Bild
Nästa artikel
Riddarspel på Ekenäs slott 26-27 maj

Riddarspel på Ekenäs slott 26-27 maj

ÖSTERGÖTLAND

Nu i helgen 26-27 maj 2018 är det dags för tornerspel på spektakulära Ekenäs slott. Det blir även historisk marknad samt en rad aktiviteter för barn.

Det vackra renässansslottets höga vita murar med ett brant svart tak ligger som ett smycke i Östergötlands natur och är ett av de mäktigaste 1600-tals slotten vi har kvar i landet. Förr låg det precis vid en sjö men det var före sjösänkningen. Slottet ritades av Hans Fleming och började uppföras 1630 på uppdrag av Peder Banér.

Varje år hålls här ett välbesökt tornerspel, eller riddarspel som de också kallas. Tittar vi historiskt på dessa var de för 500 år sedan en militär övningsverksamhet för medeltidens riddare som under organiserade former kunde kämpa mot varandra med ära och ekonomisk vinning som huvudsakligt mål. Men ibland stred de på liv och död för att erövra en kvinnas gunst. Utöver att det var viktigt för riddarna att mäta både krafter och teknik handlade det också om barmhärtighet och ”fair play”, att uppträda ”ridderligt”, ett uttryck som fortfarande används.

Tornerspelen växte med åren i popularitet genom sina spännande, spektakulära och inte sällan blodsdrypande shower med sina hästburna kombattanter. Folk från alla delar av samhället gick på dessa torneringar och här kunde man få se både tiggare och kungar strida mot varandra. Den stigande underhållningsfaktorn var heller inte oväsentlig, allra helst som att tornerspelen traditionsenligt åtföljdes av en storslagen fest, där de som utmärkt sig hyllades och upphöjdes till sin tids kändisar.

Dagens tornerspel är fortfarande ett spektakulärt evenemang med ett stort antal utövare runt om i landet, men det på Ekenäs är ett av Sveriges äldsta och största medeltidsevenemang. Att uppleva det i miljön runt Ekenäs slott ger naturligtvis det hela lite extra krydda och den historiska marknaden som hålls tillsammans med helgens spel vid slottet kan vara trevligt att se. Ett fyrtiotal olika hantverkare och matställen finns på plats så slår hungern till kan du få dig ett medeltida skrovmål. På slottsområdet är du välkommen att besöka vår historiska marknad som består av ett fyrtiotal olika hantverkare och matställen. På marknaden kan du se krukmakerskan dreja och hos hattmakerskan kan du "tova din egen hatt", växtfärgning, skotillverkning, myntstansning, se smeden smida svärd och knivar, hur man tillverkade skedar och många andra bruksverktyg och föremål för det dagliga livet på medeltiden.


Under Riddarspelsdagarna kan vi med hjälp av gruppen Fraternis Militia Carnis presenterar gruppen Fraternis Militia Carnis en kopia av ett fältläger från 1300-talet. Den historiska gruppen Carnis vill så tidstroget som det bara är möjligt återskapa hur det dagliga livet kunde se ut på medeltiden.

I inträdet ingår heldagsvistelsen på Ekenäs vackra slottsområde med fri tillgång till tornerspelen, den historiska marknaden och till medeltidsbyn Carnis. Det ingår också att prova på en mängd olika aktiviteter där många är gratis. Till exempel hoppborgen av halm, riddar- och prinsesskolan och fäktning med mjuka vapen Andra aktiviteter, som armborst- och pilbågsskytte betalar man extra för. Mat, glass och dryck finns till försäljning på området. 

Priser

  • Barn 0-2 år: Gratis.
  • Barn 3 t.o.m. 15 år: 70 kronor. 35 kronor för dem som är utklädda i historiska kläder.
  • Vuxen: 150 kronor

Så här åker Du till Ekenäs

Från Linköping
Följ väg 35 mot Åtvidaberg. Vid vårdsbergsrondellen finns skyltning till Ekenäs slott.
Restid 25 minuter (20 km)

Norrifrån över Stockholm och Norrköping
E4 förbi Norrköping 15 km. Från avfart 115 finns skyltning till Ekenäs Slott.
Restid 25 minuter (30 km) från Norrköping.

Söderifrån över Jönköping
E4 förbi Linköping. Från avfart 115 finns skyltning till Ekenäs Slott.

GPS: N58°22'55", E15°56'41"

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.