Bild
Nästa artikel
Alla i familjen på ett och samma kort, inte många såna man lyckas få till på en resa.
Alla i familjen på ett och samma kort, inte många såna man lyckas få till på en resa.

Resa med bebis i husbil genom Europa

Resereportage

Husbil & Husvagns skribent reste med sin man och nio månader gamla bebis med husbil genom Europa i tio veckor. Här kommer deras bästa tips för att smidigt resa med bebis i   husbil.

När Noah var nio månader gammal bestämde vi oss för att dra iväg på en tio veckor lång resa. Vi passade på att ta ut all vår innestående semester i samband med att vi skulle byta av varandra på föräldraledigheten.

Vi köpte en begagnad husbil och gav oss iväg med siktet inställt på att komma ner till norra Grekland med en massa härliga resmål längs vägen. 

Gåvagn, cykelvagn, springvagn. Kärt barn har många namn. Kinderdijk, Holland.
Gåvagn, cykelvagn, springvagn. Kärt barn har många namn. Kinderdijk, Holland.

Transport av bebis
Vi valde att ta med oss två vagnar och det kanske låter knasigt med tanke på att ytan i en husbil är begränsad, men det var helt rätt beslut för oss.

Först och främst valde vi att ta med en resvagn. Det var viktigt för oss att den skulle ha fullt liggbart läge så Noah skulle kunna somna i den på kvällen på restaurangen. Såhär i efterhand hade vi nog istället valt en sulky med fullt liggläge.

Trottoarerna är ibland mycket sämre än hemma, med mycket hål och trasig asfalt. I äldre städer är det ofta kullersten vilket en klassisk resvagn inte är optimal på. Den är heller inte toppen på grusväg som det ofta kan vara vid sevärdheter. Kolla gärna upp om vagnen ni väljer att ta med är kompatibel med ett babyskydd. Det är väldigt praktiskt att kunna lyfta ut hela babyskyddet ur bilen om bebisen sover och klicka i den i vagnen och promenera vidare.

Som vagn nummer två valde vi multisportvagnen Thule Chariot XC1 som vi har varit supernöjda med. Vi ville ha en vagn som vi kunde dra efter cykeln men sen också göra om till promenadvagn när vi kom fram till målet.

Ofta ligger campingen lite utanför stan och då är det väldigt smidigt att kunna cykla in till stan, låsa fast cyklarna och sedan promenera vidare med vagnen. Ska ni liksom vi cykla på grusväg kan jag starkt rekommendera att köpa en cykelvagn med fjädring för bra komfort för bebisen. Reser ni med mindre bebis som ännu inte sitter upp ordentligt är det bra att köpa till en infant sling, vilket är som en hängmatta som man hänger i vagnen.

Är ni inte vana cyklister och inte vill ha ett ordentligt träningspass kan det vara värt att fundera över en elcykel då cykelvagnen väger en del och därför kan vara tung att dra.

Ibland kan det vara så att man inte kommer fram med den bästa vagnen heller. Då är det utmärkt att ha med en bärsele eller bärstol. Det behöver nödvändigtvis inte vara så att ni ska iväg och vandra i bergen för att en bärsele ska komma väl till pass. I till exempel Frankrike är trottoarerna ibland jättesvåra att ta sig fram på med vagn. Bilar står parkerade huller om buller såväl på vägen som på trottoaren så vagnen kommer inte förbi.

Glöm inte att testa så ert babyskydd passar i husbilen. Vårt babyskydd fungerade inte att ha utan underredet till, den gick inte att fästa ordentligt. Glöm inte heller att stänga av airbagen om ni har tänkt att ha bebisen i framsätet. Enligt tips från en annan familj vi träffade som reste med ett större barn kan det vara ännu lite knepigare att få fast bilbarnstolen så kolla det i extra god tid innan.

Barnet sover och föräldrarna njuter av utsikten vid Comosjön, Italien.
Barnet sover och föräldrarna njuter av utsikten vid Comosjön, Italien.
IKEA Antilop är en smidig barnmatstol för husbilsliv, här under en frukoststund på Österlen.
IKEA Antilop är en smidig barnmatstol för husbilsliv, här under en frukoststund på Österlen.

