Bild
Nästa artikel
Fortsatt firande av skördetid med öppna gårdar

Fortsatt firande av skördetid med öppna gårdar

HALLAND

Att komma nära maten är att komma nära de människor som ger den kärlek och omsorg. Första helgen i oktober hyllas alla lokala mat- och dryckeshantverkare, och självklart pepparroten, över hela kommunen och gårdarna och gårdsbutikerna bjuder besökarna på mat- och smakupplevelser.

Årets öppna gårdar bjuder på en härlig uppslutning med många nya gårdar och dryckeshantverkare. Tack vare det lokala matnätverket som bildades för några år sedan, har många producenter hittat varandra och börjat samarbeta.

En som varit med från början är Margaretha Jonsson, som är Sveriges största pepparrotsodlare och som även odlar grönsaker och blommor på vägen ut mot Tjolöholm.

– För mig har det varit fantastiskt roligt att, tillsammans med andra matproducenter och Kungsbacka kommun, få möjligheten jobba fram konceptet och matnätverket. Nu har jag kollegor att samarbeta med, bolla idéer och utmaningar med. Hösten för mig är den vackraste tiden med de starka färgerna i pumporna och de nyskördade grönsakerna. Det som jag ser fram emot är att besökarna får uppleva och själva får se hur allt börjar. Det hårda jobbet från odling till skörd hemma hos oss på gården.

Hela helgen, men framförallt på lördagen, kan man besöka lokala odlare och djuruppfödare, inspireras och lära om hur maten kommer från jord till vårt bord. 

– Det är viktigt att vi kan fortsätta att handla hos våra lokala matproducenter även i framtiden, säger Anna Frykman, besöksnäringsutvecklare på Kungsbacka kommun.

Massor av aktiviteter hela helgen

Gårdsbutikerna har guidade visningar, smakprover, matförsäljning, tipspromenader och roliga aktiviteter för barnen. Det finns något för alla att upptäcka och smaka på, allt från grillad majs och gårdens egna hamburgare till höbalsmålning och livemusik av bluegrassbandet Josefine and the River Boys hos HamraGård. 


– Skördetid har blivit nästan blivit ett evenemangbegrepp, och för oss är öppna gårdar den riktiga skördefesten! Det är då det hårda slitet är över och vi vet att vi kommer att överleva en vinter till – det vill vi fira tillsammans med vänner och besökare hemma på gården, säger Camilla Sten på HamraGård.

Fakta
Datum: 1–2 oktober
Program: www.visitkungsbacka.se/skordetid 
Antal företagare: över 30 mat- och dryckeshantverkare.
Skördetid i Kungsbacka: Pågår ända fram till slutet av oktober och som skördehelgen 23–26 september är en del av.
 

Taggar: Evenemang

Årets öppna gårdar bjuder på en härlig uppslutning med många nya gårdar och dryckeshantverkare. Tack vare det lokala matnätverket som bildades för några år sedan, har många producenter hittat varandra och börjat samarbeta.

En som varit med från början är Margaretha Jonsson, som är Sveriges största pepparrotsodlare och som även odlar grönsaker och blommor på vägen ut mot Tjolöholm.

– För mig har det varit fantastiskt roligt att, tillsammans med andra matproducenter och Kungsbacka kommun, få möjligheten jobba fram konceptet och matnätverket. Nu har jag kollegor att samarbeta med, bolla idéer och utmaningar med. Hösten för mig är den vackraste tiden med de starka färgerna i pumporna och de nyskördade grönsakerna. Det som jag ser fram emot är att besökarna får uppleva och själva får se hur allt börjar. Det hårda jobbet från odling till skörd hemma hos oss på gården.

Hela helgen, men framförallt på lördagen, kan man besöka lokala odlare och djuruppfödare, inspireras och lära om hur maten kommer från jord till vårt bord. 

– Det är viktigt att vi kan fortsätta att handla hos våra lokala matproduc

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.