Bild
Nästa artikel
Lucia under jord i Falu Gruva

Lucia under jord i Falu Gruva

DALARNA

En upplevelse som går utöver det vanliga är att se Luciafirandet i Falu Gruva. I år väljer de dessutom att utöka firandet och erbjuder konserter med Musikkonservatoriet tre dagar i rad.

Sången klingar genom berget och hörs långt innan Luciatåget skymtar längst in i en gruvgång. Publiken, som har tagit sig 55 meter ner under jord i Falu Gruva, väntar i den stora gruvsalen där en krona med levande ljus hänger i taket.

– Folk är ofta helt tagna när de kommer upp ur gruvan efter luciakonserten. Kombinationen med skönsång i den gruvliga miljön förstärker upplevelsen oerhört, säger Anna-Karin Hedberg, evenemangsansvarig vid Falu Gruva.

Firandet nere i gruvan är ett samarbete med Musikkonservatoriet i Falun.

– Luciafirandet har alltid varit ett populärt evenemang hos oss, och för att fler ska få möjligheten att uppleva den magiska stämningen satsar vi i år på hela fem konserter, säger Anna-Karin Hedberg.

Hon tipsar om att Falu Gruva erbjuder luciafirande för bokade grupper året om.

– Att uppleva en svensk högtid som lucia på en sådan här speciell plats tror vi kan tilltala främst våra utländska besökare oavsett tid på året, säger hon.

De som framför de stämningsfulla Luciakonserterna i gruvan är elever från Musikkonservatoriet. Torsdagen den 13 december kl 18.00 och kl 19.30, fredagen den 14 december kl 17.00 och lördagen den 15 december kl 15.30. Biljetter bör förbokas/förköpas då konserterna ofta blir fullbokade. 30 minuter innan konserten börjar bjuds det på glögg och mingel i världsarvshuset.

Pris:

295 kronor för vuxna och 150 för barn (barn ska vara minst 3 år gamla för att få följa med ner i gruvan). Vägen ner och upp ur gruvan går enbart via trappor och det är cirka 400 trappsteg totalt. I gruvan är temperaturen ca 5 grader året om. Vi lånar ut hjälm och regnrock.

Bokning sker via falugruva.se , på telefon 023-782030 eller mail info@falugruva.se.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.