Bild
Nästa artikel
Lillehammer-regionen bjuder på 
Norges bästa längdskidåkning i högfjällsmiljö.
Lillehammer-regionen bjuder på Norges bästa längdskidåkning i högfjällsmiljö.

Resa: Olympiska skidturer i Norge

Resa

Lillehammer-regionen i Norge bjuder på en rejäl dos skidglädje. Förutom den stora mängden alpina pister finns mer än 200 mil väl preparerade skidspår. Och det mysigaste campingboendet finner du i idylliska Sjusjøen.

Världens bästa längdskidåkning – finns den i norska Lillehammer? Ja, det hävdar i alla fall de campande skidåkarna jag möter i Birkebeinerspåren i Sjusjøen öster om Lillehammer.

För regionen hyser världens längsta sammanhängande system av skidspår för både skejt och klassiskt. Här finns över 200 mil av glid i väl preparerade spår, spridda över de fem orter som ingår i Lillehammer Ski Resorts – Sjusjøen, Kvitfjell, Hafjell, Skeikampen och Gålå.

Det hela tog ordentlig fart i samband med de olympiska vinterspelen 1994, även om ”langrennet” (längdåkning) alltid prisats högt i regionen.

En av de mer populära utgångspunkterna är den lilla fjällbyn Sjusjøen, dit Osloborna mer än gärna reser för en intensiv skidweekend. Framförallt är det ”hytteboende” som gäller, men nära sjöns strand ligger även regionens mest fjällnära camping.

Spåren utgår från skidstadion, granne med Sjusjøtunets camping. Här öppnar sig fjällvärlden med flera spår i bredd. Prepareringen av skidspåren är i en klass för sig, med sju pistmaskiner igång varje dag – redan från sex på morgonen.

Dag och Heidi Olaussen från norska Halden har njutit av spåren i mer än 25 års tid, varav de senaste tolv åren med husvagn här på campingen.

De är precis på väg ut från skidstadion på en tvåmilasväng med hundarna Vinnie och Alex – en lufsande charmig leonberger och stilfull collie.

– Längdåkningen här har ju utsetts till den bästa i landet, så självklart njuter vi av spåren så ofta vi kan, säger Heidi med eftertryck. Hon är ursprungligen från Partille men bor i Norge sedan många år tillbaka.

Campingplatsen har ett perfekt
soligt sydläge, med spåren som närmsta granne.

– Så vi reser hit upp så ofta vi kan, berättar Dag. Och nu så här veckan efter påsklovet är det som allra bäst.

 

Trots att vi är inne i slutet av april är det gott om snö – närmare två meter i terrängen.

Det snösäkra läget gör att Heidi och Dag brukar kunna åka skidor ut på fjället långt in i maj månad.

Dag har åkt ”klassikern” – det drygt fem mil långa Birkebeiner-rennet över fjället. Det har blivit över 20 utmanande tävlingar under åren. Och så ett tiotal Vasalopp.

– Jag har också åkt Vasaloppet, men Birkebeinern får vara. Det räcker med att åka i spåren när det inte är tävling, kontrar Heidi.

Från skidstadion kan du skida Birkebeinerspåret ända ner till Lillehammer och skidstadion, och Troll-løypa vidare till alpina Hafjell. Den uthållige kan skida vidare ända upp till Rondane nationalpark.

Vid stadion träffar jag också Hilde Gjermundshaug-Pedersen, en av de stora norska skidstjärnorna, som har hytte i området.

– Möjligheterna är oändliga. Det är därför jag har en stuga här, för bättre träning kan jag inte få, säger Hilde, med både VM- och OS-medaljer på meritlistan. När hon som 41-åring tog sin första världscupseger på 10 km klassiskt i estniska Otepää blev hon den äldsta kvinnliga vinnaren i världscupen.

Efter mer än 20 år i tävlingsspåren vill hon nu förmedla sina kunskaper till både motionsåkare och elitmotionärer. Med utgångspunkt från skidstadion i Sjusjøen ger hon både enstaka skidlektioner och weekendkurser.

