Bild
Nästa artikel

Restips: Svenskt Grand National på Strömsholm

VÄSTMANLAND

På söndag den 15 juni 2014 är det svenskt Grand National. – Det största loppet man kan vinna i svensk hindersport och jag vinner det gärna en tredje gång, fastslår hemmatränaren Dennis Persson.

Svensk galopp lever i ett härligt rus. De stora, klassiska, publikdragande och penningstinna tävlingsdagarna avlöser varandra.

Efter Nationaldagsgaloppen på Gärdet, som för andra gången blev en folkfest, och efter tisdagens internationella tävlingar på Täby med Bank Of Burden/Per-Anders Gråberg som vinnare av huvudloppet Stockholms Stora Pris tar galoppens hinderhästar över stafettpinnen.

På söndag riktas nämligen allt ljus mot Strömsholm, där hindersportens två högst doterade lopp avgörs på vackra Österängen, nämligen Svenskt Grand National och Svenskt Champion Hurdle.

– Årets startlistor påminner lite om fjolårets, det vill säga mer kvalitet än kvantitet, säger Elisabeth Oldengren, projektledare på Svensk Galopp.

Och tillägger:

– Svenskt Grand National och Svenskt Champion Hurdle i all ära, men jag vill också slå ett slag för tävlingsdagens mångfald, nio lopp som totalt samlat 94 hästar. Här finns lopp enbart för kvinnor, lopp enbart för manliga amatörryttare, arabhästarna har ett eget lopp, här finns små och stora hinder, här avgörs ponny-SM och bland de aktiva hittar vi bland annat Skandinaviens bästa jockey Per-Anders Gråberg.

– Det finns något för alla att titta på och är vädrets makter på vår sida är Österängen världens bästa plats för en pick-nick i det gröna.

En som inte har tid med pick-nick är hemmatränaren Dennis Persson. Dennis sadlar ut nio hästar, nästan alla av stallets tävlingsdugliga hästar.


– Självklart jag laddat rejält. Det här är ju Skandinaviens största tävlingsdag för min verksamhet och gren av galoppsporten.

Svenskt Grand National rids som lopp 7. Dennis Persson har vunnit loppet två gånger – 2008 och 2010. Båda gångerna med Lights Out. Båda gångerna med Niklas Lovén i sadeln.

I fjol startade Dennis Persson Superman och Silk Drum. De blev tvåa och fyra. På söndag startar han åter Superman och Silk Drum. Plus Elegant Song. Kan någon av de här tre hindra Alanco från att ta tredje raka?

– Ja, det tror jag. Dels för att Alanco är svårbedömd. Han är 13 år och har inte matchats lika flitigt i år som inför tidigare GN. Dels för att min trio är bra. I första hand tror jag Superman kan få revansch för fjolårets andraplats. Han har bra form. Ett minus är om banan blir snabb. Silk Drum är formmässigt inte långt bakom Superman. Står han den fullvuxna distansen kan han vinna. Elegant Song är elva år, troligen i mesta laget för att vinna ett lopp av GN:s kaliber. Han lever högt på sin hoppning och man vet aldrig…

Avslutningsvis, hur stort är det att vinna Svenskt Grand National?

– I mina ögon det största man kan vinna i svensk galopp. Jag vinner hellre Grand National är Derbyt, avslutar Dennis Persson.

På söndag eftermiddag vet vi hur det gick i loppet som ridits sedan 1971.

Svenskt Grand National, lopp 7, V5-3, 4 500 meter, gräs, 16 hinder, förstapris 120 000 kronor.

Nummer, Häst, Jockey, Tränare

1, Silk Drum, Josef Bartos, Dennis Persson
2, Apocal, Kim Stern
3, Alanco, Cevin Chan, Otto-Werner Seiler
4, Gelon, Jan Korpas, Elfie Schnakenberg
5, Godea, Marek Stromsky, Stanislav Popelka
6, Monfalcone, Gerhard Tumelty, Tor Wiggo Ellefsen
7, Superman, Niklas Lovén, Dennis Persson
8, Sopran Best, T Pastuszka, Monika Rogowska
9, Elegant Song, Tobias Hellgren, Dennis Persson

Var?

Väster om Västerås, efter E18, söderut vid Sörstafors

GPS: N59°32'04", E16°14'58"

Det finns en camping i Strömsholm som du hittar här. Kolla in den i förväg då den är obemannad.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.