Bild
Nästa artikel
Kulturreservatet Vallby Sörgården firar tioårsjubileum

Kulturreservatet Vallby Sörgården firar tioårsjubileum

VÄSTERGÖTLAND

Den levande museigården Vallby Sörgården, där jordbruk bedrivs som det gjordes förr, firar nu på söndag tio år som kulturreservat. Då kan du bland annat se linberedning och handmjölkning samt höra tal av landshövdingen.

Kulturreservatet, som ligger i Tidan i Skövde kommun, bildades med syfte att bevara ett värdefullt, kulturpräglat, västgötskt slättlandskap och en väl bibehållen bondgård från 1800-talet. Genom att bruka gården på det sätt som var traditionellt i trakten under tidigt 1900-tal ges bland annat möjlighet till pedagogisk verksamhet. Hit kommer skolbarn för att delta i aktiviteter som var vanliga i det äldre bondesamhället, allt från att skura trasmattor till att hässja hö men det är inte bara en spännande upplevelse för de mindre, här kan du uppleva hur livet tedde sig för hundra år sedan. Den 16 juni firas det rejält när gården har sitt tioårsjubileum!

– Vallby Sörgården är en fantastisk kulturmiljö här i Skaraborg som är väl värd ett besök. Hoppas att många passar på att uppleva denna speciella plats nu i helgen då det erbjuds ett intressant program i samband med 10-årsjubileet, säger funktionschef Lisa Ragnarsson på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Program för jubileumsdagen:

Kl. 13.00 Töreboda spelmanslag

Kl. 13.20 Nils Svensson, föreningen Vallby Sörgården, hälsar välkommen. Medverkan av Lars Jacobzon, Länsstyrelsen, och Conny Brännberg, Västra Götalandsregionen. Tal av landshövding Anders Danielsson.

Kl. 14.00 Kaffeservering, mangårdsbyggnaden och snickarboden öppnas för besökare, arbetande oxar, hantverkare, handmjölkning, linberedning, slagtröskning på logen och andra aktiviteter.

Kulturreservatet drivs av den ideella föreningen Vallby Sörgården och du kan läsa mer om reservatet på Länsstyrelsens webbplats

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.