Bild
Nästa artikel

Musik i besöksvärd gruvmiljö

VÄSTMANLAND

I den spännande gruvmiljön vid Stripa kommer det den 25 augusti att bli ett uruppförande av musikstycket Mining. Genom Britta och Harald Erikssons Musikfond har Lindesbergs kommun beställt ett helt nytt musikverk från pianisten och kompositören Mattias Risberg.

I Stripa, halvannan kilometer från den plats där kompositören bodde, var gruvdriften aktiv fram till slutet av 70-talet. Han upplevde området som spännande med svarta gapande hål som lockade med sin oändlighet, ibland hundratals meter ner under markens yta. Resterna av gruvdriften i Bergslagens skogar är som karies i landskapet.

Nu är Stripa gruvmiljö förvandlats till en kreativ smältdegel för hantverkare och kulturarbetare. I området finns restaurang, café, bryggeri, smeder och pralintillverkare. Där hålls konstutställningar, konserter och guidade turer.

Lördag 25 augusti kl 18.00 blir det uruppförande på musikstycket Mining i denna spännande gruvmiljö. Genom Britta och Harald Erikssons Musikfond har Lindesbergs kommun beställt ett helt nytt musikverk från pianisten och kompositören Mattias Risberg.

Mattias Risberg är en musiker/kompositör med piano som huvudinstrument. Han är utbildad kompositör, improvisatör och lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hans fält är främst jazz, improvisation, artrock, samtida musik och han korsar gärna gränserna mellan olika konstformer. Han har ett eget band, Ritualia, och spelar i några andra konstellationer som Yun Kan 10 och Takt & Ton-band som innehåller några av Sveriges mest framstående impro-musiker.

Till konserten i Stripa har Mattias Risberg plockat ihop en ensemble med några av Sveriges bästa jazzmusiker till konserten: Mariam Wallentin som är sångare, musiker, kompositör och röstskådespelare, Fredrik Ljungkvist som är jazzsaxofonist och klarinettist, Josefin Runsteen, trummis och violinist, David Stackenäs som är gitarrist och improvisatör samt Jon Fält som är jazzmusiker på slagverk.

Biljetter finns att köpa på Lindesbergs Stadsbibliotek, 0581-81140.

GPS: N59°42'22", E15°05'45"

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.