Bild
Nästa artikel
Vinfälten sträcker sig upp mot bergen där det tycks ligga en gammal borg på varje topp. Det finns många vandringsleder och det är oftast inte långt till nästa by.
Vinfälten sträcker sig upp mot bergen där det tycks ligga en gammal borg på varje topp. Det finns många vandringsleder och det är oftast inte långt till nästa by.

Resa: Alsace

Resereportage

Det skulle bara bli ett kortare stopp på vägen till Medelhavet. Men Alsace fångade oss och sedan dess återvänder vi gång på gång – till vyerna, vingårdarna, restaurangerna och byarna där det känns som att kliva in i en saga om Hans och Greta.

Året var 2011 när vi för första gången svängde in på Camping Les Trois Châteaux i Eguisheim, en by i centrala Alsace.

Det hade börjat mörkna och när vi installerat oss skulle vi bara ta en kvällspromenad i stan.

Synen därinne var nästan overklig, med det ena huset mer sagolikt än det andra, inklämda längs två gränder som går i parallella ringar där en gång stadsmuren stod. Det var som att vandra omkring i ett utomhus­museum.

Morgonen efter var det dags att gnugga ögonen igen. Mitt på ­campingen strosade en stork ­omkring, oberörd av alla som försökte fånga den på bild.

Sedan dess har vi upplevt allt mer av detta fantastiska landskap av ­korsvirkeshus, blommor och vinodlingar som sträcker sig upp mot randbergen där det ligger en gammal borg på nästan varje topp.

Alsace är som gjort för att upplevas med husbil eller husvagn. Kör man den 17 mil långa vinvägen når man några av Frankrikes vackraste byar och bästa vindistrikt. Att stanna till och strosa genom byar som ­Eguisheim, Riquewihr, Ribeauvillé och Kaysersberg är en fest för alla sinnen.

Inger och Bo Larsson från Göteborg har varit här flera gånger tidigare och tycker att området är sagolikt vackert:

– Det finns så många fina byar och städer, ibland känns det som om tiden här har stått stilla. Det är också fint uppe bland bergen och längs vinvägen. Vi kommer hit för att det är så vackert och passar på att köpa med oss några flaskor.

Huvudgatan i Riquewihr, den lilla byn som ibland ­kallas ett utomhusmuseum.
Huvudgatan i Riquewihr, den lilla byn som ibland ­kallas ett utomhusmuseum.

Det mesta i Alsace kretsar kring vinet. Varje år produceras över 150 ­miljoner flaskor här, och en del av dem når till Sverige. I System­bolagets sortiment finns drygt 200 Alsace­viner, men bara i lilla Eguisheim finns det 41 vinhus som vart och ett producerar ett antal olika viner.

Här på Vogesernas sluttningar har det odlats vin sedan romartiden. Bergen ger regnskugga, marken är kalkrik och solen skiner långt in på hösten så att druvorna kan mogna långsamt. Några områden anses ha de perfekta förutsättningarna för vinstockar – 51 av dem har fått ­beteckningen Grand Cru och klassas till Frankrikes bästa.

Även norrut är det vinet som dominerar. Deutsche Weinstrasse, den tyska vinvägen, leder hit från Bockenheim i norr och på den östra sidan, på andra sidan gränsfloden Rhen, ligger Schwarzwald med sina skogar och vingårdar.

Men även om man odlar samma slags druvor görs vinet på olika sätt. En av de populäraste sorterna är Riesling, som i Alsace traditionellt får jäsa ut och ger kraftigare viner medan många tyska Rhen- och ­Moselviner har en del sötma kvar. En annan skillnad är flaskorna. I Frankrike är det lag på att Alsace­vinerna ska tappas på buteljer med den karakteristiska långa halsen.

Det finns vin i alla smaker och prisklasser, från enklare Sylvaner till lagrade Grand Cru-Riesling eller Gewürztraminer från något av de mer kända vinhusen. Det mousserande vinet här heter Crémant och det enda röda är Pinot noir.

Borgen Haut-Koenigsbourg, en gång plundrad och raserad av svenskar, i dag en stor turistattraktion i Alsace.
Borgen Haut-Koenigsbourg, en gång plundrad och raserad av svenskar, i dag en stor turistattraktion i Alsace.

Alsace är en blandning av ­Frankrike och Tyskland, ett område som varit omstritt genom historien och slagfält i många krig.

Tragedierna har avlöst varandra. Under det trettioåriga kriget drog ­arméerna fram över Alsace. Riquewihr hade 2 245 invånare år 1610 men mot krigets slut var det bara 74 kvar.

Området befolkades igen med ­invandrare från Schweiz som ­lockades med gratis jordlotter.

1870–1871 rasade det tysk-franska kriget som slutade med att Alsace hamnade under tysk kontroll under namnet Elsass.

