Bild
Nästa artikel
Resa: Algarve

Resa: Algarve

Resereportage

I november har portugiserna semester, ­men trots det går det att hitta kilometerlånga sandstränder som du får ha för dig själv. Nästan.

Tack vare historiska ­Martin, som delade sin mantel med en frysande tiggare på 300-­talet, brukar vädret vara ovanligt vackert och stabilt i november i ­Portugal. Så säger berättelserna.

Martin blev både munk och helgon och firas med S:t Martins day, den 11 november, med brända kastanjer och hemkört Jeropiga.

När den nya bron byggdes över gränsfloden Rio Guadiana tappade Vila Real de Santo Antonio lite i tempo. En liten bilfärja finns kvar och ställplatsen vid floden, med utsikt mot Spanien, kan vara okej för några dagar. Men sedan börjar det rycka i gasfoten …

Alcoutim är en bra start för en tur genom Algarve. Byn ligger högt på måste-se-listan för många och det är bara några mil upp längs floden Rio Guadiana.

Även om gps:en säger något annat, så tar du av strax söder om Odeleite, på väg M 1063 som följer floden mot Foz de Odeleite. Den är smalare, långsammare och längre, men bland de vackraste vägarna i hela Algarve.

En bit upp längs floden syns ­segelbåtarna som har åkt långt och som övervintrar på floden. Tillsammans med husbilsfolket har de gjort Alcoutim till ett mångkulturellt centrum med festivaler och musikkonserter. Alla är välkomna för att spela, eller bara lyssna.

– Vi träffas en gång i veckan för att spela tillsammans, säger Sten Rydberg från Stenungsund. Julafton firar vi tillsammans och då sjunger vi Stilla natt i kyrkan på våra egna språk. Mäktigt.

Det finns en liten personfärja över till spanska sidan och från det gamla Franco-fängelset på berget kan de som vill riskera livhanken kasta sig över floden i en linbana.

Pulsådern i Algarve, N 125, håller ett lagom tempo, men vägarbeten är på gång och rondellerna blir fler och fler. De som har bråttom åker motorvägen A 22 och betalar en slant för det.

Resa: Algarve

Kjell-Ingvar och Gunnel Dahlqvist har en olivgård på några tusen träd vid Moncarapacho. De levererar oliver till olivoljeproducenten Monterosa strax intill.

– Köp aldrig billig olivolja, säger Kjell-Ingvar. Den är ofta utblandad med palmolja och innehåller bekämpningsmedel. Det fuskas mycket med olivolja och det säljs mycket billigt skräp.

Efter den populära rundvandringen hos Monterosa, med avslutande provning, känner man sig som en fullfjädrad olivoljeexpert och i fortsättningen köps det ingen olja utan att titta på innehållsdeklarationen. Rundvandringarna hos Monterosa är gratis men bokning i förväg är ett gott tips.

 

Algarves stolthet heter Rio Formosa. Det är ett naturskyddat deltaområde som sträcker sig längs kusten från spanska gränsen till Faro. Det är ett eldorado för fågelskådare och soldyrkare, som kommer för de vita stränderna.

När det är ebb kan man göra som många andra, gräva upp musslor som grund till en alldeles egen cataplana – den typiska maträtten för Algarve. Räkor och övriga tillbehör finns pinfärskt i fiskaffärerna.

Det pittoreska och mysiga fiskeläget Santa Luzia hamnar ofta i skymundan av den turisttäta staden Tavira. Ön Praia de Barill lockar med en ankarkyrkogård, restauranger och långa stränder. Ett litet minitåg tuffar sakta ut till Praia de Barril över dynerna men det är lika enkelt att promenera. Ställplatsen i Santa Luzia är liten, men gratis, och i november parkerar man lätt på gatan vid minitåget.

Algarves största fiskestad Olhao blir bara bättre och bättre. Här finns strandpromenaden med utegym, de bästa saluhallarna i Algarve, den färskaste fisken och de sävliga badbåtarna till öarna Armona och Culatra.

Ställplatsen bakom supermercadan Pingo Doce i hamnen är liten men välbesökt. Kvarteren runtomkring håller på att snyggas till i bästa grafitti-stil.

Torget mellan saluhallarna i hamnen är en given träffpunkt för en kopp kaffe och en Salata Mixta. På lördagarna är det marknad och då kommer bönderna från inlandet hit. Då säljs det mesta från burfåglar till inlagda oliver efter eget recept.

På restaurangen El Gallo, i en gränd mitt emot fiskhallen i Olhao, råder det julstämning redan i november. Det är Maria, som flyttat hem till ­Olhao efter många år i Sverige, som serverar svenskt julbord. En tomteparad drar fram över väggarna och glöggen är hemgjord efter svenskt recept.

Skandinaver från hela Algarve bokar bord flera veckor i förväg.

– Men sedan är jag trött på julmat, säger Maria.

Zigenarmarknaden i Quarteira, på väg M 527-2 mot Tavira, är populär, utom på tisdagskvällar. Då blir alla campare bortkörda för att lämna plats för marknaden på onsdagar. Det är skojigt och stort utbud, men inte alltid så billigt.

Öde stränder är lätt att hitta i  november.
Öde stränder är lätt att hitta i  november.

