Bild
Nästa artikel
Tjolöholms Slott visar Downtown Abbey

Tjolöholms Slott visar Downtown Abbey

HALLAND

Redan nu släpper Tjolöholms slott på förlåten inför nästa säsong. Med dräkter från Downtown burna av alla de tongivande karaktärerna i tv-serien bjuder de på en tidsresa under 2017.

Med 2017 års stora utställning, ”Dräkter från Downton”, vill Tjolöholms Slott skildra hur det var att leva på ett stort gods i början av 1900-talet, både som herrskap och som tjänstefolk. Slottet fortsätter sin tradition att ställa ut filmkostym och har den här gången valt att exponera dräkter från Downton Abbey för att belysa tidens levnadssätt och mode. Här visas kläder burna av alla de tongivande karaktärerna i tv-serien, från husfrun mrs Hughes till änkegrevinnan Grantham. Utställningen är resultatet av ett samarbete med Hallwylska museet i Stockholm.

Besökare till slottet kan välja att gå en ordinarie slottsvisning, och då bara få en glimt av kostymerna, eller följa med på en temavisning, då guiden visar utställningen mer ingående och berättar om livet på Tjolöholm under 1910-talet. Under temavisningen tar guiden också med besökarna till tjänstefolkets avdelningar i slottet, som vanligtvis inte visas för allmänheten.

Många som går en guidad visning på Tjolöholms Slott associerar till den populära tv-serien som gjort sitt segertåg över världen sedan 2010. Och visst finns det paralleller med Downton Abbey! De vackra salongerna där ingen möda sparats för att åstadkomma en komfortabel miljö, det extravaganta sällskapslivet med stora middagar, jakter och afternoon tea, den intressanta relationen mellan herrskap och tjänstefolk, som väcker nyfikenhet och förundran hos 2000-talsmänniskan. Familjen Dicksons och Bondes glansdagar på det brittiskinspirerade Tjolöholms Slott sammanfaller med den tid som skildras i Downton Abbey. Även på det halländska slottet drog sig damerna tillbaka till salongen efter middagen och männen tog en cigarr i rökrummet medan tjänstefolket skötte ruljangsen.


Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods.

Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Läs mer på tjoloholm.se

När och var?

Väster om E6/E20, sväng av vid Fjärås söder om Kungsbacka.

GPS: N57°23'55", E12°06'11"

Utställningen "Dräkter från Downton" pågår  28 januari-1 oktober 2017.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.