Under det första världskriget stred tyska och franska soldater i södra ­Alsace och 30 000 soldater stupade. Vid freden 1918 återgick Alsace till Frankrike, men invaderades igen av Hitlers arméer 1940 och var ­ockuperat till 1944.

Från att ha varit ett av Europas mest krigshärjade områden skulle Alsace bli en symbol för fred. En av grundtankarna bakom bildandet av dagens EU var att fläta ihop de gamla rivalerna Tyskland och Frankrike för att undvika framtida nya konflikter.

Därför förlades EU-parlamentet till regionhuvudstaden Strasbourg, som gång på gång plundrats och bränts men som alltid rest sig ur askan.

"Riquewihr klarade sig undan bomberna under världskrigen och ser fortfarande ut som det gjorde på medeltiden. "

I dag lockar området turister från hela Europa med sitt vackra landskap, sina viner och sina färgglada korsvirkeshus som stöttar varandra utefter de stensatta gränderna.

Riquewihr klarade sig undan bomberna under världskrigen och ser fortfarande ut som det gjorde på medeltiden. Gatorna kantas av vinhus som lockar med degustation (provsmakning) och av Winstubs, restauranger med inredning i trä som leder tankarna till ett pepparkakshus.

Här kan man testa några av områdets alla specialiteter. Några har kallat det tysk mat på franska, och liksom i Tyskland är man förtjusta i surkål. Ibland lockar restauranger och butiker med "La choucroute nouvelle est arrivée", att den nya surkålen har kommit.

Till klassikerna hör Choucroute garnie, en surkålsgryta med bland annat fläskkött, smakrika korvar och vin. Gillar man pizza ska man absolut smaka den alsaciska tunna varianten Tarte flambée. Ibland garneras den med Munster, en ost som görs på ett recept från 900-talet.

Varje bageri skyltar med Kugelhopf, en stor muffinsliknande sockerkaka som ofta är fylld med russin och nötter.

Eguisheim, en av alla pittoreska byar i Alsace med korsvirkeshus i udda färger och former.
Eguisheim, en av alla pittoreska byar i Alsace med korsvirkeshus i udda färger och former.

Det finns mycket att se och uppleva på gator och i gränder i de små städerna och byarna. Men titta också uppåt. Chansen är stor att du får se en stork på någon av skorstenarna.

En gång var storken nästan utrotad av krig, bekämpningsmedel och nya jordbruksmetoder. 1974, innan ett omfattande avelsprogram drogs igång, fanns det bara nio häckande par kvar i Alsace. I dag är storken tillbaka och börjar bli vanlig igen.

Att en stork spatserade omkring på campingen i Eguisheim var ingen tillfällighet. Alldeles utanför finns ett stort hägn där man föder upp storkar och det sägs att fåglarna gärna återvänder till sin födelseplats.

Det sägs att storken har inspirerat formen till den alsaciska vinflaskan med den smala halsen.

Ett sätt att ta med sig känslan av Alsace är förstås att gå in i ett av många vinhus, provsmaka sig fram och köpa med sig några flaskor.

Vinet smakar extra gott om du tagit en promenad genom vinfälten och sett var druvorna till just ditt vin har vuxit.

Mellan Eguisheim och grannbyn Husseren-les-Chateâux går det vandringsleder med informationstavlor genom Grand Cru Eichberg och på något av vinhusen kan du hitta ett statusvin därifrån för under tio euro.

Perfekt att öppna därhemma efter resan medan man lagar till en Tarte flambée.

Resa: Alsace
TARTE FLAMB'EE

4 pizzor
5 ½ dl vetemjöl
2 krm salt
2 dl vatten
3 msk olivolja

Fyllning
2–3 stora gula lökar
150 g rökt sidfläsk/bacon
2 dl creme fraiche
4–5 dl riven smakrik ost
Toppa ev med timjan

Gör så här:
Rör ihop mjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Den ska inte bli för kladdig. Dela i fyra delar.

Sätt ugnen på 300 grader, och sätt in en plåt så att den bli varm.

Skiva löken tunt och fräs den i lite olja till den mjuknat. Strimla skinkan/baconet i tändsticksstora bitar. Riv osten.

Kavla ut en av de fyra degdelarna riktigt tunt på ett mjölat bakbord. Ju tunnare, desto bättre. Lägg den sedan på ett bakplåtspapper.

Bred på ett ganska tjockt lager creme fraiche. Lägg på ¼ av löken och skinkan, och sedan osten. Vik helst upp kanterna på degen lite så att fyllningen inte rinner av i ugnen.

Lyft över bakplåtspapperet med "pizzan" till den varma plåten. Grädda högt uppe i ugnen i 7–8 minuter, men håll koll så att den inte blir bränd.

Gör sedan likadant med de övriga tre.

