Bild
Nästa artikel
Resa: Ronneby havscamping

Resa: Ronneby havscamping

Blekinge

Ända nere vid havet utan störande stimulin runtomkring hittar du Ronneby havscamping. Ett enskilt paradis i Blekinges östra mitt, just där djupa ädellövskogar övergår i öppet hav.

Det är något speciellt med campingar som ligger vid havet. Kanske är det närheten till vattnet eller helt enkelt känslan av att kunna spana ut mot en öppen horisont. Bortsett från vy mot öarna Torkö, Slädö och Arpö i öster kan man från strandlinjen blicka rakt ut över Östersjön vars oändlighet, jo det känns faktiskt så när man står där vid strandkanten, fortsätter ända bort till Polens ljuva sandstränder. Till skillnad från att campa i inlandet ger närheten till havet ett helt annat ljus och möjligheter att både börja och sluta dagen med ett dopp i det stora blå. Den som söker annorlunda bad kan mycket väl promenera över bron till Torkö och bada i sagolika Torkö stenbrott, vars vatten skiftar i grönt, blått och turkos. 

Vi väljer att checka in spontant och dyker upp först efter det att den värsta sommarhetsen lagt sig. Coronasommaren till trots så har beläggningen över sommaren varit ovanligt god. 

Såhär på sensommaren är ­lugnet på Ronneby havscamping en av många orsaker till att människor gjort havscampingen till sin ­självklara favorit. En plats att ­återvända till. 

– Ronneby havscamping är en av två favoriter i Blekinge. Vi gillar det härliga läget, tystnaden och inte minst friheten att kunna parkera husvagnen ända nere vid havet, säger Charlotta Klem från Karlshamn som tillsammans med maken Pertti växlar mellan Ronneby havscamping och Tredenborgs camping i Sölvesborg.

Fantastiska paddelvatten i Blekinge arkipelag.
Fantastiska paddelvatten i Blekinge arkipelag.
Trivsamt på Ronneby havscamping.
Trivsamt på Ronneby havscamping.

Med i princip tre olika områden: blå, röd och orange zon kan man välja hur nära havet man vill bo. Det är inte långt till vattnet någonstans och inte heller särskilt långt till servicehusen. Ju närmare havet desto dyrare. Vi föredrar att stå på den östra sidan av campingen, den som vetter mot badplatsen och småbåtshamnen där ekorna ligger på rad. Här är det enkelt att lägga i kajaken – man kan till och med låta den ligga kvar vid havskanten – och fortsätta ut i skärgården så fort andan faller på. Att Ronneby havscamping fått en central roll i friluftssatsningen ARK56, länkade kustleder i Blekinge arkipelag, är lätt att förstå, för här kan man paddla, cykla eller gå direkt från husbilsdörren. En vackrare omgivning är svår att hitta. Dessutom kan man givetvis hyra kajak på campingen. 

– Vi trivs på Ronneby havscamping och vill gärna tillbringa några veckor i Sverige varje år, varav minst ett par nätter i Bökenäs (byn där campingen ligger), säger tyska Manfred Dinter från Garmisch-Partenkirchen i södra Bayern.

Stillsamt vid havet i för- eller eftersäsong.
Stillsamt vid havet i för- eller eftersäsong.
Arbetsro på Ronneby ­havscamping.
Arbetsro på Ronneby ­havscamping.
Galtasund mellan Kuggebodafjärden och Torafjärden vid havscampingen.
Galtasund mellan Kuggebodafjärden och Torafjärden vid havscampingen.

Att Blekinges fantastiska natur fortsätter ända in på campingen blir som en extra bonus. Många av campingtomterna ligger under skuggande träd och närheten till havet är tydlig oavsett var du bor. 

Här kan man njuta av skärgårdens fantastiska ljus, vågskvalp och njutfulla grillkvällar utan att ens lämna campingområdet. Ändå kan jag inte låta bli att hoppa i kajaken och paddla ut i skärgården långt mycket tidigare än vad kroppen verkar uppskatta. 

Det är tufft att lämna huvud­kudden för att möta morgonljuset i ­kajaken, i synnerhet på högsommaren, men så fort vi kommit in i augusti månad går solen inte upp förrän mellan klockan fem och sex. Rena rama sovmorgonen. 

Jag paddlar rakt norrut och rundar Torkös norra spets innan jag fortsätter runt ön på den östra sidan och sluter an till Listerby skärgårdsrunda, en knappt åtta kilometer lång skärgårdsrunda mellan Vagnö och Jordö, Almö, Arpö och Slädö och tillbaka igen genom Kuggebodafjärden och Galtasundet ända upp till campingen.

Resa: Ronneby havscamping
Tidig paddeltur i Blekinge ­arkipelag.
Tidig paddeltur i Blekinge ­arkipelag.
Charlotta och Pertti Klem från ­Karlshamn åker gärna till ­Ronneby havscamping.
Charlotta och Pertti Klem från ­Karlshamn åker gärna till ­Ronneby havscamping.
Fyrstjärnigt

Fyrstjärniga Ronneby havscamping ligger strax söder om Listerby utanför Ronneby i Blekinge arkipelag.

