Bild
Nästa artikel
En oemotståndlig ­cappuccino på Bönan & Mustaschen i Växjö.
En oemotståndlig ­cappuccino på Bönan & Mustaschen i Växjö.

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”

Sverige

Som en av världens mest kaffedrickande nation är vi svenskar kända för att dricka i princip vilket kaffe som helst. Bryggkaffe, kokkaffe eller automatkaffe spelar ingen roll så länge svärtan är konstant och kaffet tillräckligt varmt. Men varför dricka dåligt kaffe när det finns så mycket gott? Häng med på tur och smaka Sveriges godaste kaffe.

Det är svårt att förstå att vi svenskar tillhör några av de största kaffedrickarna i världen (8,2 kg/år) när vi samtidigt har så lite krav på smak och kvalitet.

Måhända är behovet av att ständigt ha en kaffekopp i handen större än själva koffeinbehovet och kanske fyller kaffet fler sociala behov än rent smakmässiga även om antalet finsmakare ökar konstant. 

– Kaffet fyller absolut ett stort behov hos många människor. Bortsett från drivmedel har det också en social funktion och bekräftar på något sätt arbetskulturen där det nästan alltid är okej att ta en kopp kaffe närhelst suget faller på, säger Marcus Izzo som driver Big Lake Coffee i centrala Östersund i Jämtland. 

De senaste tio åren har den svenska kaffekulturen utvecklats markant. Utöver ett växande utbud av ekologiskt rättvisemärkt kaffe finns det en rad småskaliga hantverksrosterier som satsar på specialkaffe där bonden får ordentligt betalt samtidigt som bönorna rostas hantverksmässigt i småskaliga sortspecifika upplagor. 

– När jag köper in ett nytt specialkaffe följer jag alltid bondens profil där kaffet beskrivs i detalj. Precis som med vin tar nämligen kaffe upp en rad olika aromer ur marken som utvecklas till fina smakupplevelser när kaffebönorna hanteras rätt och rostas och serveras korrekt. För mig är hantverket och kvalitetsstämpeln de viktigaste parametrarna i vårt kaffe, säger Simon Seropian som driver Simons Rosteri & Bageri i Linköping.

Speciality coffee

Fantastiskt kaffe i hjärtat av Kristianstad. Tillsammans med chokladpraliner från Österlen Chokladfabrik, chokladkakor från Svenska Kakaobolaget och kaffebröd från Frida på Staxgård guidar Fredrik dig genom kaffekulturens alla hemligheter. 

Adress: Östra Storgatan 33, Kristianstad, Skåne 

Webb: www.specialtycoffee.se/pages/cafe 

Missa inte: Biosfärområdet Kristianstads Vattenrike 

www.vattenriket.kristianstad.se

Crêperie & café madame blå

Den kombinerande franska bistron och det svenska kaféet är lätt att ta till sitt hjärta. På Madame Blå kan du nämligen njuta av riktigt gott kaffe tillsammans med en franskinspirerad galette, en söt crêpes eller ett svenskt bakverk. Det söta lilla kaféet i Skåne Tranås, vars blå fönster och gemytliga inre kan få vem som helst att åka långt bara för att njuta av skånsk gästfrihet och himmelska smaker.

Adress: Diligensvägen 2, Skåne Tranås, Skåne

Webb: www.cafemadamebla.se 

Missa inte: Världens minsta filmmuseum och världens största Hasse & Tage museum i Tomelilla. 

www.hasseotagemuseet.se

Eråkers Falkenberg

Alldeles nyöppnade Eråkers som drivs av Slöinge kafferosteri – Daniel och Anna Eråker – är bara efter några månader en självklarhet i Falkenberg. Här kan du njuta av Slöinges kaffesorter i helt nybyggda kunskaps- och kulturcentrumet Argus vägg i vägg med biblioteket och turistinformationen. 

Adress: Holgersgatan 7, Falkenberg, Halland

Webb: www.sloingekafferosteri.se 

Missa inte: Rian Designmuseum i det 150 år gamla korsvirkeshuset vid Ätran. Alldeles bredvid finns den historiska Tullbron som böjt sig över Ätran ända sedan 1756. www.visithalland.se

 

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”

Blekinge kafferosteri

Sväng in i laxfiskeeldoradot Mörrum och njut av Henrik Arvidssons kaffe blott ett stenkast från Mörrumsån. Bortsett från en rad nyrostade specialkaffesorter för avhämtning kan man också provsmaka nybryggt kaffe och lära sig mer om hur man brygger kaffe optimalt; väg kaffe och vatten för rätt proportioner (ett mörkrostat kaffe väger nämligen mer än ett ljusrostat) enligt formeln 60 gram kaffe per liter vatten för bäst resultat. 

