Nästa artikel
Restips: 20 års jubileum för trandansen
HORNBORGASJÖN

Restips: 20 års jubileum för trandansen

Publicerad 14 mars 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Nu börjar tranorna att droppa in och den ensamma tranan som dök upp redan i februari dansar inte längre ensam. Den 22 mars är det 20- års jubileum och säsongsinvigning vid Trandansen.
Tranorna är vårens budbärare. Efterlängtade. Med deras ankomst, som ofta stämmer hyggligt överens med vårdagjämningen, kan vi vända vinterns och mörkrets blad och istället hoppfullt söka oss mot våren och ljuset.

ora.gif Tranvår vid Hornborgasjön Inspelning: Martin Bolms.

Naturum öppnar till helgen (15 mars) och helgen efter det (22 mars) slår Trandansen upp dörrarna. Dansgolvet börjar fyllas vid Trandansen men när de stora massorna börjar anlända är svårt att säga men tran-toppen brukar ligga antingen sista veckan i mars eller första veckan i april beroende på väder och vind.  

Vi vet inte hur många tranor som rastar vid Hornborgasjön i mars och april, men vi vet hur många som finns på plats  dag för dag. Det ser tranräknarna i Hornborgasjöns fältstation till.
När tranorna är som flest kan det röra sig om 15-25.000 fåglar samtidigt på fälten vid Trandansen, i Hornborgasjöns sydvästra hörn. Transiffrorna uppdateras dagligen under våren. Hornborgasjöns fältstation räknar tranorna och här kan du se dagens tranatal.

Vi har inte börjat lägga ut korn vid Trandansen ännu. Troligen börjar vi med utfodringen nästa vecka men det beror på antalet tranor och när vårbruket kommer igång.

Helgen 22 mars är det  20- års jubileum och säsongsinvigning vid Trandansen och den 20 mars är det premiär för webbkameran vid Trandansen.

Läs mer på Hornborgarsjöns hemsida där vi hämtat denna information, deras kalender eller laddan ner programbladet här.

Den 22 mars kl 12 invigs årets trandans med tal av tranexperten Claes Hermansson. Därefter följer frågestund, tipspromenad, guidning och sagostund för de minsta barnen. 

Informationscentralen kommer att vara öppen för allmänheten kl. 10-17 alla dagar från 22 mars till och med den 22 april. Här finns en fin utställning om fågellivet i Hornborgasjön, tranorna och trandansen samt turistinformatörer som kan ge information om trandansen men även om mycket annat som finns att göra i närområdet. Under helger är fågelguider på plats som kan berätta extra mycket om fågellivet och tranorna.

Från och med den 5 april kommer det att finnas ett tält med servering  i anslutning till informationscentralen. Den 7-21 april är det restauratören Viltmat som bjuder på vilt och lokalproducerat fikabröd. Här kommer också att finnas en gårdsbutik med försäljning av lokala matprodukter. I tältet arrangeras även flera ytterligare evenemang under perioden:

5-6 april  -  Tranans dag, ett arrangemang med exkursioner och föreläsningar på flera platser kring Hornborgasjön med fokus på tranor och fågelliv. Arrangeras av fågelklubbarna i Skövde och Falköping i samarbete med Studiefrämjandet.

12-13 april - Matmarknad med lokala producenter, som ger besökaren möjlighet att förbereda påsken med läckerheter från Skaraborgs skafferi.

18-21 april - Besöksdagar Skaraborg - passa på att få information om allt som finns att göra i Skaraborg på ett ställe! Turistorganisationerna i regionen visar upp sig och tävlingar och fina erbjudanden utlovas under påskhelgen.

Informationscentralen och aktiviteterna i samband med Trandansen arrangeras av turistorganisationerna i Skara, Falköping och Skövde i samarbete med Länsstyrelsen och de lokala fågelklubbarna.

Mer information om allt som händer under Trandanssäsongen finns att läsa här.

 

De hälsar alla varmt välkomna att fira vårens ankomst med tranorna!

Relaterade bildspel

Var?
Strax söder om Skara, E20 eller väg 49

GPS: 58.322844, 13.549665

Vid södra änden av sjön finns en parkering utan el och vatten. Åk väg 184 mellan Skara och Falköping, följ skyltar mot ”Trandansen”. I övrigt är det restriktioner mot fricamping runt hela sjön.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.