Bild
Nästa artikel
High Chaparral Museum går under klubban

High Chaparral Museum går under klubban

SMÅLAND

Har du varit på High Chaparral har du säker besökt deras museum, men nu tar denna 50-åriga epok slut. Den 19–21 oktober blir det en traditionell auktion men redan den 16 augusti säljs fem objekt.

Stora delar av Big Bengts samling kommer att säljas på en traditionell auktion 19–21 oktober på småländska High Chaparral, men fram till den 16 augusti har du chans att lägga bud på fem föremål från samlingen, dessa kan du se här.

Big Bengts imponerande samling, som alltså huvudsakligen kommer att auktioneras ut i oktober, innehåller veteranbilar, motorcyklar, mopeder, stationära motorer, ångdrivna lokomobiler, leksaker, möbler, emaljskyltar, antika radioapparater, nautica, konst, målningar och mycket mer.

Det som säljs nu är den legendariska speedwayföraren Varg-Olle Nygrens motorcykel från cirka 1950, ett gigantiskt verk med westernmotiv av konstnären Ernst Georg Hildebrand. På målningen figurerar bland annat självaste Big Bengt och verket mäter cirka 2 x 3 meter, en fantastisk röd vintage-tivolivagn med High Chaparral-logga, ett par imponerande gasdrivna gatlyktor tillverkade av svenska Armaturfabriken Carl Holmberg på 1800-talet samt ett par flera meter höga hästskulpturer i trä.


Big Bengt som skapade High Chaparral avled 2016 och var en legendarisk entreprenör, affärsman och passionerad samlare. Han älskade den amerikanska vilda västern och fascinerades av utvandringen från Småland till Amerika under 1800-talet och 1900-talets början. Detta intresse blev också en stor och viktig del av hans karriär och ledde till en mängd resor över hela världen. Under resorna köpte och bytte Bengt till sig allt från antika skrivmaskiner, jaktflyg, bilar, leksaker, möbler, konst och mycket mer. Det som Bengt samlade och bytte till sig utvecklades med tiden till en större samling som under många år varit en fast utställning på nöjesparken High Chaparral. High Chaparral grundade Big Bengt redan 1966. För Big Bengt var High Chaparral ett manifest för frihet och blev med åren en av Sveriges mest kända turistattraktioner.

Museet kommer dock att leva vidare men får en helt annan inriktning och ska bli en hyllning till Big Bengt.

– Vi vill lyfta fram Big Bengts stora intressen och det han brann för – utvandringen från Småland, nybyggarandan och entreprenörskap. Det finns massor av intressant bland allt han köpte som inte får det utrymme det ska ha, skriver High Chaparral på sin hemsida.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.