Nästa artikel
Jokkmokks marknad invigs den 7 februari.
NORRLAND

Jokkmokks marknad invigs den 7 februari.

Publicerad 2 januari 2019 (uppdaterad 2 januari 2019)
Jokkmokks färgstarka marknad är en tradition som pågått i 414 år. Här möts du kanske av bitande februarikyla men i gengäld en stor mänsklig värme och härliga upplevelser, i år med temat "Värme i kylan".
Vi får gå tillbaka till Hansatiden innan vi hittar ursprunget till vintermarknaden i Jokkmokk. Då, 1599, gav kung Karl IX i uppdrag att hitta lämpliga marknadsplatser där de nomadiska samerna skulle kunna samlas och bedriva handel. De bakomliggande motiven var inte helt igenom ädla för Karl IX ansåg att det var svårt att kontrollera ett folk som inte var bofast samt dessutom bedrev lönsam handel med skinn och skinnvaror så samtliga lappmarker på båda sidor Bottenviken skulle ha sina marknader.

De samiska handelskontakterna hade byggts upp sedan 1400-talet och blivit allt tätare med den tyska Hansastaten och det fanns även kontakter österut med Novgorod och Moskva. Ryssland lade sig i och började göra anspråk om herraväldet vid Ishavet och Sverige hade fullt upp med sina stormaktsplaner, även om det är en bit kvar till den riktiga stormaktstiden som kulminerade cirka hundras år senare. Statens hade dessutom en glupande aptit på skatt vilket tvingade fram att all handel skulle gå genom Stockholms tullar, det bottniska handelstvånget, vilket var i kraft ända till 1765. Birkarlarnas roll förändrades och de blev genom sina kontakter, språkkunskaper och lokalkännedom statens skatteindrivare.

Kyrkans roll var inte heller oviktig, samerna skulle på ett bättre sätt införlivas i nationen och deras hjälp fick Karl IX genom att kombinera kyrk- och marknadsplatser. En präst knöts till marknadsplatsens kyrka, vilket gjorde att samerna skulle höra Guds ord åtminstone ett par gånger om året.

På så sätt kom de fasta marknadsplatserna under de första åren på 1600-talet att knyta samerna närmare kungamakten. Birkarlarna, handelsmän från kusten, som både hade haft en skattemässig särställning och rätt till fri lappmarkshandel förlorade privilegierna och fick nu endast driva en reglerad handel under den utlysta marknadstiden.

Årstiden valdes med omsorg. En marknad i lappmarken under den kallaste tiden hade många fördelar. Samerna var samlade i sina vintervisten i skogsområden med vinterbete för renarna, och de frusna vattendragen blev utmärkta farleder för handelsmän, statstjänare och kyrkans män.

Nu har den 414 år gamla marknaden, som alltid invigs den första torsdagen i februari, sin premiär den 7 februari. Det bjuds på en sällan skådad folkfest som rankas som norra Europas största vintermarknad under tre färgstarka dygn med god stämning och som sig bör är än idag handeln i fokus.

Under dessa dagar ökar befolkningsantalet i det lilla samhället tiofaldigt. Numer består marknaden av ett enormt stort och brett utbud av det mesta. Här kan man köpa och smaka älg- och renkött, samiskt bröd, nyrökt röding och sylter av lapplands/norrbottens bär, hitta vackra och unika samiska hantverk och den som har lust kan tillbringa natten i en igloo och innan du kryper till kojs kan du lyssna på någon av de konserter som anordnas med olika artister.

En av höjdpunkterna bland de många arrangemangen är att åka på en renslädestur. Då kan du glida genom Lapplands igensnöade vinterskog och väljer du rätt arrangör så kanske du även får uppleva en idyllisk lägerplats med riktigt skogskaffe och dessutom något gott grillat till det vid en lägereld. Gillar du skidåkning finns även möjligheter till det även om du inte har tagit med dig några egna. Men det finns även många andra aktiviteter så du kan prova på att åka hundspann, skoter eller helikopter och även att titta på det fartfyllda renracet på Talvatis sjön.

Marknaden är popoulär, den besöks årligen av drygt 40 000 personer, och det finns all anledning att någon gång bevittna denna färgglada folkfest som betytt så mycket under årens lopp för så många av våra samer och som givit så många turister oförglömliga minnen.

Program för marknaden finns på www.jokkmokksmarknad.se och det kan även beställas eller hämtas från Jokkmokks Turistbyrå. På hemsidan hittar du det exakta programmet uppdelat dagsvis.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.