Bild
Nästa artikel

Motorhistoriska Dagen 6 juni

EVENEMANG

Den 6 juni, på Sveriges nationaldag, firas traditionsenligt Motorhistoriska Dagen. Nära hundra evenemang med historiska fordon arrangeras över hela landet. Fem av dessa är utsedda till finalister i arrangörstävlingen Kultur på väg.

Under Motorhistoriska Dagen den 6 juni synliggörs det fordonshistoriska kulturarvet över hela landet. Detta tack vare klubbar, privatpersoner och olika nätverk som arrangerar evenemang med anknytning till motorhistoriska fordon. Det kan handla om allt från att anordna en pampig utställning av historiska fordon i en stadspark till att bjuda allmänheten till sitt eget garage, eller kanske bara mötas upp i sina fordon för en fika.

Bland de många evenemangen är det fem som har gått till final i arrangörstävlingen Kultur på väg. Det är en tävling som anordnas av Motorhistoriska Riksförbundet och tidningen Nostalgia Magazine med anknytning till Motorhistoriska Dagen. Syftet med tävlingen är hitta evenemang som har det där lilla extra en dag som denna och ge uppskattning åt dess arrangörer. Årets fem finalister är utsedda och hör hemma i eller utanför Åstorp, Vadstena, Jönköping, Göteborg och Eskilstuna.

– Utöver att få se alla fantastiska fordon och träffa alla entusiaster ser jag fram emot att träffa eldsjälarna som lagt ned så mycket tid och omtanke bakom evenemangen, säger Peter Edqvist, ordförande för Motorhistoriska Riksförbundet och medlem av tävlingsjuryn.

Peter Edqvist rekommenderar ett besök på Motorhistoriska Riksförbundets hemsida, www.mhrf.se/6juni, för att hitta närmaste fordonshistoriska folkfest

– Flaggviftning och historiska fordon – bättre än så kan inte denna dag firas! sammanfattar han. 


Närmare hundra evenemang arrangeras runt om i landet. De flesta hittas på www.mhrf.se/6juni där man även kan läsa mer om Motorhistoriska Dagen och tävlingen Kultur på väg. Kultur på väg arrangeras av Motorhistoriska Riksförbundet och tidningen Nostalgia Magazine som utser bästa evenemang under Motorhistoriska Dagen.

Läs mer om Motorhistoriska Dagen, Kultur på väg och tidigare års vinnare samt hitta ett firande nära dig här.

De fem

Jönköping, öppet hus på nostalgimacken i Moliden
Nostalgimacken i Moliden ligger utmed gamla riksettan och är lätt tillgänglig året runt för besökare. Den gamla macken som är byggd 1938 och var i drift till 1967 har renoverats för att visa historien om föregångare till dagens servicestationer. Götaströms fordonshistoriska klubb är engagerad i nostalgimacken, som ägs av en klubbmedlem. Klubben är även medarrangör av en kvällsträff för Bil och MC-entusiaster i Huskvarna senare på kvällen.

Åstorp, veterantraktorutflykt med tradition och många deltagare
En utflykt med veterantraktorer, fikastopp och på slutet korvgrillning. Började i liten skala för tio år sedan med cirka 30 veterantraktorer på utflykt. I år väntas minst 80 veterantraktorer, samt förstås all publik som kantar färdvägen. Arrangörer av evenemanget är Arne Assarsson och Nils Ekelund.

Eskilstuna, Corvette-träff vid Sundbyholms slott, start från tre platser
Egen Corvette-parkering utanför slottet. Två-rätters lunch i slottet för anmälda. Evenemanget är fullbokat. Arrangör: Club Corvette Mälardalen
Läs mer

Vadstena, Nostalgiafton för innehavare av historiska fordon
Nostalgiaftnar äger rum i Vadstena varje sommaronsdag, så också under nationaldagen.Enligt arrangören kommer tusentals människor från när och fjärran för att trivas tillsammans, lyssna på livemusik och titta på, eller visa upp, läckra, välhållna och vackra fordon. Arrangör: Slottsgården i Vadstena
Läs mer

Göteborg, Uppvisning av veteranfordon på Gustaf Adolfs torg
På det pampiga torget ställs förmodat finputsade historiska fordon upp. Fordonens ägare finns i de flesta fall på plats till och från under eftermiddagen. Arrangör: Göteborgs Motorhistoriska klubb. Tid: 13.00 – ca 17.00
 

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.