Bild
Nästa artikel
Minisemester på Isaberg Mountain Resort under sommaren. Blev en så pass stor favorit att familjen återvände under höstlovet.
Minisemester på Isaberg Mountain Resort under sommaren. Blev en så pass stor favorit att familjen återvände under höstlovet.

Bo mobilt: Friluftsfamiljen använder husbilen året om

Bo mobilt

Husbil- och husvagns­handlaren Brynja Brynjarsdottir campar gärna på vintern tillsammans med sin familj.

Har man en husbil eller husvagn så är det självklart för mig att vilja utnyttja den året om, säger friluftsälskaren Brynja Brynjarsdottir när vi ses över ett videomöte.

Det märks att det är en aktiv person som sitter på andra sidan skärmen, även om det är svårt att sätta fingret på varför, kanske är det piggheten i ­ögonen som skvallrar.

Brynja och hennes släkt är ”importerade” från Island, som hon uttrycker det på sin blogg. Hon kom till Sverige som fyraåring och driver sedan tre år tillbaka Backamo Husvagns­center i Ljungskile tillsammans med sin pappa Brynjar.

Kontakten med fritidsfordon kom dock mycket tidigare än så eftersom hennes familj campade mycket under Brynjas barndom.

– Det var min kollega Thomas som gav mig rådet att campa mer för att på så vis skaffa mig mer kunskap och bättre förståelse för produkten jag jobbade med. Eftersom det var mitt första år i en helt ny bransch kändes det som en självklar idé. Jag har fått en helt annan förståelse för kunderna och deras frågeställningar sedan jag började campa själv. Det är så lätt att missa enkla funktioner som att starta vattenpumpen så man luras att tro att man står utan vatten eller att husbilen är sönder. Dessutom är camping ett intresse hos mig eftersom jag och familjen ofta vill ta oss ut i naturen. I nuläget har jag haft min husbil i två år och stormtrivs med den, säger Brynja.

Far och dotter driver Backamo Husvagnscenter tillsammans.
Far och dotter driver Backamo Husvagnscenter tillsammans.
Sprudlande energiknippet Brynja Brynjarsdottir.
Sprudlande energiknippet Brynja Brynjarsdottir.
Att åka skidor med barn och bo på camping kan absolut bli meckigt.

Att det blev just en husbil istället för husvagn beror till största delen på att Brynja och hennes kompisgäng hyrde en husbil över en långhelg för några år sedan och fick en fin upplevelse med den. Året efter hyrde de istället samma gäng en husvagn och hur den resan gick återkommer vi till lite senare. 

Brynja berättar vidare att hennes två barn, Isafold, 5 år och ­Sigge, 9 år, älskar att åka iväg med husbilen och att sova i taksängen i deras Weinsberg ­CaraSuite Scandic Edition 650 MF.

– Jag skulle inte få åka iväg själv! skrattar Brynja.

– Men att säga att hela familjen är friluftsmänniskor är lite av en alternativ sanning då min sambo kommer från en golf­familj och är inte en friluftsmänniska på samma sätt som mig och barnen, säger Brynja.

Weinsberg 650 MF med fransk bäddlösning och stor bäddbar sittgrupp fram ger sex bäddplatser i en lagom stor husbil på 7,01 m.
Weinsberg 650 MF med fransk bäddlösning och stor bäddbar sittgrupp fram ger sex bäddplatser i en lagom stor husbil på 7,01 m.
Med stor sittgrupp finns gott om plats att spela Uno.
Med stor sittgrupp finns gott om plats att spela Uno.
Checkar in på Isaberg och backar in på ställplats.
Checkar in på Isaberg och backar in på ställplats.
Sigge utanför husbilen på Isaberg.
Sigge utanför husbilen på Isaberg.
Kvällsgrill på en av Isabergs grillplatser.
Kvällsgrill på en av Isabergs grillplatser.
Isafold i pumptracken på Isaberg Mountain Resort.
Isafold i pumptracken på Isaberg Mountain Resort.

Att kunna använda sitt fritidsfordon på vintern är viktigt för Brynja eftersom det oftast är då hon kan vara ledig mer från jobbet jämfört med sommaren som är företagets högsäsong. Dessutom älskar hon skid­åkning och att kunna åka iväg en långhelg är viktigt för henne.

– I år har vi en husvagn uppställd på Hovfjället i Värmland så det blir kul att testa den typen av vintercamping också. Står man länge på en plats på vintern uppstår andra praktiska göromål jämfört med att resa över någon dag med husbilen. Att åka skidor med barn och bo på camping kan absolut bli lite meckigt med alla blöta kläder, men oftast finns torkrum att låna på campingarna så det ­brukar lösa sig, säger Brynja.

Just problematiken med var man ska göra av alla blöta kläder och pjäxor är något som kan få folk att välja bort campandet på vintern, men Brynja tipsar om att de brukar hänga blöta kläder i den separata dusch­kabinen och i garaget. Samt att de tillbringar den mesta av tiden utomhus förutom när det blir dags att sova.