Fyllningen kan göras i många olika varianter, som med lök och ansjovis, eller rökt lax och salladsblad. Googla på tarte flambée eller Flammkuchen och du hittar många fler varianter.


Campingar och ställplatser

Det finns ett tjugotal campingar i Alsace.

Här är några vi bott på:

 

 

Camping Les Trois Chateâux i Eguisheim. Ligger alldeles i utkanten av byn, med bara någon minuts promenad in till centrum.
Öppen april till november och under julhelgerna.

GPS: N48°02’36” E07°17’56”

 

Camping de Riquewihr, ligger i grönområde med ca 10 minuters promenad in till själva byn. Öppen april till november.

GPS: N48°09’44” E07°19’01”

 

Camping le Vallon de L´Ehn i Obernai var öppen hela året 2017. Omkring en kvarts -promenad in till centrum i Obernai.

GPS: N48°27’53” E07°28’03”

 

Det finns också många ställplatser med skiftande standard. Den förmodligen största och mest populära finns i Kaysersberg, nära vinvägen och nära centrum. Tillgång till toa, -vatten och tömning av gråvatten.

GPS: N48°08’10” E07°15’43”


 

Vinvägen slingrar sig vackert fram genom Alsace.
Vinvägen slingrar sig vackert fram genom Alsace.

Mycket mer att se i Alsace

HAUT-KOENIGSBOURG Ett av Alsaces största turistattraktioner, en mäktig borg som ligger på en bergstopp. När Alsace blev tyskt i slutet på 1800-talet ville kejsaren Wilhelm II göra slottet till en symbol för områdets tyska anor. År 1900 började en omfattande renovering som var klar tio år innan området blev franskt igen.

STRASBOURG Regionhuvudstad och säte för EU-parlamentet, men också känd för sitt historiska centrum, Grand Ïle ("Stora ön") som utnämndes till världsarv av Unesco 1988. I världsarvet ingår Vårfrukatedralen, världens fjärde högsta kyrkobyggnad.

KINTZHEIM Mest känt för sina djurparker. På apberget, La Montagne des Singes, kan man vandra omkring bland makaker, och på Volerie des Aigles håller man stora rovfåglar som örnar och kondorer.

HUNAWIHR Liten vinby alldeles norr om Riquewihr. Här ryms 200 storkar i en park tillsammans med andra djur som bävrar och uttrar.

RIBEAUVILLÉ, Liten charmig stad som är mest känd för sina vinhus och för sina tre slottsruiner. Längs huvudgatan Grand Rue ligger korsvirkeshus från 1400–1700-talet, målade i kulörta färger. Det går vandringsleder ut bland vinfälten och upp till de tre borgarna.

COLMAR Största staden i centrala Alsace, mest känd för sitt centrum med korsvirkeshus och kanaler. Staden har ibland kallats "Lilla Venedig". Colmar var faktiskt svenskt i två år från 1632, då svenska trupper ockuperade området under det trettioåriga kriget.

CITÉ DE L´AUTOMOBILE Ett bilmuseum i Mulhouse, där man samlat 123 bilar från legendariska Bugatti som byggdes i Molsheim i Alsace. Bland dyrgriparna finns en Bugatti Royale, en av världens mest exklusiva bilar, men också massor av annat från gamla Farmor- Anka-bilar till moderna racers.
 

Bilmuseum med exklusiva dyrgripar och moderna racers.
Bilmuseum med exklusiva dyrgripar och moderna racers.
Taggar: Resereportage

Året var 2011 när vi för första gången svängde in på Camping Les Trois Châteaux i Eguisheim, en by i centrala Alsace.

Det hade börjat mörkna och när vi installerat oss skulle vi bara ta en kvällspromenad i stan.

Synen därinne var nästan overklig, med det ena huset mer sagolikt än det andra, inklämda längs två gränder som går i parallella ringar där en gång stadsmuren stod. Det var som att vandra omkring i ett utomhus­museum.

Morgonen efter var det dags att gnugga ögonen igen. Mitt på ­campingen strosade en stork ­omkring, oberörd av alla som försökte fånga den på bild.

Sedan dess har vi upplevt allt mer av detta fant

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

KORT OM ALSACE


Avstånd från Malmö:
Ca 160 mil.
Yta: 8 280 km2, något större än Stockholms län.
Antal invånare: 1,9 miljoner
Regionhuvudstad: -Strasbourg, med ca 555 000 invånare.
Valuta: Euro

Vägarna: Motorvägarna i Frankrike är ofta betalvägar, men A35 från den tyska gränsen i norr till Mulhouse i söder har hittills varit avgiftsfri.

Vinvägen: Vill man utforska vinvägen, Route du Vin, kan det vara klokt att printa ut en karta där hemma. Gå in på www.vinsalsace.com, klicka på Wine Route. Kartan ger detaljerad information om alla byar, vinodlingar och Grand Cru-områden.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.