gör en kortfilm om den.

Årets festival äger rum på anrika Sjögestad Motells mark den 31 augusti med plats för max 3 000 besökare, precis det antal som faktiskt dök upp 1970 då de räknade med hela 300 000 festivalsugna människor. Målet är att ge besökarna en festival så som den kunde ha varit då det begav sig. Inga strob eller rörligt ljus. Fasta kannor. Lite rök möjligtvis. Med musiken i centrum.

Banden i år är en blandning av då och nu. Då i form av Kebnekajse och Tears och nu i form av allt från Les Big Byrd till Franska Trion och Hällas. Banden från nu med det soundet de har skulle lika gärna kunna ha varit aktiva 1970 som till exempel Second Oracle, Among Lynx och Maida Vale. Totalt blir det sjutton band som sägs komma att göra den 31 augusti till ett datum att minnas.

Festivalen arrangeras av den idéella föreningen Rockered Kulturförening som även siktar på ett 50-årsjubileum 2020 på på Mantorp Park.

Kortfilmen där Bert-Åke Varg medverkar då? Den har premiär i slutet av augusti. Filmen är resultatet av att Björn lade ned sitt skivbolag och fick tid över att skriva istället. En av hans kompisar, Niklas, sa att det här måste vi ju göra något av så ett av projekten valdes ut, skrevs om till en kortfilm som var hanterbar rent ekonomiskt och sommaren 2018 påbörjades inspelningen. Filmen handlar om två kompisar som vill göra en film, och när de pitchar en idé för varann får man se hur filmen skulle sett ut om de valt att gjort den. I kortfilmen Festival of the Midnight Sun, pitchas idén om den där galna festivalen 1970. Kompisarna då vilka är de? Det är Peder och Björn. Kortfilmen har premiär i slutet av augusti.


Lite filmrelaterade trailers:

https://vimeo.com/311463010
https://vimeo.com/269065589

Banden som medverkar på årets festival 2019 är:

Among Lynx
Children Of The Sün
Dalen
Franska Trion
Hellsingland Underground (Är även med i filmen, de gestaltar Canned Heat)
Hällas
Kebnekajse
La Fleur Fatale
Les Big Byrd
Maida Vale
Melody Fields
Oblivious
Second Oracle
Skogen Brinner
Slite Cement (första giget på fastlandet, kultband från Gotland)
Tears (Sveriges första glamrockband)
The Cult Of Boydah

GPS: 58°22'11.5"N 15°20'34.6"E

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.