– Efter en dag på skidor brukar det kunna bli lite Idol på tv och kortspel så som Uno, men annars är vi ute så länge som möjligt och grillar gärna hamburgare på utegrill, säger Brynja.

Om familjen

Brynja, Niclas och barnen Isafold 5 år och Sigge 9 år.

Yrken: Brynja driver Backamo Husvagns­center tillsammans med sin pappa. Niclas är Head Greenkeaper på Lyckorna Golfklubb.

Exempel på aktiviteter: Vandring, trail-löpning, mtb-cykling, skidåkning, paddleboards, höghöjds­banor mm.

Vanligaste resmål: Campingar med mycket aktiviteter.

Drömresa: Åka husbil på Island.

Blogg: www.beandmyvan.com

Instagram: @beandmyvan

Självklart stod en tjusig Porsche på platsen ­bredvid. ­Nervositet var bara förordet.

Hur gick det då den gången när kompisgänget hyrde en husvagn?

– Det blev verkligen en minnesvärd resa. Ingen av oss hade dragit husvagn förut och det var så typiskt när vi väl kom till campingen och skulle backa in husvagnen på vår plats, för självklart stod det en tjusig Porsche på platsen bredvid. Nervositet var bara förordet. Till slut bad vi Porscheägaren om hjälp att backa in vagnen av rädsla för att skrapa i hans bil. Till slut var vagnen på plats och vi hade ställt ut bord, fällt ner stödben och gjort allt klart och skulle precis hälla upp varsitt glas vin och skåla, bara koppla in elen först. Då visade det sig att vi hade ställt oss på fel nummer, och att vi skulle vara på andra sidan grannen. Den här gången valde vi dock att ta hjälp av granne nummer två, tre och fyra för att flytta vagnen. Och slutligen när vagnen väl stod på sin rätta plats hade vi lärt känna mer eller mindre halva campingen eftersom fler och fler folk kom och undrade vad som hände och ville hjälpa till, skrattar Brynja.

– Efter den resan kände jag att husbilshelgen året innan gav mycket mer mersmak och kändes oerhört mycket smidigare. Visst, det är klart att det är ovant att köra en stor husbil när man gör det för första gången, eller att till exempel byta gasolflaska. Men man vänjer sig snabbt och det viktigaste är att ta det lugnt och våga be om hjälp, försäkrar Brynja.

Sigge uppe i ­höghöjds­banan på ­Isaberg Mountain Resort.
Sigge uppe i ­höghöjds­banan på ­Isaberg Mountain Resort.
Stolta och glada efter ­genomförd höghöjdsbana.
Stolta och glada efter ­genomförd höghöjdsbana.
Pappa Niclas med Isafold på axlarna under en midsommarhelg med fricamping på Ängön, Orust.
Pappa Niclas med Isafold på axlarna under en midsommarhelg med fricamping på Ängön, Orust.
Sigge 9 år och Isafold 5 år.
Sigge 9 år och Isafold 5 år.

Ett av kraven familjen hade på sin husbil var att det skulle finnas ett stort garage eftersom de alltid har mtb-cyklar med samt ofta paddelboards. Ett annat krav var att ha gott om sociala utrymmen så en stor soffgrupp var ett måste. Däremot var köket lågprioriterat då de hellre äter på restaurang eller grillar utomhus.

– Matlagning är inte min passion om man säger så, skrattar Brynja.

Mestadels av resorna är långhelgsresor till en camping där det finns tillgång till många utomhusaktiviteter beroende på säsong, samtidigt som de ofta har bra lekplatser för barnen. Några gånger har det blivit längre resor som upp till Åre, vilken har blivit en av deras favoritdestinationer på sommaren. 

Av naturlig anledning har stadsresor fått stå tillbaka detta år men är något de kan tänka sig framöver, även att resa nedåt i Europa tycker de verkar ­intressant.

I och med att Brynja reser själv med barnen eller med hela familjen så blir campingar ett mer naturligt val jämfört med ställplatser.

– Jag hade gärna velat resa mycket mer än vad vi gör, men det är svårt att få till rent tidsmässigt. Nu senast var jag och barnen på Isaberg Mountain Resort på höstlovet. Där cyklade vi mountainbike, testade höghöjdsbana och rodel, säger Brynja.

– Även om vi står mest på campingar nu så drömmer jag om att fricampa framöver, hela Bohuslän är fullt av vackra platser att fricampa på och kustleder för vandring och trail-löpning. Älskar att det är så bekvämt med husbil. Stillheten på morgonen eller kvällen när allt lägger sig är det bästa. Att bara kunna gå ut utanför dörren med en kopp kaffe och få frisk luft – det är livet, säger Brynja.

Vandring ned från Åreskutans topp ner till kabinbanan.
Vandring ned från Åreskutans topp ner till kabinbanan.

Den Weinsberg Brynja åker med har luftburen värme, trots det tycker hon att den fungerar bra vintertid. De ser till att ta med lite extra gasol och har elektrisk komfort golvvärme. 

