Nästa artikel
Sofiero slotts nya gångbro invigs
SKÅNE

Sofiero slotts nya gångbro invigs

Publicerad 13 april 2018
Nu går det att uppleva Sofiero lite från ovan. Den 14 april invigs Sofias bro, en 57 meter lång gångbro som sträcker sig över ravinen och ger nya vyer av den storslagna rhododendronblomningen och parken.
Sofiero slott och slottsträdgård anlades av drottning Sofia och hennes make kung Oscar II för drygt 150 år sedan. Redan då drömde drottning Sofia om en gångbro över Sofieros norra rhododendronravin. Nu har Sofias bro blivit verklighet och bjuder på fantastiska vyer samtidigt som den gör hela parken tillgänglig för många fler. Det första symboliska spadtaget till bron togs av kung Carl XVI Gustaf i samband med Sofieros 150-årsjubileum 6 juni 2016.

– Satsningen på Sofias bro är en del i det långsiktiga arbetet med att utveckla Sofiero som ett attraktivt besöksmål under hela året. En viktig aspekt i det arbetet är också tillgänglighet och att göra det möjligt för så många människor som möjligt att uppleva alla delar av Sofiero, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.

Invigning sker samtidigt med säsongsöppningen den 14 april och den högtidliga ceremonin hålls av landshövdingen i Skåne, Anneli Hulthén. Alla är välkomna att delta i evenemanget som ingår i det ordinarie entrépriset.

– Sofias bro en attraktion i sig själv som förhöjer upplevelsen av slottsparken och den storslagna rhododendronblomningen, även för de besökare som av olika anledningar har svårt att promenera i ravinen, säger Annika Malmgren.

Total längd: 57,3 m
Bredd: 2,6 m
Vikt: 40 ton
Högsta höjd: 12 m
Konstruktionstyp: balkbro
Längsta brospann: 56,8 m
Material: stål
Arkitektkontor: Dissing+Weitling
Byggentreprenör: Bladt Industries
Byggår: 2017-2018
Invigning: 14 april 2018
 
Var?

Sofiero slott och slottsträdgård, Helsingborg. 

5 km norr om Helsingborg efter väg 111

GPS: N56°05' 07", E12°39' 45"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.