Bild
Nästa artikel
Mariefred är en utmärkt ­weekenddestination med husbil.
Mariefred är en utmärkt ­weekenddestination med husbil.

Besök Mariefred med husbilen – här är bästa tipsen

Södermanland

Mysiga Mariefred vid Mälarens sydvästra strand är utan tvekan en fantastisk weekend-destination i Södermanland. Här kan du besöka Gripsholms slott, ta en båttur på Mälaren, spåra mysterier ur de populära ungdomsböckerna PAX och njuta av kulturmiljöerna i stan.

För föräldrar med bokslukande barn brukar Mariefred vara ett givet resmål när sommarplanerna kommer på tapeten. 

Här har nämligen trion Ingela Korsell, Åsa Larsson och illustratören Henrik Jonsson lyckats få varenda unge med detektivambitioner att vilja spåra onda krafter som försöker erövra det hemliga biblioteket som funnits under kyrkan i hundratals år. 

Ja ni hör själva, det är spännande historier som många barn vill upptäcka på egen hand och då är det utmärkt att kombinera 3-km-turen i PAX-seriens fotspår med ett besök på det kungliga slottet Gripsholms slott, med anor ändå från 1300-talet. 

Sommarparadis vid vatten brukar inte vara särskilt lätta att njuta av med husbil. I synnerhet inte om man åker med en lite större bil som kräver gott om utrymme för att kunna parkera. 

Lyckligtvis är p-tillgången god i Mariefred och den generösa gratisparkeringen vid Gripsholms slott möjliggör parkering utan att varken behöva haka av husvagnen eller riskera p-böter. 

Härifrån är det sedan bara några hundra meter in till stan, rakt över grönytorna i Lottenlund, förbi slottspaviljongen och värdshuset in till Mariestads mysiga stadskärna. 

Gripsholms slott ­ligger vackert ända inne i Mariefred.
Gripsholms slott ­ligger vackert ända inne i Mariefred.
Vackra miljöer på Gripsholms slott
Vackra miljöer på Gripsholms slott
Besök Mariefred med husbilen – här är bästa tipsen
Besök Mariefred med husbilen – här är bästa tipsen

Barnen har redan i förväg bestämt sig för att leta efter mysterier i gränderna runt kyrkan och för att hitta rätt och samtidigt lära oss mer om Mariefred besöker vi turistbyrån vid rådhuset för att få en karta i handen. 

Även utan barn är den 3,2 km långa turen en utmärkt start för att upptäcka Mariefreds sevärdheter och den mysiga stadskärnan. Den som dessutom vill ha en inspirerande röst i öronen kan ladda ner PAX-guiden i mobiltelefonen och ta del av spännande historier med hjälp av Morgan Alling. Istället för att starta vid orangeriet vid Gripsholms slott börjar vi vid rådhuset och fortsätter österut. 

Planen är att luncha vid slottspaviljongen och därefter besöka Gripsholms slott. Från Rådhustorget håller vi österut ner mot den gamla strandrestaurangen som ursprungligen byggdes som varmbadhus i mitten av 1910-talet och vidare längs vattnet förbi ankholmen där skolbarnen på Mariefredsskolan varje år övar på att ta sig upp ur en isvak med hjälp av isdubbar. Ett fantastiskt initiativ som alla svenska skolor borde ta efter. 

PAX-guidningen fortsätter förbi Mariefreds skola, Mäster Skräddares Gård, museijärnvägen och Kärnbo kyrkoruin innan vi vänder söderut mot Gripsholms slott. Från ruinerna är det inte långt till Smedjans Trädgård där Anna Almefrid säljer blommor och trädgårdstillbehör. 

– Ni har väl inte missat vår goda glass från Pipers, en ekologisk gräddglass från västkusten, säger Anna just när vi betalat och är på väg att lämna detta paradis. Vi köper varsin glass och slår oss ner på trädgårdsmöblerna (som givetvis är till salu) just när solen tittar fram bakom ett moln. Är man inte trädgårdsfrälst förut så är det lätt att bli det i Annas gröna värld där örter, buskar och surrande insekter kan få vem som helst att njuta av trädgårdens skönhet. 

Fantastiska ­miljöer i Mariefred.
Fantastiska ­miljöer i Mariefred.
Besök Mariefred med husbilen – här är bästa tipsen
Med hjälp av PAX-böckerna blir stads­guidningen mycket mer spännande.
Med hjälp av PAX-böckerna blir stads­guidningen mycket mer spännande.