Trygghet & sjukvård
Husbilar är förvånansvärt barnsäkra från start, oftast är alla luckor och dörrar stängda och låsta för att inte gå upp under färd men bilen kräver såklart sin genomgång ändå.

Ett tips är att barnsäkra allt i god tid innan er resa. Åk sedan ut och provcampa ett dygn och övervaka barnet och se hur era lösningar fungerar och upptäck vad ni glömt, allting är lite lättare att ordna på hemmaplan.

Om det skulle vara så att er lilla skatt blir sjuk på resan så är det skönt att ha med sig medicin som man känner till hemifrån. Fundera över vad just ni behöver. Alvedon sup, vätskeersättning, termometer och näsdroppar kan vara en bra bas.

I god tid innan ni åker iväg är det också en bra ide att informera BVC om att ni ska resa. Till vissa resmål rekommenderas det nämligen att tidigarelägga vissa vaccinationer och det behöver också ske med marginal så de hinner börja ge effekt.

Skulle ni behöva uppsöka sjukvård underlättar det om ni har med er sjukförsäkringskortet hemifrån, precis som till er vuxna. Det beställs enkelt på försäkringskassans hemsida. Det här kortet ger er rätt till nödvändig akutvård medan du är i EU/ESS och Schweiz.

Glöm inte heller bort att se över hemförsäkringen, den gäller ofta i 45 dagar efter man lämnat Sverige, men se över vad som gäller för just er. 

Albanien med sitt klarblå vatten.
Albanien med sitt klarblå vatten.
Noah uppskattade de varma källorna i Benja, Albanien.
Noah uppskattade de varma källorna i Benja, Albanien.
Umgås man mycket med hundar så börjar man tillslut gå som en. Här med en av vildhundarna i Ksamil, Albanien.
Umgås man mycket med hundar så börjar man tillslut gå som en. Här med en av vildhundarna i Ksamil, Albanien.

Barnmat & blöjor
Vad ska man ha med sig i matväg till ett barn när man ska iväg? Om man dessutom ska vara borta länge så kommer bebisens preferenser ändra sig längs vägen.

Vi körde det säkra före det osäkra och tog med massor av barnmatsburkar, klämmisar, redskap att tillverka egna klämmisar och en tanke om att Noah skulle kunna äta mycket av den mat vi lagade också.

Oftast finns klassiska barnmatsburkar i de flesta butiker utomlands. Dock står innehållet ofta på det lokala språket så har ni ett barn med allergi, som vi, kan det vara bra att kolla upp vad det allergiframkallande innehållet heter på det aktuella språket, alternativt se till att ha en översättningsapp tillgänglig i telefonen. Välling och bebisgröt finns till viss del men det är inte alls samma som hemma. Dom har smak av kex, choklad och liknande så har ni ett barn som äter/dricker det rekommenderar jag att ta med det hemifrån. Pampersblöjor såg vi överallt samt lokala märken men nästan aldrig Libero.

Ett land där det var knepigt att få tag på barnmat och blöjor var i Albanien. Vi var inne i flera olika butiker i olika städer och hittade det till slut på ett apotek. Mitt råd är att bunkra inför just Albanien om ni inte vill spendera mycket tid på att leta, där finns inte klassiska matbutiker på det sättet vi är vana vid.

Varken barnmat eller blöjor har varit billigare i något av de länder vi besökt, snarare dyrare. Det beror förstås på hur växelkursen ligger. Under vår resa låg euron på dryga 10 kronor så vi var nöjda med att ha bunkrat en del hemifrån.

Promenad vid Gardasjön för att få barnet att sova innan ­restaurangbesök.
Promenad vid Gardasjön för att få barnet att sova innan ­restaurangbesök.

Äta smidigt
Hur blir måltiden så smidig som möjligt? Här tyckte vi Ikeas barnmatstol Antilop var perfekt.

Den blir relativt liten när man tar av benen och väger inte mycket alls. Den är dessutom lättstädad och med brickan till så hade Noah ett eget bord framför sig. För kalla och regniga dagar hade vi med en stol som gick att hänga på bordet inne i husbilen, även den mycket praktisk och platseffektiv.