Adress: Östra Vägen 1, Mörrum, Blekinge

Webb: www.blekinge.coffee 

Missa inte: En promenad längs den 30 km långa Laxaleden längs Mörrumsån. Laxens Hus vid Kronolaxfisket i Mörrum. www.sveaskog.se/morrum

Alkemisten Kaffebar (Foto)
Alkemisten Kaffebar (Foto)

Alkemisten kaffebar

Njut av riktigt bra kaffe på Alkemistens Kaffebar på Hisingen i Göteborg. Här är nämligen kaffe en vetenskap, noga utvecklat för att du och jag och alla andra ska kunna njuta av riktigt gott kaffe. Precis som i Paulo Coelhos roman Alkemisten där sökaren lär sig allt om världssjälen, passion och kärlek får du som gäst ta del av en helt annan värld där ekologiska kaffebönor rostas till perfektion och serveras som unika smakupplevelser. 

Adress: Gustaf Dalénsgatan 14, Göteborg

Webb: www.alkemistenkaffebar.se 

Missa inte: Kooperativet i Götaverkens gamla varvslokal på Lindholmen. Välj dagens lunch från sex olika kök eller besök Street Food Market (lördagar)
www.kooperativet.se

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”

Bönan och Mustaschen

Upptäck genuint specialkaffe på hål i väggenkaféet Bönan och mustaschen mitt i centrala Växjö. Bortsett från klassiskt bryggkaffe, jodå man får välja mellan två olika sorter innan man bestämmer sig, serveras kakor, mackor och gott kaffe från espressomaskinen. Givetvis kan du också köpa med dig riktigt gott specialkaffe hem. 

Adress: Storgatan 8, Växjö, Småland 

Webb: www.facebook.com/bonanmustaschen 

Missa inte: Njut av brunch på enastående Tak, takrestaurangen och baren högst upp med utsikt över takåsarna på hotell & restaurang PM & Vänner på Västergatan 10. www.pmrestauranger.se

Kaffemästaren 

När Matteus Slivo 2015 startade mikrorosteriet Pennybridge Roasters tillsammans med Markus Kurt hade han redan serverat kaffe i Örebro i tolv års tid. Idag består utbudet av eget specialkaffe från några av världens bästa kaffeproducenter vilket genererar utmärkt kaffe oavsett om du föredrar bryggkaffe, espresso, cappuccino eller cafe latte. 

Adress: Drottninggatan 7, Örebro, Närke

Webb: www.kaffemastaren.se 

Missa inte: Örebro Slott och Örebro Läns Museum (inhyst i samma byggnad) under renoveringen av lokalerna på Engelbrektsgatan. www.olm.se 

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”
Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”

Fiket i Färnebo

Den som efterlyser ett riktigt schysst kaffe i Västmanland kommer förr eller senare att stöta på Fiket i Färnebo, ett mysigt litet kafé i Sparbankens gamla lokaler i Västerfärnebo. Kaffet rostas lokalt på Törnlinds kafferosteri i Sala och består av en balanserad blandning av en brasiliansk böna som fermenterats och torkas med fruktköttet kvar på bönorna och syrligare bönor från Rwanda. Tillsammans skapar de en underbar kombination som smakar ljuvligt. 

Adress: Salbohedsvägen 6, Västerfärnebo, Västmanland 

Webb: www.fiketifarnebo.se 

Missa inte: Svartådalens besökscenter där du kan lära dig mer om Hälleskogsbrännans naturreservat och den stora skogsbranden 2014. Det här är nämligen historiska trakter där människor bott i elva tusen år. www.svartadalen.se/besokscenter 

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”

Simons Rosteri & Bageri 

Få entreprenörer gör kaféverksamheten till en sådan helhetsupplevelse som Simon Seropian på Simons Rosteri & Bageri i Linköping. Bortsett från högkvalitativt specialkaffe bakar Simon alla bröd och bakverk från grunden. Och inte nog med det. Man mal dessutom åttio procent av mjölet själv och låter bröden jäsa långsamt med hjälp av surdegskultur för att utveckla unika smaker. 

