Bild
Nästa artikel
Resa: Costa Blanca och 11 tips du inte får missa

Resa: Costa Blanca och 11 tips du inte får missa

Spanien

Costa Blanca har blivit en favorit för många svenskar med sina 320 soldagar om året och över 20 mil sandstränder. Och det finns massor att uppleva – vi listar minst elva goda skäl att ta husbilen eller husvagnen dit.

Costa Blanca är mindre känt som begrepp än sina städer som Alicante, Benidorm och Torrevieja, sina apelsinträd och sin paella.

Här är det inte lika hett på sommaren som på sydkusten. Naturen är kuperad och varierad, med fina vandringsleder. Och Costa Blanca, den vita kusten, gör skäl för sitt namn. Här finns några av Spaniens finaste stränder.

Många som rest hit som turister återkommer, en del för att stanna. Nästan var tredje av de 1,3 miljoner invånarna är utlänningar som köpt hus eller lägenhet här.

I Calpe, staden under den fantastiska klippan, är de utländska medborgarna i majoritet. Här är mycket av reklamen på engelska, ryska eller svenska. Och det är vanligare att höra engelska eller japanska än spanska på strandpromenaden

Bergstoppen dominerar stadsbilden i Calpe, som här från ställ­platsen Sol de Calpe Austral där vi bor.
Bergstoppen dominerar stadsbilden i Calpe, som här från ställ­platsen Sol de Calpe Austral där vi bor.
Klippan Penyal d´ifach reser sig tvärbrant över de omgivande stränderna.
Klippan Penyal d´ifach reser sig tvärbrant över de omgivande stränderna.
Costa Blanca är en del av Valencia, apelsinernas förlovade land.
Costa Blanca är en del av Valencia, apelsinernas förlovade land.

Calpe har blivit en favorit för många husbilsåkare. Gunilla och Sven-Åke Carlsson från Lomma var här i höstas för femte året i rad och stannade i en och en halv månad. De tycker att Calpe har många fördelar:

– Åker man på hösten behöver man inte åka så långt söderut. Stränderna och baden är så fina i Calpe, klimatet är underbart. I oktober var det uppåt 25 grader i vattnet.

– Det är en levande stad. Och allting är så nära, det ligger många affärer och restauranger inom gångavstånd.

– Det är också en stad där det händer mycket, det finns många evenemang. Vi var på flera fiestor och på en riktigt Oktoberfest.

De har initierat en tradition bland svenska husbilsåkare här; På fredagar samlas man på ställplatsen, går in till centrum och äter gemensam middag på någon restaurang. Det blir ett sätt att lära känna varandra och byta erfarenheter, och en del fortsätter hålla kontakten och ses på andra ställen i Europa. Man tipsar varandra om vackra vägar, bra ställplatser och hjälps åt med utrustningen.

Costa Blanca har över 20 mil ­sandstränder.
Costa Blanca har över 20 mil ­sandstränder.
I gamla stan i Calpe är trapporna målade i spanska färger.
I gamla stan i Calpe är trapporna målade i spanska färger.

Calpe domineras helt av klippan som syns på flera mils håll och är en nationalpark. Den har två namn: Peñón de Ifach på castellano, den officiella spanskan, och Penyal d´ifach på valencianska.

Berget har varit ett landmärke för sjöfarare i tusentals år. Fenicierna som fanns här långt före Kristi födelse kallade berget för den norra klippan för att skilja den från sin motsvarighet i söder, Gibraltarklippan.

Med sina tvärbranta sidor ser det ut som om berget en gång varit en vulkan som eroderat ner, men det har ingenting med lava att göra utan bildades på havsbottnen när kontinentalplattorna kolliderade och tryckte upp en av kanterna till en lodrät spets.

Det gjorde den till en naturlig försvarsställning. Romarna byggde förskansningar halvvägs upp till toppen, och under tidig medeltid använde pirater klippan som bas för sina plundringståg längs kusten. De tog sig upp till toppen med hjälp av rep, och kunde lätt hålla angripare borta.

Den första etappen av vandringen uppför den 332 ­meter höga klippan går på en stensatt stig.
Den första etappen av vandringen uppför den 332 ­meter höga klippan går på en stensatt stig.
En tunnel med blankslitet underlag leder mot toppen. 
Förr fick man ta sig uppför branterna med rep.
En tunnel med blankslitet underlag leder mot toppen. Förr fick man ta sig uppför branterna med rep.

När turismen började växa i slutet av 1800-talet tycktes den spektakulära klippan vara oemotståndlig för äventyrare. Allt fler gjorde den livsfarliga klättringen för att försöka nå toppen.

1918 hackade man ut en tunnel för att underlätta den värsta passagen. Idag finns en stensatt stig som går i serpentiner upp från Calpe, förbi ett litet museum och upp mot klippväggen högre upp. Det är en relativt lätt vandring under vår eller höst, men på högsommaren kan det bli riktigt hett och få platser kan ge skugga.