Innan husbilen kom in i deras liv hyrde de ofta stuga inför vintersemestrarna men problemet med det var att om det blev dåligt väder gick det inte att avboka hur som helst och blev någon sjuk så kanske det inte blev någon annan resa det året på grund av fullbokning.

– Med husbilen kan man vara mycket mer spontan, ser det ut att bli bra väder en helg så kan vi välja att åka iväg just då, säger Brynja.

– Men visst händer det att vi ändå bokar stugor. Om vi till exempel ska åka med en annan familj och vill bo tillsammans.

Drömresan hon skulle vilja göra är att frakta över husbilen till sitt hemland Island och resa runt där och hälsa på släkten.

– Men det är dyrt att frakta över en husbil så målet är att vi är flera som kan dela på fraktkostnaden och därefter ha varsina veckor där innan ­husbilen åker tillbaka.

En av få bilder på hela familjen från en av våra resor. Här på sportlov i Branäs. Från vänster Sigge, Niclas, Isafold och Brynja.
En av få bilder på hela familjen från en av våra resor. Här på sportlov i Branäs. Från vänster Sigge, Niclas, Isafold och Brynja.
Tacomiddag i Sveg på väg till Åre. Denna gång med mormor Karen med på resan.
Tacomiddag i Sveg på väg till Åre. Denna gång med mormor Karen med på resan.
Brynja med sin vän Ida och springer Ulvang Kvartsmaraton i Åre under Fjällmaratonveckan.
Brynja med sin vän Ida och springer Ulvang Kvartsmaraton i Åre under Fjällmaratonveckan.

Brynja och hennes pappa har drivit Backamo Husvagnscenter sedan 2017 och då pratades det en hel del om nya kundgrupper, och en sådan är det aktiva paret som vill lägga mycket pengar på sin fritid. Dessa är ofta ute efter en plåtis som blir en lyxigare och uppgraderad version av tältning.

– Jag tycker attityden mot camping har ändrats på senare år, eller så är det för att jag själv är mitt uppe i det. Men många som förr aldrig skulle ha valt camping som semesteralternativ har testat det detta speciella år. Många förutfattade meningar har nog ändrats, tror Brynja.

– Mitt bästa råd för de som är intresserade av denna livsstil är att prata med återförsäljare. Man bör fundera över hur man vill campa, vilken tid på året, hur många som ska åka med och vad man vill ha med sig utav mer skrymmande karaktär, säger Brynja.

– Ett par köpte till exempel en begagnad husbil i våras men kom in efter sommaren och sa att de vill byta till en nyare och större. Och det är väl så de säger –  att det tredje fordonet brukar bli bäst. Därför rekommenderar jag att hyra först för att få lite vetskap om vad man tycker är viktigt efter att ha testat på detta i verkligheten, säger Brynja.

Hon berättar även om vikten av att provsitta fordonen ordentligt innan köp och att ställa frågor och göra research. På frågan om hon saknar något i sin Weinsberg blir svaret nej.

– Jag saknar faktiskt ingenting. Den har bra planlösning, förvaring, ljusinsläpp och mediapaket och får köras på B-körkort. En gång var vi tre vuxna och tre barn i den och det var på gränsen, men det gick, skrattar Brynja.

Slutligen hoppas Brynja att fler vågar testa att köra husbil om de är nyfikna, att inte låta rädslan hindra en. Och det där med latrinen är en vanesak det med.

– Allt löser sig, hälsar Brynja.

Planlösningen fransk bädd passar denna familj absolut bäst då det ger stora sociala utrymmen vid köksdel och sittgrupp.
Planlösningen fransk bädd passar denna familj absolut bäst då det ger stora sociala utrymmen vid köksdel och sittgrupp.
Brynja reser ofta ensam tillsammans med barnen – som älskar husbilslivet! Här under höstlovet på väg till Isaberg.
Brynja reser ofta ensam tillsammans med barnen – som älskar husbilslivet! Här under höstlovet på väg till Isaberg.
Om husbilen

Modell: Weinsberg -CaraSuite Edition Scandic 650 MF.

Årsmodell: 2019

Längd: 7,01 m

Utrustning: Fiat 130 hk Automat, markis, -solceller, mediapaket, -cykelställ, elektrisk komfort -golvvärme, Truma Combi 6, Truma iNet-system.

Antal sovplatser: 6

Antal bältade platser: 4

Taggar: Resereportage

Har man en husbil eller husvagn så är det självklart för mig att vilja utnyttja den året om, säger friluftsälskaren Brynja Brynjarsdottir när vi ses över ett videomöte.

Det märks att det är en aktiv person som sitter på andra sidan skärmen, även om det är svårt att sätta fingret på varför, kanske är det piggheten i ­ögonen som skvallrar.

Brynja och hennes släkt är ”importerade” från Island, som hon uttrycker det på sin blogg. Hon kom till Sverige som fyraåring och driver sedan tre år tillbaka Backamo Husvagns­center i Ljungskile tillsammans med sin pappa Brynjar.

Kontakten med fritidsfordon kom dock mycket ti

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.