Bortsett från havsbad, camping och uthyrningsstugor finns också restaurang som är öppen under högsäsong, pool och en liten enkel butik, med det mesta vi campare kan behöva. Under sommaren arrangeras kids club mellan vecka 26 och 31.

www.ronnebyhavscamping.se 

Ronneby havscamping ligger mitt i Blekinge arkipelag. Ett av sju Unesco Biosfärområden vars enorma skärgårds-, kust- och öppna havsområden anses extra viktiga att bevara för framtiden. Totalt berör Blekinge arkipelag 213 000 hektar skärgård varav 156 000 hektar vatten och 57 000 hektar landmassa. 

Hela skärgården består av omkring 1 000 öar och ett oräknat antal kobbar och skär i en magisk miljö. Lyckligtvis ger pinfärska ARK56 – länkade kustleder i Blekinge arkipelag – en mängd förslag på hur man på bästa sätt kan uppleva skärgården i Blekinge. Enklast är att ladda ner appen med samma namn eller att plocka fram en karta och ta del av skärgårdens alla möjligheter. 

Den korta promenaden från campingen över till Torkö och vidare till stenbrottet tar knappt en kvart att gå. Undvik bilen, då det är trångt på ­parkeringen vid brofästet och ta cykeln om du inte vill gå. Man kan enkelt parkera cykeln utanför fårhagen. 

Torkö är en av få öar i Listerby skärgård som har broförbindelse med fastlandet vilket gör det enkelt att nå ön oavsett årstid. Stenbrottet vars djup och höjder bjuder på imponerande möjligheter till bad där många kastar sig handlöst från klippkanterna rakt ner i det vattenfyllda gamla stenbrottet. Tänk på att undersöka vattendjupet innan du kastar dig i plurret oavsett om andra dyker bredvid. Som högst är hopphöjden nästan 10 meter.

Reception, restaurang och butik i ett. Och visst kan man hyra kajak.
Reception, restaurang och butik i ett. Och visst kan man hyra kajak.

På 1900-talet drevs ett flertal stenbrott på Torkö och som mest arbetade mer än 3 000 man inom stenindustrin i Blekinge för att förse europeiska städer med sten. 

Vanligtvis hyrde bonden – som ägde marken – ut rätten att bryta sten åt en entreprenör som i sin tur gav eftertraktat arbete åt landsbygdens folk. Men det var ett hårt arbete: slitsamt, dammigt och tungt. 

I mitten av sjuttiotalet stängdes stenbrottet, det var helt enkelt inte längre lönsamt och istället vattenfylldes stenbrotten med havsvatten, som mest drygt 27 meter djupt. 

Den sjunde maj, 1971 höll det på att gå fullständigt åt pipsvängen för Torkö. Samma dag som stenbrottet tagit emot en stor last med dynamit (det talas om 50 ton) fick besättningen ombord på planet A32 Lansen motorproblem och besättningen sköt ut sig över Blekinge. 

Det förarlösa planet slog i marken på Torkö och rev upp en djup gata i snårskogen bara några meter från den skarpa lasten med dynamit. Just den dagen var det nog många som drog en lättnadens suck. 

Fördelen med att ta sig till Torkö är att man kan slå sig ner på landremsan mellan stenbrottet och havet och njuta av vattnets närhet. Eftersom Torkö ligger något öster om Ronneby havscamping – och dessutom saknar träd på den smala landremsan mellan havet och det gamla stenbrottet – är området solbelyst något längre på kvällen. Inte särskilt mycket bör tilläggas, men tillräckligt länge för att låta oss njuta av läckra charkuterier i sällskap av en flaska vitt. Grilla det gör vi på campingen.

Torkö stenbrott bjuder på fina bad.
Torkö stenbrott bjuder på fina bad.
Lugnt och stillsamt på Ronneby havscamping.
Lugnt och stillsamt på Ronneby havscamping.
Charkuteribricka med ost vid strandkanten på Torkö.
Charkuteribricka med ost vid strandkanten på Torkö.
Med hopphöjder på uppåt 10 meter kan alla hitta något som passar.
Med hopphöjder på uppåt 10 meter kan alla hitta något som passar.
Missa inte!

Ett besök på Majas konstcafé ute på Torkö. Det ligger alldeles bredvid ruinerna efter Sankta Claras kloster längst ut på Torkö.
www.majaskonstcafe.se

Planera ditt äventyr i Blekinge

Ladda ner appen ARK56 via Appstore eller Google Play. 

Man kan även planera vandrings, cykel och kajakturer på www.ark56.se

Taggar: Resereportage

Det är något speciellt med campingar som ligger vid havet. Kanske är det närheten till vattnet eller helt enkelt känslan av att kunna spana ut mot en öppen horisont. Bortsett från vy mot öarna Torkö, Slädö och Arpö i öster kan man från strandlinjen blicka rakt ut över Östersjön vars oändlighet, jo det känns faktiskt så när man står där vid strandkanten, fortsätter ända bort till Polens ljuva sandstränder. Till skillnad från att campa i inlandet ger närheten till havet ett helt annat ljus och möjligheter att både börja och sluta dagen med ett dopp i det stora blå. Den som söker annorlunda bad kan mycket väl promenera över bron till Torkö och bada i sagoli

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.