Vi äter sen lunch på Slottspaviljongen, varsin räkmacka som enkelt sköljs ned med friskt vatten och avslutar med en kaffe innan vi går upp mot slottet. 

Trots att man mycket väl kan upptäcka Gripsholms slott på egen hand är en guidad visning att rekommendera då man får möjlighet att följa med in i Vasaborgens vindlande gångar, historiska gemak och slottssalar. 

Bortsett från en lång rad anekdoter och historiska händelser får vi stifta bekantskap med Vasavåningen, Gustav III:s teater och mängder med målningar tillhörande svenska statens porträttsamling, det äldsta nationella porträttgalleriet i världen med fler än 5 000 verk i samlingarna. Det finns dessutom trevliga familjevisningar för barn mellan sex och tio år. 

Gripsholms slott uppfördes på Gustav Vasas order i mitten av 1500-talet, med hjälp av byggmästarna Henrik von Cöllen och Fredrik Nussdorffer just efter det att klostret Pax Mariae dragits in till staten under reformationen år 1537. 

Den ursprungliga borgen restes ­redan i slutet av 1300-talet av självaste Bo Jonsson Grip, den rikaste privatpersonen i Sveriges historia och en av landets mäktigaste män som gjort sig en förmögenhet på skumraskaffärer och mordet på sin egen hustru. Borgen skänktes under senare delen av medeltiden till ett gäng kartusianer som grundade klostret Pax Mariae.  

Bortsett från hem åt renässansfursten Gustav Vasa blev Gripsholms slott också grunden i ett helt nytt försvarssystem, där slottets kärna, med de fyra tornen och en sluten borggård ansågs kunna stå emot sofistikerade angrepp, men långt innan slottet var klart var borgen omodern. I flera hundra år försökte olika regenter sätta sin prägel på Gripsholms slott. Hedvig Eleonora lät uppföra Drottningflygeln och knappt hundra år senare förvandlades det gamla slottskapellet till ett trevligt teatertorn signerat arkitekten Erik Palmstedt. 

Missa inte de båda kanonerna Suggan och Galten som står på slottsgården som har gett namn åt de militära terrängbilarna Suggan (TP21) och senare Galten – terrängbil 16 – som är avsedd för trupptransport. Trots svenska namn byggs Galten av BAE Land Systems i Sydafrika. 

Missa för allt i ­världen inte ­kakbuffén på ­Taxinge Slott.

På den norra sidan av vallgraven uppfördes ett orangeri på 1800-talet. Trots att orangerier smyckat dåtida överklassträdgårdar i Europa under flera hundra år var det först på 1800-talet som Gripsholms slott fick sitt första uppvärmda växthus. 

Dagens orangeri är en kopia av det ursprungliga där slottets trädgårdsmästare odlar blommor som används både i slottsträdgården och invändigt på Gripsholms slott. 

– Kan vi inte bygga ett eget orangeri hemma i trädgården, hör jag plötsligt en kvinna säga till sin man en bit bort i slottsträdgården. Rosorna, dofterna och slottets närhet får onekligen människor att uppskatta grönskan. Och vem vill inte ha ett eget orangeri i trädgården? 

Strax efter klockan sex rullar vi vidare mot Mariefreds camping en bit öster om stadskärnan. Körmässigt är det knappt 4 km från Gripsholm slott, men till fots, rakt över Fågelsångens Naturområde är det bara 2 km att gå. Vi förbereder kvällens middag och grillar vegetariska biffar utanför husbilen bara några meter från vattenbrynet. Ren och skär magi. 

Med både en fungerande ångbåtslinje och järnvägstrafik med ångtåg har Mariefred allt en ångpannefantast kan önska sig. Här har nämligen Östra Södermanlands Järnväg och rederi Gripsholms-Mariefreds ­Ångfartygs AB tagit fram ett attraktivt ångpaket Slott & ånga som förbinder två av ­Södermanlands vackraste slott: Taxinge och Gripsholms slott där man åker tåg ena hållet och båt tillbaka. 

Missa för allt i världen inte kakbuffén på Taxinge Slott, där du kan välja och vraka mellan minst 65 olika sorters kakor på den enorma buffén och betala för det du äter och ingenting annat. 24 kronor för de billigaste brysselkexen och 49 kronor för de dyraste tårtorna. Sedan är det bara att välja mellan pärontårtor, sachertårtor, saffrankolapajer, vita kladdkakor, parisare, smörkolakakor och hallongrottor. 

