Bild
Nästa artikel
Ingvar Svensson skördar druvor på Ästad Vingård.
Ingvar Svensson skördar druvor på Ästad Vingård.

Resa: Svenska vingårdar

SKÅNE

Med ett allt gynnsammare klimat och druvsorter anpassade för våra nordiska breddgrader är svenska viner här för att stanna. Här får du tips på femton vingårdar. Packa husbilen för en Sverigetur och dra söderut mot Skåne, till Sveriges Toscana.

Det är ingen hemlighet att skepsisen mot svenska viner har varit ganska utbredd sedan de första vinstockarna planterades i Skåne under 1980-talet, men idag är intresset för svenska viner växande och allt fler vinodlare tar steget till att börja odla vin professionellt. 

Numera finns ett femtiotal kommersiella odlare och ett par hundra hobbyodlare i framförallt Skåne, Småland, Blekinge, Halland och på Öland och Gotland som alla kämpar med att göra riktigt bra svenska viner. De flesta tillverkar torra vita viner gjorda på Solarisdruvan som i glaset utvecklar friska och fruktiga smaker med inslag av citrus, lime, kiwi, äpplen och fläder. Det tillverkas också roséviner och mousserande viner med gott resultat och vissa år även röda viner när väderleken tillåter. 

– Svenska Solaris kan liknas vid viner gjorda på Sauvignon Blanc, ibland Riesling och till och med fatlagrad Chardonnay och med andra ord ryms det rätt många olika smaker i ett enda glas svenskt vin, säger sommelieren Mattias Säfwenberg, som skrivit boken Svenskt Vin – en vinvärld som växer som kom ut 2019 på Idus Förlag. 

I snart ett decennium har Mattias arbetat med svenska viner som sommelier. Testat åtskilliga viner och låtit tusentals gäster prova svenskt vin på krogen genom åren. Finns det någon som kan svenskt vin så är det Mattias Säfwenberg. 

– Svenska vingårdar är ekologiska i betydligt större utsträckning än internationellt även om ytterst få är ekocertifierade och här i Sverige växer vinstockarna på levande jordar med en betydande förekomst av mikroorganismer i jorden, säger Mattias Säfwenberg.

Druvan Solaris har på kort tid blivit en favorit i Sverige.
Druvan Solaris har på kort tid blivit en favorit i Sverige.

För att utveckla unika smaker bör vinstockarna uppnå en tillräcklig ålder, då ­rötterna tränger allt djupare ner i jorden, långt under det tunna matjordslagret där olika mineraler – kalium, kalcium, kväve och järn – ger vitt skilda karaktärer i druvornas smak och uttryck. Djupa rotsystem gör dessutom vinstockarna mer tåliga för värme och kyla och jordens innehåll har också betydelse för skördens tidpunkt. 

Trots den svenska kylan är temperaturen i sig inget hinder för att odla vin i Sverige. En vanlig uppfattning i vinvärlden är nämligen att en druva blir som bäst ju närmare dess nordligaste gräns som den odlas. Då får den mogna långsamt och utveckla smakerna exemplariskt, inte minst i fråga om fruktsyra.

– I ett svalt klimat är årgångs­variationerna större än i ett område där temperaturen är konstant. Dessutom kan den skördade mängden druvor skifta avsevärt från ett år till ett annat, vilket gör det spännande för oss vindrickare, men betydligt tuffare för vinmakaren, säger Mattias Säfwenberg. 

 

Att besöka olika vingårdar under Sverige­trippen är ett bra sätt att uppleva genuina svenska smaker och lära sig mer om de vinproducerande länen i söder. Likväl som att prova en rad olika campingplatser eller tio natursköna naturreservat är svenska vingårdar ett ypperligt sätt för att lära känna folket bakom vinerna. 

Hur man än resonerar så är nämligen mötet med olika människor det som skapar minnen och vällust och få människor är så passionerade som de som är övertygade om att kunna göra ett riktigt bra vin.

– Det är fruktansvärt irriterande att man inte kan köpa med sig svenska viner när man besöker en svensk vingård, men i gengäld får man se till att boka smakupplevelser och vinprovningar för att helt enkelt kunna njuta av vingårdens smak och uttryck, säger Johan Larsson som tillsammans med sin fru Birgitta åker husbil mellan olika skånska vingårdar och nästan alltid bor i bilen. För enkelhetens skull. Vinerna köper han på det lokala Systembolaget där många viner från närområdet finns i utbudet på den skånska hyllan. 

Om vinerna inte finns i lager kan man alltid beställa svenska viner i ­beställningssortimentet. 

Mattias Säfwenberg är sommelier och jobbar med svenska viner.
Mattias Säfwenberg är sommelier och jobbar med svenska viner.

15 svenska vingårdar - för dig att besöka

 

Tänk på att

alltid göra av dig i förväg då vissa producenter är små och öppettiderna varierar.

