Bild
Nästa artikel
Vid många källor finns en skopa eller mugg att använda för att dricka.
Vid många källor finns en skopa eller mugg att använda för att dricka.

Kalla källor: Exotiskt vatten som bubblar ur jordens innanmäte

VATTENHÅL

Förr var kallvattenkällor en viktig del av samhällets struktur. I dag har de flesta källorna vuxit igen och glömts bort, men på flera håll i landet finns det fortfarande bubblande vatten som smakar som bästa vattnet på flaska. Fast bättre.

Att leta svenska kallvattenkällor – eller europeiska för den delen om du reser på kontinenten – är ett utmärkt sätt att resa annorlunda och komma nära traktens ursprung.

Bortsett från platsuppgifter på internet, det finns flera föreningar som listar naturliga källor kan man också fråga runt i rese- eller historiska- Facebookgrupper eller följa skyltar på plats ute i naturen.

Det är nämligen inte helt ovanligt att hembygdsföreningar rustar gamla källor med tydliga vägvisare från landsvägen. Till skillnad från tydligt avgränsade källor, där vattnet sipprar ur marken bakom en sten eller rinner fram ur en sänka kan större vattensamlingar kontamineras av djur och människor som kommer fram till vattendraget för att dricka.

Med en växande vildsvinsstam och gott om vilt i markerna syns ofta spår av besökande djur viket ökar risken för kontaminering av mikroorganismer i källans ytvatten.

Det är också anledningen till att man vid analys under låga vattenflöden kan hitta spår av diverse bakterier i ytvattnet, i synnerhet under de somrar då vattenflödet är lågt.

Med andra ord är det bättre att dricka vatten från en källa med ett högt flöde, gärna så nära markbrytningen som möjligt (där vattnet trycks fram ur marken) och undvika större vattensamlingar med ytvatten.

Bäst är vanligtvis de källor där vattnet leds fram ur marken i ett rör eller i en ränna där man enkelt kan hålla fram en flaska eller en mugg och låta vattnet rinna rakt ner i behållaren.

Det är nämligen inte helt ovanligt att flödestrycket river upp sand och grus kring mynningen vilket ger ett grusblandat vatten som ser smutsigt ut.

Vissa källor är dolda och svåra att hitta, medan andra är välskyltade.
Vissa källor är dolda och svåra att hitta, medan andra är välskyltade.

Medan källor som utnyttjats som vattentäkter i generationer ofta har förbättrats till en brunn eller byggts om till en damm består de vanligaste källvattnen av mindre vattensamlingar i marken där håligheten uppstått till följd av det flödande vattnets erosion.

I vissa fall består källan av en enda flödande punkt, medan det i andra kallvattenkällor flödar vatten ur flera olika punkter. Många kallvattenkällor rinner dessutom upp i en sjö.

Ett utmärkt sätt att resa planlöst är att använda sig av SGU:s (Sveriges Geologiska Undersökning) kartvisare på nätet. Då kan du enkelt söka lämpliga källor att besöka längs din egen resrutt eller planera färdvägen efter vilka källor som går att besöka.

Varje år utser Källakademin ”Årets Källa” som anses vara spännande att besöka och samtidigt erbjuder ett gott vatten, en bra miljö och en väldokumenterad historia (skriftligt eller muntligt).

Årets källa 2019, den vackra Grodkällan 30 km utanför Arvidsjaur i Norrbotten är en stor källa som mäter 15 meter i diameter och är 3–4 meter djup med en artesisk ”kokande” botten i en säregen turkos nyans.

Det är inte utan anledning vattnet stundtals jämförs med exotiska vatten på varmare breddgrader. Samtidigt är utnämningen komplex. Ju fler människor som känner till en källa desto större blir slitaget.

Turism är i grund och botten en enastående möjlighet att skapa utveckling och hållbara företag på landsbygden, men samtidigt riskerar ett högt besökstryck ett orimligt slitage på källans närmiljö.

Den vackra Grodkällan utanför Arvidsjaur.
Den vackra Grodkällan utanför Arvidsjaur.

Se därför till att inte lämna några spår och drick bara källvattnet ur en mugg eller fyll på din egen flaska. Undvik att bada och tvätta varken disk, händer eller fötter i kallkällan. Det låter självklart, men tål att påpekas.

– Ju fler människor som besöker svenska kallvattenkällor desto viktigare är det att naturen skyddas. Jag hade exempelvis uppskattat samma avgränsningar runt Grodkällan som vid Blanktjärn i Jämtland, säger Linda Björk från Älmhult i Småland som under sommaren 2019 gjorde en roadtripp genom Sverige och besökte flera kallvattenkällor.

Redan 2018 lyfte Länsstyrelsen i Jämtland frågan om restriktioner kring den populära Blanktjärn utanför Vålådalen. Då hade antalet besökare på bara några år stigit från knappt 3 000 besökare om året till 15 000, vilket är fem gånger fler än 2013.