– Det handlar främst om klassisk åkning och spåren här uppe ger de bästa förutsättningarna.

Hon är en framgångsrik Birkebeinare, med två vinster i elitklassen för damer 2008 och 2009. Dessutom på rekordtider.

– Det är en fantastisk tävling, för landskapet ger energi, säger hon leende, med en blick ut mot fjäll­vidderna.

I spåren glider idel hurtfriska ”langrennslöpare”, allt från barnfamiljer till fartfantomer på seriös träningsrunda – alla tar sig tid att glatt heja.

Spårare. Camparna Dag och Heidi Olaussen på träningstur med hundarna Vinnie och Alex som också tycks ha fått upp ett spår.
Spårare. Camparna Dag och Heidi Olaussen på träningstur med hundarna Vinnie och Alex som också tycks ha fått upp ett spår.
Nederbörd. Kanske är det en av Norges snörikaste campingar du finner i härliga Sjusjøen.
Nederbörd. Kanske är det en av Norges snörikaste campingar du finner i härliga Sjusjøen.
Fikapaus. Längs spåren finns flera fina rastställen och ofta med ett vindskydd ifall vädret skulle bli sämre.
Fikapaus. Längs spåren finns flera fina rastställen och ofta med ett vindskydd ifall vädret skulle bli sämre.
Sevärt. Många av spåren har en underbar utsikt över nejden.
Sevärt. Många av spåren har en underbar utsikt över nejden.

Jag fortsätter söderut, med sikte på toppstugan Brannhytta vid den alpina anläggningen i Sjusjøen. För här serveras de bästa kanelbullarna i regionen, enligt Hilde.

Efter drygt en timme, med två häftiga stigningar är jag framme vid den väderbitna raststugan.

Kafévärden Arnfinn Staalsberg ska strax stänga för dagen, men än finns det tid för en kopp varm choklad och nybakad kanelsnurra i den gamla hyttan, som ursprungligen byggdes som brandvaktarstuga på 30-talet.

I stugvärmen sitter också Geir Hagen och Thomas Nöss, som ingår i både skidpatrull och fjällräddning.

De pratar livfullt om 2013 års Birkebeinare, som blev ”avblåst” först när alla 17 000 anmälda stod startklara på arenan.

– Det började dra in stormvindar på 25 meter i sekunden inom loppet av några minuter, så visst blev det dramatik, säger Geir och skakar på huvudet.

Arnfinn bakar upp till 300 bullar om dagen under högsäsong, och det finns skidlöpare som tar sig hit enbart för att fika och köpa med sig några bullar hem till stugan.

Det är lätt att bli kvar på Brannhytta, för Arnfinn kan sina skrönor, så det är sen eftermiddag när jag glider vidare tillbaka till skidstadion.

Riktning. Det är bra skyltat på fjället.
Riktning. Det är bra skyltat på fjället.
Nypistat. Skidspåren i Sjusjøen prepareras dagligen och håller tävlingsklass.
Nypistat. Skidspåren i Sjusjøen prepareras dagligen och håller tävlingsklass.
Spiketält. Svenske Peter Nolander med sönerna Nemo och Noa gillar campinglivet.
Spiketält. Svenske Peter Nolander med sönerna Nemo och Noa gillar campinglivet.

Vid campingen är Peter Nolander från Stockholm i full färd med att grilla middagsmaten utanför svärföräldrarnas husvagn, med benäget bistånd från sönerna Nemo och Noa, fem och tre år gamla.

– Vi brukar resa hit runt påsk för att bara njuta några dagar. Perfekt att kunna låna husvagnen. Dessutom så bor svärföräldrarna i Arvika, och det tar ju bara några timmar att köra därifrån.

Hustrun Anna har tävlat på längdskidor, så Sjusjøen är ett måste för henne i samband med påsken, berättar Peter.

Så här på fredagseftermiddagen har det även dykt upp två husbilar, som står allra längst upp på campingen. Spontanbesökare på helgvisit.