Du hittar mer information om skånska vingårdar på www.vinvagen.se

Den skånska Vinvägen

Längst ner i Skåne har sexton vingårdar med vinprovningsmöjligheter och fem visningsgårdar länkats samman i ett gemensamt försök att öka intresset för svensk vinodling och göra det lättare att hitta lämpliga vingårdar att besöka. 

De flesta producenterna hittar du längs kusten, där havets förutsättningar ger bäst resultat i vinodlingarna, men det finns undantag. 

Exempelvis Fredholms vingård mitt mellan Tyringe och Mjölkalånga där Pär och Jenny producerar vita viner och rosé i Skånes hjärta något som inneburit flera utmärkelser internationellt, senast 2018 då gården erhöll en Great Gold Medal för vinet Elsa i en tävling i Rioja. 

Ett bra tips är att börja i Ängelholm vid Vejby Vingård och sedan fortsätta längs den skånska kusten förbi Södåkra Vingård, Arilds Vingård, Kullabergs Vingård, Lottenlund Estate, Frillestads Vingård och fortsätta ner mot Malmö och Ystad innan Österlenkusten tar vid. 

Missa inte en sväng inom Blekinge för att njuta av Staffan Ottossons Vingården Stora Boråkra strax utanför Karlskrona. Härifrån är det sedan inte långt till Wannborga på Öland.

Resa: Svenska vingårdar

1. Blaxsta Vingård

Flen, Södermanland. På härliga Blaxsta Vingård har Göran Amnegård lyckats bygga upp en liten romantisk vingård med söderläge utmed sjön Långhalsen i Södermanlands hjärta. Kombinera ett vingårdsbesök med vinprovning, god mat och utsökta viner i glaset. 

www.blaxstawine.se 

Ställplats: Flens Golfklubb. www.flensgolfklubb.se

2. Vejby Vingård

Vejbystrand, Skåne. En charmig familjegård i närheten av Vejbystrand i Skåne på Bjärehalvöns södra sida, mittemellan Båstad och Ängelholm. På gården odlas i huvudsak röda viner enligt konceptet Single Wineyard vilket betyder att druvorna odlas, pressas, lagras och serveras på gården. Vingården är öppen för besökare och du kan njuta av svenskt vin på den vackra Skånegården hemma hos familjen Appelin. www.vejbyvingaard.com Missa inte: Smakcykling Vejbystrand – en halvdagstur där du cyklar mellan olika producenter och njuter av mat och vin på Bjäre Fisk & Skaldjur, Vilt & Gott, Vejby Vingård, Sandgårdens Skafferi och lunch på strandhugget i hamnen i Vejbystrand. Fasta tider. 
www.smakapakattegattleden.se 

Ställplats: Vejbystrands hamn www.vejbystrandshamn.se

 

Skördetid på Ästad Vingård.
Skördetid på Ästad Vingård.
Resa: Svenska vingårdar
Resa: Svenska vingårdar

3. Ästad Vingård

Tvååker, Halland. Att besöka Ästad Vingård mittemellan Falkenberg, Varberg och Ullared vid kanten av Åkulla bokskogar är betydligt mer än bara ett vingårdsbesök. Här är nämligen maten så god, vinerna så bra och gästfriheten så stor att man snudd på genast bokar en returresa långt innan man checkat ut. Det är snyggt, proffsigt, familjärt och inbjudande på en och samma gång. Här kan du följa med på en guidad tur i odlingarna, lära dig mer om hur vinet blir till, njuta av smakrika viner i vinbaren och äta riktigt gott framåt kvällen. Välj mellan en avsmakningsmeny på restaurang Äng eller kvällens gårdsmeny signerad köksmästare Caroline Salminen med de bästa råvarorna som Halland har att erbjuda. Välj mellan pampiga sviter med spaavdelning eller klassiska standardrum med egen bastu och digital närvaro. Här styr du exempelvis både belysning och audiosystem med några få knapptryckningar. Vill du bo billigare kan du hyra en av Bäckstugorna med utsikt över ängar och vatten runtomkring eller ta cykeln tillbaka till husbilen. Glöm inte att prova spabehandlingarna som sägs tillhöra de bättre i Halland. Ästad Vingård drivs av syskonen Linda, Mattias och Daniel som utvecklar gården inför 2020-talet. Och jag måste säga att de lyckats. 

www.astadvingard.se 

Ställplats: Ästad Älvasjö Äng. Rolf 070-974 60 06.

Resa: Svenska vingårdar
Staffan Ottosson driver Vingården Stora Boråkra i Karlskrona.
Staffan Ottosson driver Vingården Stora Boråkra i Karlskrona.