Källan vid Tulseboda Brunn var startpunkten för brunnsverksamhet i Blekinge efter Ronneby Brunn. || Kallkällorna är ofta omgärdade av vackra mossmarker. || Pors växer rikligt runt flera av landets kallvattenkällor.
Källan vid Tulseboda Brunn var startpunkten för brunnsverksamhet i Blekinge efter Ronneby Brunn. || Kallkällorna är ofta omgärdade av vackra mossmarker. || Pors växer rikligt runt flera av landets kallvattenkällor.

Oavsett var du åker, nära större städer eller mitt ute i skogen finns det gott om källor att besöka. Kombinera korta utflykter till en källa i närheten med långväga resor uppåt norr.

Bara mellan Mora och Sveg finns inte mindre än tolv källor markerade hos SGU och mellan Gävle och Söderhamn finns fjorton källor ända ute i havsbandet.

Vissa källor är lätta att hitta, det finns exempelvis GPS-koordinater till samtliga källor hos SGU (med viss felmarginal) medan andra är svåra att hitta och några är uttorkade under högsommaren. Allt beror på hur blött det är i markerna och hur grundvattennivåerna påverkats av torkan.

Själv föredrar jag platser där man kombinera källbesöket med en övernattning och en promenad, gärna på behagligt övernattningsavstånd från en fricamping mitt ute i skogen.

En sådan plats är Trångfors smedja utanför Hallstahammar där friskt härligt källvatten strömmar upp ut jordens innanmäte bara hundra meter från Strömsholms kanal, vägg i vägg med Trångfors smedja.

Här är vattnet inte bara rent och smakrikt utan också fyllt med trolldom. Enligt folksägen sägs den som dricker av källvattnet hitta vägarna till visdom. Missa inte ett bad i kanalen och testa ädelfisket i Strömsholms kanal eller Kolbäcksån (fiskekort).

Taggar: Resereportage

Att leta svenska kallvattenkällor – eller europeiska för den delen om du reser på kontinenten – är ett utmärkt sätt att resa annorlunda och komma nära traktens ursprung.

Bortsett från platsuppgifter på internet, det finns flera föreningar som listar naturliga källor kan man också fråga runt i rese- eller historiska- Facebookgrupper eller följa skyltar på plats ute i naturen.

Det är nämligen inte helt ovanligt att hembygdsföreningar rustar gamla källor med tydliga vägvisare från landsvägen. Till skillnad från tydligt avgränsade källor, där vattnet sipprar ur marken bakom en sten eller rinner fram ur en sänka kan större vatte

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

SEX KALLVATTENKÄLLOR VÄRDA EN OMVÄG

Sjukällan:

Den vackra Sjukällan i Dröstorps naturreservat på Öland bjuder på en vacker naturupplevelse helt omgärdad av Ölands fascinerande flora och fauna. Årets källa 2018.

 

Smörhålet i Järbo, ­Gästrikland:

Den markanta sänkningen i landskapet vid Jädraån bjuder på en rad källor där vattnat samlas i solfjäderformiga rännilar innan alltsammans bildar en källbäck som rinner ut i Jädraån. Förmodligen har namnet Smörhålet uppstått sedan människor under lång tid sköljt nykärnat smör i vattendraget (för att få bort kärnmjölken på ytan). Årets källa 2017.

 

Näråkällan (mellan Hundfjället och Stöten i Dalarna):

Den fjällnära källan omgärdas av en skir vacker grönska med ett källflöde av kallt klart vatten som stiger med en sådan kraft att det ser ut som om bottnen kokar. Årets Källa 2014.

 

Hanakällan i Fulltofta strövområde, Skåne:

Med närheten till Skåneleden är det lätt att ta sig till den välskötta Hanakällan i Skåne. Här hittar du ett klart gott vatten med smidig spång ända fram till källan. Årets källa 2013.

 

Grodkällan utanför ­Arvidsjaur, Norrbotten:

Den turkosa pärlan i myrlandskapet ligger norr om Arvidsjaur, i närheten av Moskosel på den stora Slangmyran. Det turkosa vattnet är inbjudande och sägs bland annat bero på flytande lerpartiklar som reflekterar det gröna och blå ljuset. Även ljusgröna alger kan bidra till färgen. Årets källa 2019.
 

Lilla Lönhult, ­Aneby ­kommun, Småland:

Det klara kalla vattnet som bubblar upp ur källan rinner stadigt med ett kraftfullt flöde (5–10 liter/sekund) mitt inne i den täta granskogen. Vägen till källan är skyltad från Anebyleden (norr om leden) öster om Lilla ­Lönhult. I början av 1900-­talet byggdes en liten damm kring källan för att med vattenkraft försörja en handfull glödlampor på gården i Lilla Lönhult. På den tiden stängdes dammluckan på morgonen så att dammen kunde fyllas på under dagen för att på kvällen ge ett tillräckligt tryck för att driva generatorn. Årets källa 2011.

 

Mer ­information om svenska källor hos Källakademin på ­www.kallakademin.se

Du hittar de flesta kända ­källor på: sgu.se

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.