Bild
Nästa artikel
Löa guidar hytta med teater

Löa guidar hytta med teater

VÄSTMANLAND

Löa hembygdsförening är nu inne på sista veckan när de visar upp historien runt den välbevarade Löa hytta där järn troligen började produceras redan på 1300-talet.

Teatervandringen Hyttans hemligheter i Löa hytta är nu inne på sista veckan med dropin mellan kl 11-15 varje dag fram till och med söndag den 13 augusti. "Missa inte möjligheten att lära länna hyttans hemligheter i Löa", hälsar Löa hembygdsförenings teatersektion som arrangerar teatervandringen medan de sedan 1970 byggnadsminnesmärkta byggnaderna fortfarande ägs av hyttlaget, det vill säga invånare i Löa.

Löa hytta producerade en del av det järn som bidrog till Sveriges stormaktstid under 1600-1700-talet. Mycket tyder dock på att Löa hytta tillkom redan på 1300-talet men nöjer man sig bara med skriftliga källor får vi förflytta oss till 1538, inte illa det heller. Man vet att hyttan 1539 hade elva brukare och att den successivt växte i storlek och betydelse. Omkring 1570, delades byn i två hyttelag när Västra Löa hytta startades. På 1840-talet försågs hyttan med både blåsmaskin och värmeapparat men den nuvarande hyttan, som lades ned 1907 av lönsamhetsskäl, härstammar från 1876. I anläggningen ingår också en kvarn och en såg.

Nu fylls hyttan åter med liv och rörelse! Möt hyttans vänliga guide Anna, den pratglade luffaren med sitt dockspel och smeden vid sitt städ. Med hjälp av en karta letar du dig fram på en hisnande rundvandring genom hyttan! Här ryms det både hemligheter och spännande livsöden men också en uppvisning i dåtidens tekniska små underverk och kluriga lösningar. Och så en och annan överraskning förstås…

Entré: 100 kr på plats (kort och Swish går bra) - barn under 4 år gratis.

Var?

Löa hytta ligger öster om väg 50 ungefär halvvägs mellan Örebro och Ludvika.

GPS:  N59°48'11", E15°10'00"

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.