Utanför ett av ekipagen sitter Ole och Karen Hansen från danska Århus. De njuter av en egen ”after-ski”i varsin vilstol, efter att ha åkt en halvdag i de soliga spåren.

– Det är första gången vi är här, och vi fick tipset av ett par kompisar som är trogna Sjusjøen-campare, berättar Ole och Karen.

De gör en skidluff under en vecka, för att besöka Lillehammers alla skidorter. I morgon fortsätter de till Skeikampen, för både alpin åkning och längd.

– Husbilen är perfekt. Den ger oss frihet och flexibilitet, säger Karen med ett nöjt leende.

Är man i Sjusjøen så får man inte missa Rustad fjellstue. För på det gamla fjällhotellet serveras gedigna maträtter med röding, ren och lamm på menyn – och du behöver inte bo på Rustad för att njuta av maten. Se dock till att boka bord i förväg.

Karianne Rustad är fjärde genera-tionen som driver det anrika fjäll-pensionatet, och det var hennes farfars mor som gav möjligheten för sommarturister att få en bit mat och husrum vid den gamla fäbodvallen i mitten av 30-talet. Efter några år öppnade man även för vintern och hämtade gästerna med häst och släde vid vägens slut.

Under kriget annekterade tyska Gestapo pensionatet för att ha det som semesterboende – samtidigt som Kariannes farfar gömde flyktingar för att hjälpa dem vidare till Sverige. Så visst finns det en dramatisk historia att berätta.

Lokalt. Norsk ”spekemat”, med lufttorkat kött och smakrika korvar, är ett måste under Lillehammerbesöket.
Lokalt. Norsk ”spekemat”, med lufttorkat kött och smakrika korvar, är ett måste under Lillehammerbesöket.
Närhet. Sjusjøtunets camping ligger nära spårcentralen och här är det tätt mellan den norska företeelsen spiketält. Förtält i form av små stugor.
Närhet. Sjusjøtunets camping ligger nära spårcentralen och här är det tätt mellan den norska företeelsen spiketält. Förtält i form av små stugor.
Fruktad. Det offras många skal vid Apelsinhaugenskylten.
Fruktad. Det offras många skal vid Apelsinhaugenskylten.

Längdåkningen vid Hafjell, Kvitfjell och Skeikampen några mil norrut är också väl värd att upptäcka.

Här ligger Peer Gynt Ski Region, som sträcker sig från Espedalen och Gålå i norr till Skeikampen och Kvitfjell i söder. En vinteröppen camping finner du vid Lillehammer Turistsenter.

Kör upp till hotel Gudbrandsgard i Kvitfjell, granne med den beryktade olympiska störtloppspisten – skida sedan till toppen av fjället, där skidspåret börjar. Därifrån kan du skåda långt in i nationalparkerna Rondane och Jotunheimen.

Missa inte att testa den alpina skidåkningen också, innan after-skin på mysiga Koia några meter från pisten.

Låt husbilen stå på parkeringen över natten och njut av Lillehammers bästa krog efter dagen på fjället. För Gudbrandsgard satsar på omfångsrik vinkällare och gourmeträtter med kortrest mat som lockbete. Slow food på norska helt enkelt…

MISSA INTE

Den bästa längdskidåkningen i Sverige och Finland finner du i Funäsfjällen och Levi.

Nordic Ski-systemet i Funäsfjällen bjuder på över 30 mil preparerade längdspår över fjällplatåer, vindlande skogspartier och öppna dalgångar. Systemet är tydligt skyltat och längs med spåren finns nio raststugor och ett 30-tal vindskydd. I anslutning till längdspåren finns det ytterligare 45 mil kryssmarkerade fjälleder. Likaså 45 mil preparerade skoterleder med betalsystem som är skilda från tur- och skidspår.

Levi finner du drygt 15 mil norr om Polcirkeln i finska Lappland. Med närmare 25 mil av preparerade längdspår och alpina pister i världscup-klass är orten den populäraste skiddestinationen i vårt östra grannland. Dessutom lägger sig snön tidigt – oftast redan i mitten av oktober.