För det mesta finns barnmatstolar på restaurangerna med några få undantag där vi fick använda barnvagnen som tillfällig lösning. Skötbord finns inte i samma stora utsträckning som hemma i Sverige så det är bra att ha en reservplan. Vi tog med skötbordsunderlägget och la ner vagnen i liggläge när vi behövde byta på språng.

Middag i lugn och ro kan man få om man äter när bebisen somnat. Dijon, Frankrike.
Middag i lugn och ro kan man få om man äter när bebisen somnat. Dijon, Frankrike.

Underhållning
Ta med så lite leksaker som möjligt, allt kan vara en leksak! En bunke, träslev, kastrull, vattenflaska fylld med ris, en sko, durkslag och så vidare.

Det är bara fantasin som sätter stopp men såklart behöver man använda sitt goda omdöme för att bedöma säkerheten för vad sitt barn kan leka med.

Fundera på hur ert barn ska leka utanför husbilen. Ligger det kvar på en filt så ta med en med plastad botten för att skydda mot vätan i marken. Vill det fara runt och äta på allt den inte får kan det funka att ta med en resesäng att använda som lekhage. Vi saknade faktiskt att ha med en kratta så vi skulle kunna kratta undan löv, kastanjer, fimpar och dylikt runt vår husbil som Noah gärna ville stoppa i munnen.

En av de största fördelarna med att resa med en bebis var att helt plötsligt delade vi samma intresse. Att underhålla Noah hemma kan jag ibland tycka blir lite enformigt. Han vill gärna ut och titta på saker och människor samtidigt som jag tycker det kan vara svårt att hitta på nya utflyktsmål så det blir gärna samma rutiner varje vecka.

Men på resande fot är vi på nya ställen så gott som varje dag. Vi vuxna är precis lika nyfikna på att upptäcka den nya staden eller sevärdheten som Noah. Han var supernöjd med att sitta i vagnen och titta på alla människor medan vi strosade runt och njöt. Eller så fick han krypa loss på campingens strand medan vi satt och drack en kaffe. Fast hans favorit var förstås all uppmärksamhet han fick av alla pensionärer på campingen som saknade sina egna barnbarn. Vilken vinst!

Det som inte funkade lika bra var guidade turer. Det passar inte alltid att krypa omkring överallt samt följa guidens schema och vara knäpptyst när denne pratar. Vi provade ett par gånger och enligt omgivningen gick det hur bra som helst men vi var aningen svettiga. Att däremot strosa runt på ett museum i sin egen takt var inga som helst problem.

Paus på cykelturen vid ­Gardasjön för lite bus och mys.
Paus på cykelturen vid ­Gardasjön för lite bus och mys.

Körsträckor
En husbilssemester består ju trots allt av en del körande och man kan säkert försöka tvinga in barnet i ens egna rutiner eller så gör man det enkelt och följer barnets.

Vi valde att passa in våra körsträckor till Noahs sovstunder och på så vis slapp vi lägga ner tid på att natta honom och oftast sov han längre när han vaggades av bilen.

Kör inte för långa sträckor, det är tio gånger enklare att komma fram 15 minuter innan bebisen vaknar/tröttnar än att försöka underhålla en bebis som känner sig klar i bilbarnstolen.

Skulle bebisen vakna lite innan ni är vid resmålet så ladda upp med några spännande leksaker, kanske de där nycklarna som man aldrig annars får leka med eller en klämmis så har ni köpt er några minuter till. Är det så att ni verkligen behöver ta er en längre stäcka, ta det i samband med att bebisen ska sova för natten.

Lekplats och sovplats. Man får vara kreativ för att skapa bra utrymmen i ett litet hem på hjul.
Lekplats och sovplats. Man får vara kreativ för att skapa bra utrymmen i ett litet hem på hjul.

Inför natten
Mitt tips till er, ha flera alternativ. Det som funkar vid resans start kanske inte funkar vid resans slut.Vi började resan med att Noah fick sova själv i den stora sängen bak i bilen som vi säkrade med delar från en spjälsäng som bortskänktes i en lokal Facebookgrupp.

Vid resans slut hade vi ställt dit resesängen efter att ha tröttnat på att leta efter nappen i denna stora säng. Har man en liten bebis som ännu inte har blivit så rörlig funkar liggdelen i vagnen utmärkt att sova i, eller varför inte en softlift. En viktig punkt för oss när vi köpte husbil var att det skulle finnas både värme och AC i bodelen vilket vi hade stor användning av.