Adress: Storgatan 39G, Linköping, Östergötland

Webb:

www.simonsrosteribageri.se 

Missa inte: Friluftsmuseet Gamla Linköping.
www.gamlalinkoping.info

Costas Bageri

När Costas Pliatsikas, ursprungligen från Kreta kom till Sverige i slutet av 90-talet var svensk kaffekultur något helt annat än det vi är vana vid idag. Det fick honom att gå i bräschen för att utveckla mer sydeuropeiska kaffetraditioner med espressobaserade drycker och rena smaker. Bortsett från en välfylld kaffebutik finns också en liten servering där du kan njuta av Costas ädla drycker. 

Adress: Kungsgatan 48, Umeå, Västerbotten

Webb: www.costasrosteri.se 

Missa inte: Umeå Konsthall www.umea.se/konst

Åre Kafferosteri

Mysiga Torgbaren som drivs av Eva Gefvert och Per Nordell på Åre Kafferosteri är året om en institution vid Åreskutans fot. Bortsett från eget högkvalitativt kaffe från rosteriet vid Helgesjövallen kan man också njuta av hembakt fikabröd och matbröd bakat på ekologiska råvaror med mjöl från Warbrokvarn och Limabacka. 

Adress: Torgbaren, Årevägen 89, Jämtland

Webb: www.arekafferosteri.se 

Missa inte: En tur med Åre Bergbana från 1910.

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”

Big Lake Coffee Roasters 

Mitt inne i Östersund, i en källarlokal tillsammans med mobiltelefonreparatören Smart Fix Östersund driver Marcus Izzo fantastiska Big Lake Coffee Roasters (jo efter Storsjön) vid busstorget. Varje säsong kommer Marcus med ett helt nytt säsongskaffe: höst, vinter, vår och sommar för att på bästa sätt dra paralleller till årstidens unika smaker och se fram emot nästa. Glid in i butiken och njut av Marcus sagolika kaffe, en rykande het espresso och lika skönt kaffesnack. Vill du kombinera kaffet från Big Lake Coffee med en kaka är ett besök på Jaktstugan att rekommendera. 

Adress: Hamngatan 19, Östersund, Jämtland

Webb: www.biglakecoffee.se 

Missa inte: Friluftsmuseet Jamtli www.jamtli.com 

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”

Budhas Kafferosteri

Svenskt kaffe med touch av Indonesien är precis vad gästerna på Budhas Kafferosteri i Lycksele har att vänta sig. Här kan man nämligen ta del av Budhas fantastiska kaffe och lära sig mer om det svarta guldet som mycket riktigt växer i Indonesien där Budha är född och uppvuxen. Varje mald påse med kaffe är personligt signerad med en specifik kvalitetsstämpel vilket garanterar ett högkvalitativt kaffe som aldrig gör någon besviken. 

Adress: Storgatan 38, Lycksele, Västerbotten

Webb: www.budhaskafferosteri.se 

Missa inte: Sankta Anna underjordskyrka nittio meter rakt ner i berget (enbart sommaröppet)
www.svenskakyrkan.se/-lycksele/sankta-anna--underjordskyrka

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”

Koka eget kokkaffe över öppen eld

Ju längre norrut du planerar att resa desto vanliga är kokkaffekulturen. Hittar du inget riktigt kokkaffe på något kafé kan du givetvis koka dig ett eget. Det enda som behövs är kokmalet kaffe, vatten, eld och en lämplig kittel. Fyll kitteln med kallt vatten och häll i kokkaffet i kitteln och ställ rakt i elden. Medan vissa vill att kaffet ska koka upp just innan servering menar andra att kaffet inte ska koka och lyfter av kitteln från elden just när skummet börjar att dansa (för att undvika beska). Prova själv och avgör skillnaden.

Resa: Här smakar vi Sveriges godaste kaffe – ”himmelska smaker”
Taggar: Resereportage

Det är svårt att förstå att vi svenskar tillhör några av de största kaffedrickarna i världen (8,2 kg/år) när vi samtidigt har så lite krav på smak och kvalitet.

Måhända är behovet av att ständigt ha en kaffekopp i handen större än själva koffeinbehovet och kanske fyller kaffet fler sociala behov än rent smakmässiga även om antalet finsmakare ökar konstant. 

– Kaffet fyller absolut ett stort behov hos många människor. Bortsett från drivmedel har det också en social funktion och bekräftar på något sätt arbetskulturen där det nästan alltid är okej att ta en kopp kaffe närhelst suget faller på, säger Marcus Izzo som driver Big

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.