Nästa artikel
Sofiero fyller 150 år
SKÅNE

Sofiero fyller 150 år

Publicerad 30 mars 2016 (uppdaterad 7 april 2016)
Den 15 april är det premiär för årets trädgårdsutställning på Sofiero slott. Först kommer lökarna men sedan börjar de 10 000 rhododendronbuskarna blomma. I år blir det extra blommigt eftersom parken firar 150-årsjubileum!

Den 15 april öppnas grindarna till slottsparken som hälsar besökare välkomna till vad Sofiero beskriver som en fantastisk jubileumssäsong. I rabatterna spirar blommorna från de rekordmånga, i år hela 43 000, lökarna som sattes inför jubileumsåret och i Orangeriet bjuder Sofiero på vårkänslor i form av utställningen "Kvistar och knoppar" som premiäröppnar samtidigt. Under hela 2016 genomsyras slottet och slottsparken av Sofieros 150-årsjubileum.

Sofiero slottspark är en fantastisk och världserkänd blomstrande oas och visar varje vår och sommar upp sina 10 000 blommande rhododendronbuskar som när blommorna slår ut blir till en kaskad av olika färger och sorter. Parken och slottet var tidigare ett kungligt sommarresidens som Oscar II lät uppföra och tillägnade sin kära Sofia. Parken skänktes senare av Gustaf VI Adolf till Helsingborgs stad 1959 och har sedan 1974 stått öppen för allmänheten. Mitt bland rhododendronblommorna kan du besöka ravinens porlande bäck, konstutställningar och slottsrestaurangen med utsikt över Öresund. Restaurangen finns med i White Guide för sin gourmetmat men vill du inte äta där kan du ta med dig egen filt och picknickkorg och njuta i slottsparken.

I jubileumsutställningen på slottet tas besökaren med på en unik resa genom flera generationer av kungligt konstnärskap i ätten Bernadotte. I parken kommer det att bjudas på flera överraskningar, bland annat invigs en jubileumsträdgård.

Under sommarmånaderna händer det mycket detta jubileumsår, bland annat kan du lyssna till konserter som spelas på utomhusscenen eller besöka något av de årliga mat- och trädgårdsevenemangen.

Var?

5 km norr om Helsingborg efter väg 111

GPS: N56°05' 07", E12°39' 45"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.