Bild
Nästa artikel
Sveriges första husbil på museum i Arvika

Sveriges första husbil på museum i Arvika

VÄRMLAND

Arvika Fordonsmuseums vinterutställning har just öppnat och där kan man även se en omtalad husbil med en spännande historia, en SAAB 95 från 1965. Det sägs att denna husbil skulle varit den första på svenska vägar.

På 1960-talet byggdes två husbilar baserade på dels en SAAB 92 och en SAAB 93, båda på bilarnas originalstomme och drivlina. Tanken var att de skulle serietillverkas men några fler än dessa två blev det aldrig, kanske var de väl tidigt ute då knappt någon kände till ordet husbl. Båda är bevarade och nu finns en av dem att beskåda på Arvika Fordonsmuseum.

Arvika Fordonsmuseum är ett av få bilmuseer som har öppet varje dag året om (med några få undantag för storhelger). Museet byter också tema-utställning inför varje vår och vinter. Under sommaren har man haft en välbesökt tema-utställning med Volvobilar från PV4 till 242GT.
 
I museets vinterutställning ingår Saab 95 Husbil 1965, som ägs av Klassikers Claes Johansson. En bil som byggdes av verkstadsägaren Torsten Johannesson och som kan sägas vara den första husbilen som kommit ut på svenska vägar.
 
Bredvid den står den enda Volvo 165 som byggts av Yngve Nilssons Karosserifabrik – herrgårdsvagnsversionen av Volvo 164 som Volvo aldrig tillverkade. Den ägs av Klassikers Fredrik Nyblad.
 
Förutom de två svenska Klassikerna som inte finns så består vinterutställningen på Arvika Fordonsmuseum av bred blandning bilar från Ford V8 -39 till en Opel Rallykadett.
 
Vinterutställningen pågår till den sista maj 2018. Läs mer på Arvika Fordonsmuseums hemsida.
Taggar: Evenemang

Kommentarer

#1
ingbe
2018-10-17 13:47

Det fanns nog fler byggen i enstaka exemplar, och betydligt tidigare. Min far byggde en ca 1950 på en Volvo-ambulans när jag var mycket liten, jag har bara något enstaka minne av den. Däremot blev det ett reportage i Svensk Damtidning, men jag kommer inte ihåg vilket nummer det var.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.