Bild
Nästa artikel
Ölands Skördefest invigs den 25 september

Ölands Skördefest invigs den 25 september

ÖLAND

En av höstens stora evenemang är Ölands Skördefest. Som kanske ingen annan av de skördefester som hålls på olika platser i landet har den etablerat sig som den största och mest välbesökta.

När invigningen av Ölands Skördefest äger rum i Källa den 25 september klockan 18 kommer det att bli tal av Lill Lindfors och för den musikaliska underhållningen står bland andra Evelina Andersson, Frida Göransson, Emelie Arnér och Johanna Eriksson. Lokala förmågor framför teaterstycket ”Mor i skutan”. Utöver det blir det prisutdelning för Gyllene pumpan, Årets Ölandsfotograf och Årets Ölandsby innan kvällen avslutas med allsång.

Att invigningen hålls i Källa beror på att platsen utsågs till Årets Ölandsby 2018. Den återfinns på norra Öland mellan Persnäs och Högby socknar. I motiveringen till den hedersamma utnämningen kan man bland annat läsa att denna lilla socknen som är belägen på mager åkermark är rik på engagerade människor som värnar kultur och utvecklar föreningsliv och företagande samt att den gamla kyrkas mäktiga murar visar på hur denna trakt tidigt varit viktig. På medeltiden för näringsidkare, långväga handelsmän och pilgrimer, nu för entreprenörer, lantbrukare och turister.

Ölands Skördefest är som de som varit där någon gång under de tjugo år den arrangerats ett gigantiskt evenemang som engagerar i stort sett alla som bor på ön. Det krävs för att hålla igång alla evenemang och aktiviteter från söder till norr. Det är därför inte lätt att beskriva alt som händer, bäst är att gå in på deras hemsida där man kan kryssa i de typer av arrangemang som intresserar var och en mest men också vilket område som lockar.


Även om det hålls öppet hos kostnärer, i gårdsbutiker och museer är det som sig bör maten som står i centrum. Mängder av fräscha råvaror finns att köpa och vill man inte tillreda måltiden själv står skickliga kockar redo på restaurangerna. Kvällsevenemangen avlöser varandra och stämningen på ön lär nog inte bli sämre i år än tidigare år.

Ett av alla arrangemang är att Ölands konstnärer öppnar upp sina ateljéer, inte minst under konstnatten som i år är två nätter, fredag och lördag. Då kan man besöka konstnärerna i deras egen miljö och titta på allt som skapas. 

Har du inte varit på skördefest förut är det den här du ska besöka. Den 29 september är det hela över för den här gången och här hittar du deras hemsida.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.