Stigen leder fram till tunneln som stiger kraftigt uppåt. Underlaget har slitits blankt av fötter som trampat här under hundra år, och var rejält halt när jag tog mig uppför den med stöd av repen på sidorna. Det gäller att ha rätt utrustning – jag slant omkring i mina tunna sommarskor med lädersulor.

På andra sidan av tunneln fortsätter stigen upp mot toppen, men även här var stenarna blankslitna och hala, och något räcke ut mot branten fanns inte. Vyerna över landskapet nedanför var tillräckligt fantastiska från min nivå, så jag vände om.

Uppifrån tunnelmynningen ligger Calpe för ens fötter, omgiven på båda sidor av sandstränder. Bakom höghusen syns Parque Natural Las Salinas.
Uppifrån tunnelmynningen ligger Calpe för ens fötter, omgiven på båda sidor av sandstränder. Bakom höghusen syns Parque Natural Las Salinas.
Svenskarna från ställplatsen samlade på restaurang i Calpe. Närmast kameran är Ingrid Johansson och Kurt Lindgren från Göteborg.
Svenskarna från ställplatsen samlade på restaurang i Calpe. Närmast kameran är Ingrid Johansson och Kurt Lindgren från Göteborg.

Nedanför klippan hittar man några av Spaniens bästa stränder. Playa La Fossa-Levante och Playa Cantal Roig är kända för sin fina sand.

Naturälskaren tar sig gärna till insjön Paraje Natural Las Salinas nära Calpes centrum eller till någon av saltslätterna norrut. Här kan man se rosa och vita flamingos och sällsynta flyttfåglar.

Bästa shoppingen finns i kvarteren runt Calle Gabriel Miro, men den som vill shoppa loss på allvar tar sig nog till Benidorm. Ta gärna båten dit, turen tar drygt en timme.

Ett annat alternativt sätt att se omgivningarna är med lokaltåget som går mellan Alicante och Denia. Se apelsinlundarna passera och njut av utsikten över kusten, men det går inte fort.

Så pärlorna på Costa Blanca upplevs kanske ändå bäst med husbil, där man själv väljer var man vill stanna och bo.

 


11 anledningar att resa till Costa Blanca


 

1. Torrevieja – lite som hemma

Här syns svenska reklamskyltar, restauranger där man talar svenska och svenska hantverkare.

Av de drygt 100000 invånarna är en stor del -pensionerade engelsmän, tyskar och skandinaver som vill slippa novemberrusket hemmavid.

Torrevieja lockar med sol och kilometerlånga -stränder. Störst är La Mata. En annan favorit är Cobo Roy, långgrund och lämplig för barn.

Här finns massor av restauranger och klubbar, men Torrevieja lockar också med fredagsmarknaden mitt i stan och en nattmarknad vid strandpromenaden.

Det finns en camping, Florantilles, väster om -Torrevieja. Men vi gjorde som ett tiotal andra – -parkerade på en klippa vid Punta del Salaret med Playa de los Locos (dårarnas strand) alldeles runt hörnet. Perfekt utsikt och nära till centrum.

GPS: N37°58’58” W00°39’21” 

2. Alicante –  i centrum

I Costa Blancas naturliga mittpunkt, Alicante, finns mycket att se. Med fördel väljs turistbussen för en guidad sightseeing.

Staden domineras av den 166 meter höga klippan med fästningen Castillo de Santa Barbara, en av Europas äldsta. Hissar går upp genom berget till en vacker vy över hela staden, men till fots passerar man vackra gränder längs vägen.

Alicante är en populär turistort och på den centrala stranden Playa del Postiguet kan det vara trångt under sommaren.

Det finns campingar norr om Alicante, till exempel vid El Compello. Nyligen inrättade kommunen också en ställplats med 42 platser och tvätt- och duschmöjligheter vid Playa de San Juan i Alicante.

GPS: N38°22’40” W00°25’08” 

3. Världsarvet i Elche

I Elche (Elx på valencianska) slipper man oftast trängas med andra turister. För det är inte så många som lämnar kusten för att åka hit för att se den 2500 år gamla palmlunden, klassad som världsarv. Palmeral de Elche är en säregen upplevelse med sina 200000 träd, kaktusar och andra växter. Man vandrar omkring på stigar i en intensiv grönska med dammar och bevattningskanaler.

Vi hittar inte camping eller ställplats i själva Elche. Däremot ute vid kusten, 15 km österut, finns Camping Bahia de Santa Pola, en favorit för många svenskar, eller lyxcampingen La Marina med stort vattenland. 

4. Benidorm – Europas Manhattan

Det är svårt att tro att det här var en fiskeby för bara 50 år sedan när man ser alla höghus.

Det som gjort Benidorm populärt är de breda och långgrunda stränderna med finkornig sand. För morgonsol rekommenderas Playa de Levante, medan kvällssolsälskare föredrar Playa de -Poniente.

Nöjesutbudet är enormt. Förutom alla -restauranger, pubar och nattklubbar finns upplevelse-parker för alla åldrar: nöjesparken Terra Mítica, zoo-parken Terra Natura, vattenparkerna Aqua Natura och Aqualandia och Mundomar, där du kan simma med delfiner.