Ett hav av blommor kring orangeriet vid Gripsholms slott.
Ett hav av blommor kring orangeriet vid Gripsholms slott.
Besök Mariefred med husbilen – här är bästa tipsen
I rådhuset på torget finns numera stans bibliotek. ­Turistbyrån ligger i flygeln.
I rådhuset på torget finns numera stans bibliotek. ­Turistbyrån ligger i flygeln.
Smedjans trädgård är en grön oas där du kan köpa plantor.
Smedjans trädgård är en grön oas där du kan köpa plantor.

Vi kliver ombord på S/S Mariefred nere vid ångbåtsbryggan och tar sikte på centrala Mariefred. Efter att i drygt 40 års tid trafikerat ­Stockholm-Mariefred är skepparen Claes Insulander på det säkra med hur botten ser ut och kan varenda grund utantill. 

– Det tar omkring fem år att lära sig köra båten. Det räcker inte med att lära sig att läsa ett sjökort och kunna tolka navigationsutrustningen. Man måste känna till varenda grund och kunna navigera i farleden även om det saknas farledsmarkeringar, säger Claes Insulander som varken använder sjökort, kompass eller gps. Radarn använder han som hatthängare. 

En halvtimme senare är vi tillbaka i Mariefred efter att ha rundat Gripsholms slott och angjort ångbryggan som använts i generationer. Att åka ångbåt långt in på 2000-talet är en sak, men att kunna besöka två av landets vackraste slott och dessutom åka ångdrivet däremellan något helt annat. Och då är det inte undra på att Insulanders båt drar ögonen till sig och att folk gärna vill hänga med på turen dagen efter. 

Ångloket kämpar på i Mariefred. Eldaren Emelie Lindgren tittar ut.
Ångloket kämpar på i Mariefred. Eldaren Emelie Lindgren tittar ut.
Berry Österlund arbetar ideellt vid Östra ­Södermanlands Järnväg.
Berry Österlund arbetar ideellt vid Östra ­Södermanlands Järnväg.
Resemiljöer från en svunnen tid på järnvägsstationen i Mariefred.
Resemiljöer från en svunnen tid på järnvägsstationen i Mariefred.
­Fantastiska ­tårtor på ­kak­buffén på ­Taxinge slott.
­Fantastiska ­tårtor på ­kak­buffén på ­Taxinge slott.
S/S Mariefred byggdes 1903 på södra varvet i ­Stockholm.
S/S Mariefred byggdes 1903 på södra varvet i ­Stockholm.
Mot Mariefred!

Mariefred ligger vid Mälarens sydvästra strand väster om Södertälje. Du tar dig enklast hit längs E20 mellan -Stockholm och Eskilstuna.

Bo: 
Mariefreds Camping 
www.mariefredscamping.com
Solvändans ställplats längs Stallarholmsvägen norr om stan. Tyvärr saknas servicehus vid Solvändan och du hänvisas till service-byggnaden vid gäst-hamnen som är öppen under -gästhamnens öppettider.
www.mariefredsmarina.se 

Äta:
Mariefred har flera -trevliga restauranger där -Slotts-paviljongen i -Lottenlund och Mariefreds värdshus -tillhör de bättre. 
Missa inte Annas -Hembageri där du kan köpa med dig både bröd och kakor eller fika på Hammarvägen 2.
www.annashembageri.se 

Slott & Ånga:
Du köper biljetter på -järnvägsstationen innan -avgång, 170 kronor per vuxen och 85 kronor för barn till och med 18 år. Biljetten -inkluderar tåg och båtresa. Vill du enbart åka tåg T/R Taxinge slott -kostar det 160 kr eller 120 -kronor enkel väg. www.oslj.nu

Taggar: Resereportage

För föräldrar med bokslukande barn brukar Mariefred vara ett givet resmål när sommarplanerna kommer på tapeten. 

Här har nämligen trion Ingela Korsell, Åsa Larsson och illustratören Henrik Jonsson lyckats få varenda unge med detektivambitioner att vilja spåra onda krafter som försöker erövra det hemliga biblioteket som funnits under kyrkan i hundratals år. 

Ja ni hör själva, det är spännande historier som många barn vill upptäcka på egen hand och då är det utmärkt att kombinera 3-km-turen i PAX-seriens fotspår med ett besök på det kungliga slottet Gripsholms slott, med anor ändå från 1300-talet. 

Sommarparadis vid vatten brukar inte

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.