Bild
Nästa artikel
Kjell Boberg jobbade som vägsamarit på 50-talet. Nu ställer han ut sin motorcykel på Riksettanrallyt.
Kjell Boberg jobbade som vägsamarit på 50-talet. Nu ställer han ut sin motorcykel på Riksettanrallyt.

Riksettan-rallyt körs nu på torsdag

SMÅLAND

Riksettan, denna pulsåder genom landet är fortfarande ett begrepp för alla äldre. Nu på torsdag den 30 maj 2019 återuppstår den i sin gyllene glans och även den legendariska Kjell Broberg finns på plats.

Om du vill få en äkta nostalgisk upplevelse bör du inte missa Riksettanrallyt som går av stapeln varje år på Kristi himmelsfärdsdag. Då samlas tusentals veteranfordonsentusiaster på olika förutbestämda samlingspunkter längs med Riksettan, för att tillsammans färdas mot ett mål. I år, den 30 maj 2019, är det målet Slätten i Skillingaryd och Vaggeryds kommun är arrangör.

Vid målgången på Slätten bjuds det på en härlig folkfest med dansuppvisning, tävlingar, utställning och underhållning. Och tusentals snygga veteran- och entusiastfordon att se så klart.

Du kan komma som besökare eller deltagare i rallyt. Klä gärna upp dig i tidstypiska kläder från 30-60-talet. Deltagandet är kostnadsfritt!

På www.vaggeryd.se/riksettanrallyt kan du läsa mer om evenemanget och samlingspunkterna längs med Riksettan på torsdag den 30 maj. Men missa inte att innan du klickar dig vidare att läsa om Kjell, en vägens Florence Nightingale som kom att rädda situationen för de som inte riktigt kom så långt som det var tänkt. Har du tur så kommer du att träffa honom körandes sin 60 år gamla motorcykel, förhoppningsvis dock utan det hjälpbehov dåtidens bilar hade.

Så här skrivs om denne verklige hjälte!

Som nittonåring jobbade Kjell för Motormännen och körde motorcykel längs Riksettan för att hjälpa strandade människor med trasiga bilar.


– Var fjärde mil hittade jag en bil i diket.

Nu har han återskapat sin älskade motorcykel från förr och ställer ut den på Riksettanrallyt på torsdag.

I idylliska Hult utanför Vaggeryd finns Kjell och Ann Bobergs imponerande gårdsplan som har smyckats med veteranfordon. Kjell befinner sig i det falurödfärgade garaget och granskar sin T-ford från 1923.

– Bilen är över nittio år nu. Vi brukar ha med honom på bilträffar, men jag vågar inte köra honom några längre sträckor. Och Ann får alltid köra med vanliga bilen bakom, så att vi kan ta oss hem om bilen skulle lägga av, säger han glatt.

Utanför garaget står en motorcykel, en BSA 600 cc med sidovagn och med loggan Motormännen på. Det är just en sån här motorcykel som Kjell Boberg körde i sitt sommarjobb som nittonåring. Som ingenjörsstuderande och med kunskaper som bilmekaniker fick han i uppdrag att köra fram och tillbaka längs med Riksettan mellan Ljungby och Jönköping och stanna till vid de fordon som fått något problem.

På 50-talet fanns det bara 15 sådana vägpatruller – och alla körde motorcykel med en sidovagn full av verktyg längs semestertrafikerade vägar.

– Det låg bilar tätt längs med vägen. Bilarna var ju inte så hållbara då. Men i 90 procent av fallen gick det att laga. Och folk blev så glada när jag kom och kunde hjälpa dem! Jag fick gott om dricks, säger han.

Innan Kjell gick i pension har han i 30 år jobbat som servicechef på Volvo i Göteborg, och innan det var han teknisk chef på Bilprovningen i Stockholm.

– Men jag måste säga att mitt sommarjobb på Motormännen är det bästa jobb jag någonsin har haft.

Så för åtta år sedan bestämde han sig för att återskapa sin motorcykel från förr. Nu står den här och är närapå identisk med den han själv körde på 50-talet. För att göra bilden från 1958 komplett så har han också låtit fixat fram en likadan uniform som han hade när han jobbade som vägsamarit.

På torsdag den 30 maj har Riksettanrallyt sin målgång på Slätten i Skillingaryd, i Kjells hemtrakter. Utöver tusentals veteranfordon, framträdanden och scenunderhållning, kommer även temautställningen ”Riksettan – förr och nu” äga rum på området. I temautställningen jämförs de bilar som körde på Riksettan förr med sina moderna motsvarigheter idag.

På Riksettanrallyt kan du träffa Kjell Boberg, se hans motorcykel och ta del av den nostalgiska folkfesten på Slätten. Missa inte Riksettanrallyt, nu på torsdag den 30 maj!

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.