Det finns tre campingar centralt i Benidorm. Närmast Playa Levante ligger Camping Armanello.

GPS: N38°32’57” W00°06’47” 

5. Altea – kustens blå kupol

Altea är en av de mest välbevarade städerna på Costa Blanca. I den gamla stadskärnan El Fornet vandrar man bland smala och vindlande gränder upp mot kyrkan Nuestra Senora del Consuelo med sin kupol i blått och vitt kakel.

På senare tid har Altea blivit känt för att dra till sig konstnärer, skulptörer och författare. Därför finns det också många konstnärs- och hantverksbutiker i de vita husen uppe på kullen.

Det finns tre olika campingar och ställplatser. Vi har bott på San Antonio Camper Park nära centrum, men om vill man komma närmre badstranden ligger Camping Cap Blanch bättre till.

GPS: N38°34’40” W00°03’52” 

6. Denia – lugnets oas

Denia är motpolen till Benidorm – lugn, avslappnad och med en intressant historia. Men även här är det framför allt stränderna som lockar turister.

Nedanför klippan med en tusenårig borg ligger den gamla stadsdelen Barrios Antiguos med sina smala gränder och restauranggatan Carrer de Loreto. Den som vill shoppa hittar butiker med designkläder på Denias huvudgata Carrer Marques de Campo.

Vi bodde på en trång men charmig liten camping, Los Pinos, ett stenkast från sten- och klippstranden Les Rotes. Därifrån går det att cykla på strand-promenaden in till centrala Denia.

GPS: N38°49’47” W00°08’48” 

7. Guadalest – en riktig höjdare

Här finns inga stränder men desto mer fantastisk utsikt. "Örnnästet" Guadalest är en helt osannolik liten by.

Här uppe på klipptopparna ligger befästning med slott och utkikstorn som trotsar tyngdlagarna. Uppifrån slottet Alcazaba, byggt på 1000-talet, kan man se vattenreservoaren nedanför med sitt turkosfärgade vatten, och klippan Alcala med ruinerna av en befästning. Byn har hållit sig relativt intakt trots flera jordbävningar och det spanska tronföljdskriget i början av 1700-talet.

Invånarna lever idag helt på turismen, men byn är charmig med sina gränder, kaféer och museer.

Det tar ungefär en timme att ta sig hit från Benidorm längs vägen CV-70. Här finns ingen officiell ställplats, men man kan stå med husbil på den nedre delen av den stora parkeringen. Kostnad 4 €.

GPS: N38°40’37” W00°11’54”


Ännu mer att se på Costa Blanca:

8. Tabarca, den f d fängelseön med låga pittoreska hus, lockar många turister. Det går båtar hit från Santa Pola, Alicante och Bendidorm.

9. Baños de Fortuna, spa-anläggning med naturliga värmekällor nordväst om Torrevieja. Det finns också en camping, La Fuente, med  spa.

10. Fonts de Algar är en serie vattenfall nordväst om Altea, där man kan bada i dammar med vatten från en svalkande bergsbäck. Här finns också en camping.

11. Javea (Xàbia på valencianska), liten historisk stad med vita hus och den populära sandstranden Playa del Arenal. Kan nås via lokaltåget som går mellan Alicante och Denia. 

Tabarca: Fängelseön nås med en båttur.
Tabarca: Fängelseön nås med en båttur.
Javea: Både historiskt och vackert.
Javea: Både historiskt och vackert.
Taggar: Resa

Costa Blanca är mindre känt som begrepp än sina städer som Alicante, Benidorm och Torrevieja, sina apelsinträd och sin paella.

Här är det inte lika hett på sommaren som på sydkusten. Naturen är kuperad och varierad, med fina vandringsleder. Och Costa Blanca, den vita kusten, gör skäl för sitt namn. Här finns några av Spaniens finaste stränder.

Många som rest hit som turister återkommer, en del för att stanna. Nästan var tredje av de 1,3 miljoner invånarna är utlänningar som köpt hus eller lägenhet här.

I Calpe, staden under den fantastiska klippan, är de utländska medborgarna i majoritet. Här är mycket av reklamen på engelska

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Fakta: Calpe

Bästa tid att besöka är vår och höst, då slipper man trängseln. I Calpe har man kvar siestan, så mellan två och fem på eftermiddagen är de flesta butiker stängda.Calpe är en viktig fiskehamn med många fisk -och skaldjursrestauranger bara ett stenkast från fiskehallen Lonja, där man kan titta på auktionen som hålls varje vardag från kl 17.

Camping i Calpe

Det finns flera campingar och ställplatser i Calpe.
Vi bodde på Camping Sol de Calpe Austral, en ny och välutrustad ställplats med små grusade tomter centralt i Calpe, bara 400 meter från stranden. Kostnad 17,25 €/natt.

Resa: Costa Blanca och 11 tips du inte får missa
Resa: Costa Blanca och 11 tips du inte får missa

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.