Bild
Nästa artikel
Tulpanens dag idag är första vårtecknet

Tulpanens dag idag är första vårtecknet

VÅREN

Granen är utkastad, mässan i Stuttgart är i full gång och idag den 15 januari firas Tulpanens Dag. Nog får man väl ändå säga att det känns som att ytterligare ett vårtecken pekar på att campingsäsongen har kommit ett steg närmare?

Många förknippar tulpaner med blommande fält i Holland, men av alla de tulpaner som säljs i buketter i Sverige är faktiskt de allra flesta odlade i Sverige. 

I Sverige finns ett dussin tulpanodlare som alla odlar enligt svenskt sigills kvalitetsregler. Och det är inte bara på någon enstaka plats i sydligaste Sverige, det pågår drivning från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Totalt kommer det att skördas över 160 miljoner tulpaner i Sverige i år.

För att få en tulpan av hög kvalitet som håller sig fin länge arbetar de som odlar dessa med lite större lökar som drivs i växthus där temperaturen regleras. Tulpaner har ett stort behov av kyla och Sverige har därför bra förutsättningar tack vare vårt klimat.

För att tulpanerna ska stå sig bäst ska de placeras de på en sval plats och så bör man skära av cirka en centimeter av stjälkarna med en vass kniv vilket gör att tulpanerna lättare kan ta upp det svala vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten, de blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och placera vasen ljust men inte i direkt solljus. Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, tex i ett uterum, så håller den längre.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.