 

Campingtips:

Göransgårdens camping i Fjällnäs. 250 kr/dygn inkl el. Servicehus med dusch, wc, kokmöjligheter, torkrum och vallabod. www.goransgardenscamping.se

Funäsdalens fjällcamping. 250 kr/dygn inkl el. Servicehus med kök, matsal/sällskapsrum, bastu, dusch och wc. www.funasfjallen.se/boende

Levilehto camping. Här finns det mesta man kan önska samt en vidsträckt vy över Kätkäfjällen. Rejält servicehus – självklart med bastu. Nära till skidspår och skidbackar. Priser från 300 kr/dygn inkl el.

www.levi.fi/sv och www.levilehto.fi/sv

Taggar: Resa

Världens bästa längdskidåkning – finns den i norska Lillehammer? Ja, det hävdar i alla fall de campande skidåkarna jag möter i Birkebeinerspåren i Sjusjøen öster om Lillehammer.

För regionen hyser världens längsta sammanhängande system av skidspår för både skejt och klassiskt. Här finns över 200 mil av glid i väl preparerade spår, spridda över de fem orter som ingår i Lillehammer Ski Resorts – Sjusjøen, Kvitfjell, Hafjell, Skeikampen och Gålå.

Det hela tog ordentlig fart i samband med de olympiska vinterspelen 1994, även om ”langrennet” (längdåkning) alltid prisats högt i regionen.

En av de mer populära utgångspunkterna är de

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

5 SKIDORTER MED 200 MIL SPÅR

Lillehammer Ski Resorts erbjuder omfattande längdskidåkning och mängder av alpina pister. Fem skidorter – Gålå, Kvitfjell, Hafjell, Skeikampen och Sjusjøen – på ett liftkort dessutom. Regionen ligger drygt 15 mil norr om Oslo-Gardermoen och lockar med mer än 200 mil skidspår. På den alpina sidan finns 90 nedfarter, närmare 50 liftar och sex terrängparker att välja mellan. Obs! Inga spåravgifter. www.lillehammer.com

 

Camping

Sjusjøtunets camping i Sjusjøen är en året-runt-öppen anläggning med direkt närhet till skidspåren. Fin servicebyggnad med välutrustat kök och bastu. Här finns även kafé

och restaurang. Drop in-platser från 300 NOK per dygn inkl el. Det finns 300 fasta platser, med en helårsavgift från

12 900 NOK. www.sjusjotunet.no

Se även www.campingnorge.no/vintercamping

 

Kolla när spåren pistas

www.skisporet.no kan du se när och om spåren blivit preparerade. I Lillehammer-regionen finns dessutom ett 30-tal pistmaskiner som har GPS och är anslutna till tjänsten. Det finns också en app för iphone att ladda ner.

 

Klassiskt skidlopp i fjällterräng

Det 54 km långa Birkebeiner-rennet startades 1932 till minne av den tur som birkebeinarna Torstein Skevla och Skjervald Skrukka gjorde 1206 med prinsen Håkon Håkonsson. Loppet startar i Rena och slutar i Lillehammer. Det ganska så krävande skidloppet går i mars månad. En sträcka som leder över två fjäll och bjuder på höjdskillnader upp till 1 200 meter. Kuriosa: Alla deltagare måste ha ryggsäck som väger minst 3,5 kg – från start till mål.

www.birkebeiner.no

"PÅ SKI" I OSLO

Varför inte satsa på ett par skiddagar i Oslo också, på väg till eller från Lillehammer. Den norska huvudstaden bjuder på fin längd- och utförsåkning. Det tar inte mer än 20 minuter från centrum till Oslo Vinterpark i Holmenkollen, som erbjuder mängder av längdspår samt hela 18 nedfarter och elva liftar.

Längdskidåkningen i Holmenkollen och Nordmarka har hela 260 mil av preparerade längdskidspår, varav
90 km med elbelysning.

Ställ husbilen på Bogstad camp & turistsenter så har du nära till både spår och backar. www.bogsdtadcamping.no www.oslovinterpark.no / www.holmenkollen.com

Resa: Olympiska skidturer i Norge

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.