Vi hade bra användning av en baby monitor på resan också. Dels för att man ibland inte hör utanför bilen om barnet vaknar om man står på en strand med vågor och vind eller jämte en motorväg.

Det kan också vara trevligt att be att få en campingplats nära campingens restaurang. Då kan man tassa över dit när barnet har somnat och njuta av en lugn middag med tryggheten av monitorn på bordet. Självklart efter att man kollat vilken temperatur det kan tänkas vara i bilen under de närmsta timmarna. 

Ståträna går lika bra på ­Österlens strand som hemma.
Ståträna går lika bra på ­Österlens strand som hemma.

Hyr prylar till ­resan
Känns det övermäktigt att köpa alla grejer ni känner att ni vill ha med på resan? Ladda då ner appen Hygglo, det är en tjänst där privatpersoner hyr ut till andra privatpersoner för riktigt förmånliga priser.

Man kan hitta till exempel bilbarnstolar, vagnar, cyklar, tält, sovsäckar, bärsele, bärstol och mycket mer. Bra för både plånbok och miljö.

Funkar både ute och inne. Med ett dra-på-lakan ­ovanför så är den även insektsskyddad.
Funkar både ute och inne. Med ett dra-på-lakan ­ovanför så är den även insektsskyddad.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan vi bara rekommendera att ge er iväg. Självklart kommer vissa dagar att vara tuffa, precis som hemma men det är värt det. Vissa saker blir lite svårare i husbil men andra blir mycket lättare också. Behöver man verkligen ha med sig allt vi hade med oss? Absolut inte! Men fundera över vad som skulle underlätta i just er familj. Ni kommer garanterat att glömma något som ni tänkt ta med men det fina är att det finns barn i andra delar av världen också så det absolut mesta går att få tag i även på resande fot.

"Man behöver inte kämpa sig igenom flygresor och transfer med överfulla resväskor, inte rationalisera bort saker som man helst vill ha med för att det inte får plats."

Vi har frågat flera familjer som vi träffat längs vägen om hur de tycker det funkar att åka husbil/husvagn med barn.  Varenda en har svarat att det är en av de enklaste sätten att resa på. Man behöver inte kämpa sig igenom flygresor och transfer med överfulla resväskor, inte rationalisera bort saker som man helst vill ha med för att det inte får plats. Man kan pausa resandet när som helst om det inte går som planerat. Allt man behöver finns alltid nära till hands och ofta finns det fler barn på campingen så det finns alltid lekkamrater.

Så tveka inte att ge er iväg – ni kommer skapa minnen för livet! 

Hela familjen vaggas till sömns på bildäck på väg till Grekland.
Hela familjen vaggas till sömns på bildäck på väg till Grekland.
Packlista

Här listar vi en bra början på saker att ha med:

 • Vagn
 • resesäng
 • blöjor
 • våtservetter
 • skötbords­underlägg
 • påsar till blöjorna
 • babywash/tops/salva/tandborste och övriga hygien­produkter­
 • mediciner
 • barnmat­
 • välling/gröt
 • tallrik och bestick
 • flaska, pipmugg 
 • filt med plastad botten/lekhage/kratta
 • napp/snutte/nalle
 • bärsele/bärstol
 • baby monitor 
 • några få leksaker
 • pass
 • sjukförsäkringskort
 • barnstol
 • babyskydd/­bilbarnstol
   
Taggar: Resereportage

När Noah var nio månader gammal bestämde vi oss för att dra iväg på en tio veckor lång resa. Vi passade på att ta ut all vår innestående semester i samband med att vi skulle byta av varandra på föräldraledigheten.

Vi köpte en begagnad husbil och gav oss iväg med siktet inställt på att komma ner till norra Grekland med en massa härliga resmål längs vägen. 

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Besökta länder

Under vår tio veckor långa resa besökte vi följande länder:

 • Tyskland
 • Holland
 • Belgien
 • Frankrike
 • Schweiz
 • Italien
 • Grekland
 • Albanien
 • Montenegro
 • Kroatien.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.