Nästa artikel
Restips: Jul i Norge
NORGE

Restips: Jul i Norge

Publicerad 26 november 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Vill du uppleva traditionsrika julmarknader ska du bege dig till Norge. Här finns konsthantverk och lokalproducerad mat i Geilo, häst och slädskjuts i bergsstaden Röros, en hel stad av pepparkakshus i Bergen, het glögg, sång och folkdans. Här är tips på Norges bästa julmarknader.

Røros – en sagoby med renar och nissar
Denna sagolika julupplevelse startar med häst och släde redan från flygplatsen. Ekipaget tar dig in till den gamla gruvstaden, som är upptagen på Unescos världsarvslista.På de smala gatorna som kantas av små trähus äger en av Norges mest idylliska julmarknader rum. Varje år besöker människor från hela världen den lilla bergsstaden för att smaka på det berömda smöret (serveras bl.a. på Köpenhamns Noma), den lokala ölen och renköttet. Du kan också besöka en samisk familj och att mata en av jultomtens egna renar, eller hälsa på nissarna som överraskar på gatorna här och var.
När: 5-7 december

Trondheim – Vikingahuvudstaden i Norge
Kombinera Røros med en resa till Trondheim, den äldsta huvudstaden i Norge. Staden andas historia och julmarknaden äger rum framför Nidarosdomen. Det är den plats där Olav den Helige sägs vara begravd. Den markerar också slutet på en av de viktigaste pilgrimslederna i världen; S:t Olavsleden. Marknaden bjuder på en uppsjö med lokal ost, öl och hantverk.
När: 12-21 December

Oslo – julkänslan kommer till huvudstaden
På den traditionella julmarknaden som äger rum på Norsk Folkemuseum, samsas jultraditioner från hela landet på en och samma plats. Här finns marknadsstånd som visar upp lokala hantverk och mat, du kan åka hästdragen släde och besöka Tomtens verkstad. Gå tillbaka i tiden och upplev hur norrmännen har firat jul genom åren i små dekorerade hus. Detta är en av de platser i Norge som inspirerade Disney till filmen Frozen – här finns stavkyrkor och folkdansare, och varje hus är dekorerat och inrett enligt en egen tidsepok.
När: 6-7 dec, 13-14 december.

Geilo – Årets nykomling
Kombinera skidåkning med den nya julmarknaden i Geilo, i hjärtat av Fjäll Norge. Den charmiga marknaden fokuserar på lokal mat och konst. Du ser direkt att inspirationen kommer från områdets branta fjäll och djupa skogar. Det är en plats som har inspirerat många folksagor om troll och andra väsen.
När: 22 november och håller öppet varje helg till den 22 december.

Bergen – Den största pepparkaksbyn i världen

I vinter kan du uppleva Fjordnorges Bergen på ett annorlunda sätt. Varje jul skapas ett Bergen i miniatyr, helt och hållet gjort av pepparkakor. Det är en årlig tradition att stadens skolbarn tillsammans tillverkar en pepparkaksstad, med alla dess fartyg, sevärdheter, hus och bilar. Det är känt som den största pepparkaksbyn i världen.
När: 22 november-31 december.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.