Bild
Nästa artikel
Helsingfors lockar även på vintern

Helsingfors lockar även på vintern

Resa

Oavsett om det är sommar eller vinter är Helsingfors värd ett besök. Flera intressanta attraktioner går att nå till fots, men tack vare de fina trafiklösningarna är det lätt att åka vidare och bekanta sig även med stadens omgivning och dess sevärdheter.

Helsingfors lockar även på vintern

Högholmen

I Högholmens djurpark finns 150 djurarter och nästan 1 000 växtarter vilket återspeglar naturens mångfald. Gör en promenad på ön och bekanta dig med snöleopard från Himalaya, håriga kameler, runda pandor, lustiga pilgiftsgrodor och flera andra vackra djur. De flesta går att se och betrakta även på vintern.

Buss nummer 16 kör från Järnvägstorget till Högholmens biljettförsäljningspunkt tre gånger i timmen. Bussen avgår från plattform 8, turen tar ca 25 min.

Högholmen har parkeringsområde på ön Blåbärslandet, ca 5–10 min till fots till Högholmens port.

Adress: Blåbärslandsstigen 12, 00270 Helsingfors. Alternativ GPS-adress: Marskalksvägen

Helsingfors lockar även på vintern

Isparkens konstisbana

I Helsingfors centrum ligger Isparkens konstisbana där man kan njuta av vinter ända fram till slutet av mars. Platsen kombinerar stadskultur med skridskoåkning och efter turen på banan kan man beställa en het dryck på parkens kafé med en mysig stämning och lyssna på musik. Skridskor kan hyras på plats för en slant och i pant lämnar man sitt id-kort. Hjälmar och stödkälkar kan lånas gratis. Från klockan 16 serveras även starkare drycker på kaféet i form av spetsad choklad eller glögg.

Adress: Järnvägstorget, 00100 Helsingfors

Helsingfors lockar även på vintern

Salutorget

Salutorget är Helsingfors mest internationella och mest kända torg som ligger i Södra hamnen i slutet av Esplanadparken. Utöver traditionella marknadsdelikatesser säljs även hantverk och souvenirer. I de uppvärmda torgcaféerna kan man stanna för en vilopaus och njuta av en het kopp kaffe, köttpirog och syltmunk. Reser man i december är julmarknaden definitivt värd att besöka.

Adress: Södra hamnen, 00170 Helsingfors

Helsingfors lockar även på vintern

Presidentens slott

Presidentens representationsbostad ligger i Kronohagen vid Salutorget. På slottet finns cirka hundra rum i olika storlekar på tre våningsplan. Byggnaden i sig återspeglar en empirstil från S:t Peterburg. En omfattande renovering av slottet inleddes 2012–2014.

Adress: Mariegatan 2, 00170 Helsingfors

Helsingfors lockar även på vintern

Senatstorget

Omgivningen är en unik nyklassisk helhet med fyra centrala byggnader ritade av arkitekt C. L. Engel: Domkyrkan, Statsrådsborgen, Universitetets huvudbyggnad och Nationalbiblioteket. Den praktfulla, 162 år gamla, Domkyrkan är kanske Finlands mest berömda och mest avbildade byggnad.

På Senatstorget arrangeras olika evenemang året runt, på vintern är det bland annat Tomasmarknaden, Nyårsfest och Lux Helsinki.

Snellmansgatan samt vid norra änden Regeringsgatan som löper förbi Domkyrkans trappa.

PARKERA & ÖVERNATTA

Det lönar sig att lämna sitt fritidsfordonet utanför centrum. Helsingfors centrum är ofta trångt med alla personbilar, bussar och spårvagnar, dessutom är många vägar enkelriktade. Det är heller inte speciellt billigt att parkera inne i city. En timme kan kosta upp till fyra euro. Att parkera lite längre ut kostar två euro.

Enligt Helsingfors ledande parkeringsövervakare Otto Kuitunen är infartsparkering ett bra alternativ om man fortsätter sin färd med kollektivtrafik. Det alternativet innebär dock en utmaning: från måndag till fredag kan infartsparkeringar vara välfyllda med pendlares bilar.

Ett bra alternativ för stora fordon är Velodroms parkeringsområde på Backasgatan dit det går lätt att köra från Tusbyleden eller Lahtisleden. Parkeringen är delvis avgiftsbelagd. Mån–fre kostar det 1 euro/h. Nära Velodrom ligger Backasbrinkens simhall och Helsingfors Mässcentrum. Det är flera bussar och spårvagnar som kör till centrum längs Backasgatan.

Det finns gott om plats för stora fordon även utanför Olympiastadion samt på planen vid Tallbacka invid Olympiastadion. Fältet utanför Olympiastadion har inga målade parkeringsrutor vilket gör att ingen kan klaga på att någon parkerat sitt fordon över två rutor. Avgiftsbelagd parkeringstid är mån–fre kl 9–19, pris 1 euro/h.

För de som vill övernatta rekommenderas Rastila Camping dit man tar sig lätt och snabbt med metron.

– I Rastila är grundavgiften för husbilar och husvagnar 13 euro/dygn, elavgift 9 euro och personavgift några euro. Priserna är relativt låga och bilen får ett varmt och bevakat övernattningsställe.  Metrostationen ligger intill campingen och det är lätt att åka till staden. Med en dygnsbiljett på 8 euro kan man dessutom åka buss, spårvagn och metro så mycket man bara hinner.   

Mer tips på kollektivtrafik och parkering i Helsingfors: www.visithelsinki.fi/sv/besok/att-rora-sig-i-helsingfors

Taggar: Resa
Helsingfors lockar även på vintern

Högholmen

I Högholmens djurpark finns 150 djurarter och nästan 1 000 växtarter vilket återspeglar naturens

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.