Populära Albufeira håller sig med tre ställplatser. I Galé, på cykelavstånd till både Albufeira centrum och stranden Praia de Galé, ligger Parque de Galé.

Little Sweden kallas platsen av de flesta för ofta är mer än hälften av de 43 platserna upptagna av svenska bilar. Det är trevligt, lummigt och ­Albufeiras minsta swimmingpool finns innanför grindarna.

Ställplats nummer två, Parque de Palmeira, ligger på en grusplan vid fotbollsstadion och drivs av idrottsklubben. Den ligger på gångavstånd till Gamla stan.

Tredje platsen, Albufeira Camping, ligger en bit från centrum men har bra bussförbindelse med centrum.

"Jag fick böta 200 euro för ”otillåten lägerverksamhet” för några år sedan."

Sune Hjort från Haninge tillhör långliggarna på Little Sweden med sin Dethleffs RT 6844 från 2008. Han har erfarenhet från de skärpta­ ­reglerna för fricamping:

– Parkera går bra, men fäller man ut insteget eller ställer ut ett bord, kan det bli besvärligt. Jag fick böta 200 euro för ”otillåten lägerverksamhet” för några år sedan. Först gick brevet till Schweiz, men till slut hittade det fram till mig och det var bara att betala. Vi vill ju inte hamna på svarta listan. Sueco (Sverige) eller Suissa (Schweiz) är inte så lätt att hålla isär för polisen här i Portugal, skrattar han.

– Ska man göra en utflykt här så ­rekommenderar jag en båttur till grottorna, tipsar Monika Andersson från Sollentuna. Men, betonar hon, det är viktigt att vädret är lugnt, annars går det inte att åka in i ­grottorna. Fråga i förväg, råder hon.

– Silves är bäst. Centralt, nära till allt, de bästa apelsinerna och en fantastisk stad att strosa i, säger Åke och Margaretha Westlund från Älvdalen. Algarve Motor Home Park i Silves har varit deras hem i fyra år och tillsammans med platschefen Budda har de svar på det mesta.

– Min ”hårddisk”, säger Margaretha och visar ett tummat skrivhäfte, där hon noterat alla gps-koordinater för platser där de har varit.

På väg N 124, strax efter Odelouca är Restaurante Ourique ett måste inför klättringen upp till Monchique. Här serveras det alltid riklig och välgrillad chicken piri-piri på verandan. Fåglarna sjunger, bäcken porlar och i takt med att gästerna anländer, avtar ljuden från hönsgården. Färskare kan det inte bli.

Toppturen till Foia, som går via Monchique, slutar på 902 m.ö.h. Det är en hisnande väg ända upp och högre än så här kommer man inte i Algarve. Det är inte så ofta man kan se ner på vindkraftverken från bilen.

Från parkeringen är det en strålande utsikt ner mot kusten där Portimao skymtar i soldiset. Vandrarna på Via Algarviana har skapat ett lustigt landskap med lyckostenar som de staplat för att få en god tur ända bort till Alcoutim, där leden slutar.

Sagres är inte bara ett gott öl. Det är också en sömnig småstad i väster. När det blåser är Sagres mer öde än vanligt. Då försvinner alla till ”bästa surfstranden” och det är full fart på surfskolan i Praia de Beliche. Alla kan surfa, eller i alla fall, försöka.

Entusiasterna bosätter sig på parkeringen ovanför stranden och de är alltid på jakt efter den rätta vågen.
Entusiasterna bosätter sig på parkeringen ovanför stranden och de är alltid på jakt efter den rätta vågen.
Hitta hit:

Monterosa (olivgård)
N37°05’25” W07°47’18”

Quarteira Market
N37°04’27” W08°04’38”

Restaurante Ourique
N37°12’26” W08°30’57”

Ställplatser

Algarve Motor Home (Silves)
N37°11’15” W08°27’05”

Parque de Galé (Little Sweden)
N37°05’34” W08°18’41”

Albufeira Camping
N37°06’23” W08°15’13”

Parque de Palmeira
N37°05’47” W08°14’30”

Olhao, (vid Pingo Doce i hamnen)
N37°01’35” W07°50’12”

Santa Luzia
N37°05’59” W07°39’52”

Taggar: Resereportage

Tack vare historiska ­Martin, som delade sin mantel med en frysande tiggare på 300-­talet, brukar vädret vara ovanligt vackert och stabilt i november i ­Portugal. Så säger berättelserna.

Martin blev både munk och helgon och firas med S:t Martins day, den 11 november, med brända kastanjer och hemkört Jeropiga.

När den nya bron byggdes över gränsfloden Rio Guadiana tappade Vila Real de Santo Antonio lite i tempo. En liten bilfärja finns kvar och ställplatsen vid floden, med utsikt mot Spanien, kan vara okej för några dagar. Men sedan börjar det rycka i gasfoten …

Alcoutim är en bra start för en tur genom Algarve. Byn ligger hög

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Intressanta fakta:

1755 inträffade en jordbävning i havet utanför Cabo de San Vicente. Den skapade en tsunamivåg som drabbade Algarve-kusten hårt. I Lissabon förstördes 85 procent av alla byggnader och cirka 50 000 människor omkom.

Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk.

Rätten sägs kunna tillagas på lika många sätt som det finns -dagar på året. Bacalhau är även det portugisiska namnet på torsk.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.