Bild
Nästa artikel
Skåneleden firar 40 år med delikatesser och skogsbad

Skåneleden firar 40 år med delikatesser och skogsbad

SKÅNE

För att fira att Skåneleden fyller 40 år anordnar Region Skåne en guidad höstvandring söndagen den 28 oktober mellan Bökestad och Östafors, en av de allra första etapper som invigdes år 1978.

Sträckan som valts ut är den tredje etappen på Skåneleden Kust till kust mellan Sölvesborg i öst och Ängelholm i väst. På vägen passeras Raslångens flikiga sjösystem, kuperad och artrik lövskog, rullstensåsar och brusande forsar. 

Under färdens gång kommer det att finnas möjlighet att lyssna till spännande berättelser om platsens historiska betydelse, smaka på lokala delikatesser och stressa ner med ett avslappnande skogsbad. 

– Vi ser Skåneleden som en naturlig del av vårt arbete med folkhälsa i Skåne, säger Sofie Norrby, utvecklare av Skåneleden på Region Skåne. Sedan en tid tillbaka kan man till och med få vandring på Skåneleden utskriven på recept av sin läkare.

Initiativet till Skåneleden togs av friluftsentusiasten Folke Fribert som ville uppmuntra skåningar till en mer hälsosam livsstil. Etappen Bökestad till Östafors är en av de sex första etapperna som invigdes år 1978. Sedan dess har mil efter mil tillkommit i takt med Skåneledens utveckling, för att idag omfatta mer än 130 mil vandringsled genom 30 skånska kommuner. 

– Oavsett var i Skåne du befinner dig, har du aldrig mer än 30 minuter med bil eller kollektivtrafik till Skåneleden, säger Sofie Norrby. Det finns både utmanande etapper för inbitna vandrare eller mer tillgängliga sträckor för den lite mer ovana vandraren. Målet är att alla skåningar ska känna att Skåneleden finns till för dem.

Program för höstvandringen

Kl 10:00: Start i Bökestad. Jubileumstal av Mätta Ivarsson, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.


Anders Blidberg från Simontorps kulturvandringar berättar om spännande historiska platser och händelser i området. Möjlighet att provsmaka lokala delikatesser. 

Felicia Eckersten från Force of Nature guidar de som vill att uppleva naturen med alla sina sinnen i ett Skogsbad. 

Ca 15.00 Vandringen avslutas i Östafors. Buss avgår sen till parkeringsplatsen vid Bromölla station.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.