Bild
Nästa artikel
Den här fantastiska bilen har tidigare visats upp på Skansen i samband med nationaldagsfirandet.
Den här fantastiska bilen har tidigare visats upp på Skansen i samband med nationaldagsfirandet.

Motorhistoriska Dagen den 6 juni

EVENEMANG

På Sveriges Nationaldag kommer vägarna att förvandlas till ett rullande museum eftersom även Motorhistoriska Dagen firas och runt om i hela Sverige genomförs en rad evenemang kring historiska fordon.

Den 6 juni kommer man i hela landet att åter att kunna uppleva gårdagens fordon på vägarna och över hela Sverige åskådliggörs det fordonshistoriska kulturarvet genom många evenemang för historiska fordon. Ett viktigt mål med Motorhistoriska Dagen är att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och brukandet av detta kulturarv. För arr få denna bredd på arrangemanget bjuder Motorhistoriska Riksförbundet in anslutna klubbar, andra föreningar, kommersiella arrangörer, museer med flera att fira genom att arrangera exempelvis träffar, utflykter eller utställningar.

Bredden är stor, det blir allt ifrån tidigare decenniers vardagsbilar som Volvo Amazon, Saab 96, Opel Kapitän, Ford Escort och Volkswagen 1200 till T- och A-Fordar, pampiga 30-talare, bulliga 40-talare samt kromglänsande 50- och 60-talare. Men det blir mer än kulturarvsbilar, åtskilliga motorcyklar och annat motoriserat på två, tre eller fler hjul kommer också att kunna skådas. Allt kommer att blänka i kapp med samtida finbilar och bjuda på både minnen och ge extra glans under nationaldagsfestligheterna

Målsättningen med Motorhistoriska Dagen är att synliggöra det fordonshistoriska kulturarvet. Detta kan enskilda fordonsägare göra genom att ta ut sina historiska fordon och medverka vid evenemang. Kan man inte delta kan man ändå vara med genom att ställa upp sitt fordon hemmavid. Tillsammans visas på så sätt den fordonshistoriska rörelsens bredd, både fordonsmässigt, ägarmässigt och geografiskt.


Arrangörstävlingen Kultur på väg arrangeras av Motorhistoriska Riksförbundet och tidningen Nostalgia Magazine. Tävlingen utser fem pristagare bland arrangörerna under Motorhistoriska Dagen, varav en totalvinnare och fyra andra pristagare i olika kategorier. Under sensommaren och hösten genomförs sedan prisutdelningar i vinnarnas hemkommuner.

Tidigare förstapristagare har varit Saleby bygdegårdsförening, Norrköpings Veteranbilklubb, Lions Club Skänninge, Gotlands Veteranbilklubb, Norrlands Motorhistorikers Norrbottenssektion, Motorcykelhistoriska klubbens sektion i Mälardalen, Upplands Fordonshistoriker, Järnskogs hembygdsförening, Anita Trybom och Pål Marnetoft stora träff i Lönneberga samt Nostalgiafton på Slottsgården i Vadstena. Läs mer om dessa vinnare och övriga pristagare via länkarna till tidigare år.

Evenemangen kommer att hållas på ett hundratal platser runt om i landet så enklast är att gå in på MHRF:s Evenemangskalender på deras hemsida.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.