Bild
Nästa artikel
Nu är det tid för kräftor

Nu är det tid för kräftor

KRÄFTPREMIÄR

Det är tradition! Från början var det formellt, numer bara djupt förknippat i folksjälen med den märkbart mörkare augustikvällen som lyses upp med kräftlyktornas sken, flankerad av en fullmåne. Så vi får nog fortfarande kalla det för kräftpremiär!

Importerae kräftor i all ära men hade det varit som förr hade premiären varit idag klockan 17 men, som sagt, den formella kräftpremiären är borta sedan mer än 20 år. Hur som helst är svenska nyfångade kräftor som bäst just nu och många beger sig till Vättern som sägs vara den enda sjö i Sverige där alla svenskar fritt får fånga kräftor.

Inte konstigt att många beger sig dit för att få uppleva den speciella känslan att själv få fånga kräftorna inför denna kväll. För det är ändå lite speciellt med den 7 augusti, den första dagen sedan föregående november då kräftfiske, innan lagen ändrades, åter blev tillåtet, allt för att förhindra en utfiskning.

- Det är ett jättehögt fisketryck. Folk åker långt ifrån med husvagn och tält och det är ganska livligt runt sjön just de helgerna. De som gillar friluftsliv och tar med barnen tycker ju att det är kul. Det är lite tradition också, så många är intresserade, säger Marie Carlén, fiskhandlare vid Vätterns västra strand till TT.

Ungefär 70 procent av alla kräftor säljs i augusti. Åtminstone säger Marie Carlén det. För nog är kräftskivan förknippad med augusti. Och nu är det inte bara en kunglig delikatess, numer får vi väl säga att det är en folklig tradition som har drygt hundra år på nacken.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.