4. Vingården Stora Boråkra

Karlskrona, Blekinge. På Vingården Stora Boråkra strax utanför Karlskrona odlar vinmakaren Staffan Ottosson vindruvor på 1,5 hektar, alltså lite drygt 15 000 kvadratmeter. I runda slag 3 000 vinstockar. Stora Boråkra Solaris är ett vitt friskt och fruktigt vin med friska toner av päron, citrus och en viss örtighet med bra syra i eftersmaken. 

www.storaborakra.se 

Ställplats: Karlskrona Stadsmarina. www.karlskronastadsmarina.se 

5. Arilds Vingård

Kullaberg, Skåne. Att gästa mäktiga Arilds Vingård på Kullaberg är utan tvekan som att bila omkring i Toscana. Här kan du njuta av välskötta odlingar på 20 hektar, god mat och fantastiska viner. Missa exempelvis inte det torra rosébubblet med ton av jordgubbar. Bortsett från 23 hotellrum kan man också välja att bo i glampingtält mitt i vinodlingen. 

www.arildsvingard.se 

Ställplats: Svanshalls gästhamn eller Höganäs gästhamn.

6. Kullabergs Vingård

Kullaberg, Skåne. Du hittar Kullabergs Vingård vid foten av klippiga Kullaberg i nordvästra Skåne. Här odlas Souvignier Gris, Solaris, Muscaris, Donauriesling, och Madeleine Angevine vid sidan om ett gäng blå druvsorter som Rondo, Regent, Pinot Nova och Spätburgunder. Förutom vin producerar man även en torr äppelcider och spännande ädeldestillat, alltså aromdestillat där man destillerar långsamt och lyfter fram olika frukters karaktärer. Bortsett från druvdestillat gör man också äpple-, fläder och citron-, plommon och persika-, rönnbär och oxeldestillat på gården vid sidan om en 27 procentig citronlikör. Missa inte Skänken – gårdens nya vinbar som öppnar för spontana besök under sommaren mellan lunch och sen eftermiddag. 

www.kullabergs.se 

Camping: Lerbergets Camping www.lerbergetscamping.se 

7. Lottenlund Estate

Allerum, Skåne. Drivs av Tina Berthelsen som så sent som 2019 skördade sina första druvor på odlingen i Allerum. Bortsett från vinodlingar finns också äppelodlingar, biodling och långt gångna planer på att kunna erbjuda unika smakupplevelser på gården. Välj mellan Lilla, Mellan eller Stora paketet beroende på om du bara vill besöka vingården eller kombinera ett besök med en riktig smakupplevelse. Vin kan du tyvärr inte köpa med dig hem, men däremot äppelmust och honung. 

www.lottenlundestate.se 

Ställplats: Norra Hamnen Helsingborg www.hyc.se

Fakta

Till den baltiska utställningen i Malmö 1914 planterade man vinrankor i staden. De var omkring ett år gamla när de sattes men flyttades snart till Petersborg i Tygelsjö strax utanför Malmö när första världskriget bröt ut och utställningen avbröts. 

Idag är vinstockarna 106 år gamla och förmodligen bland de äldsta i svensk jord. 1999 fick Sverige utmärkelsen ”Vinland” av EU. Tål att tänkas på är att Nya Zeeland startade sin moderna vinproduktion så sent som 1975 och har nu en omfattande vinodling.

8. Flyinge Vingård

Skåne. I hästarnas paradis Flyinge – här ligger ett välkänt stuteri – hittar man Flyinge Vingård mitt i Skåne. Här drivs ett ambitiöst vinprojekt med målet att göra njutbara viner i en ekologisk balans där mycket kraft läggs på att skapa bärkraftiga jordar. 

www.flyingevingard.com 

Ställplats: Bosjöklosters golfklubb www.bosjoklostergk.se

9. Skillinge Vingård

Skillinge, Skåne. Ett par kilometer söder om Skillinge fiskeläge med utsikt över både skog och hav hittar man Skillinge Vingård som drivs av Percy och Anita Månsson. Allt började 1994 då Percy Månsson planterade sina första vinstockar hemma i trädgården och har sedan utvecklats successivt till vad vingården är idag. Besök vingården och ta del av Percys unika kunnande.

www.skillinge.com/pa-skillinge/-foretag-fran-a-till-o/skillinge--vingard-doman-sanana/ 

Camping: Borrbystrands Camping www.borrbystrandscamping.se

Åhus Vingård.
Åhus Vingård.
Resa: Svenska vingårdar

10. Åhus Vingård

Skåne. Bara ett stenkast från Hanöbuktens långa vita sandstränder hittar du Åhus Vingård. En liten mysig vingård alldeles bakom Rökeriet i utkanten av Åhus, vid kanten av Helge å. Här kan du boka en guidad tur i vingården och lära dig mer om hur det är att odla vin i Skåne innan du får smaka två av gårdens viner. 

www.åhusvingård.se 

Camping: Martins Rökeri & Camping
www.martinsrokeri.se

11. vingården i Klagshamn

Malmö, Skåne. En av Sveriges första och kanske bästa vingårdar drivs av Murat ”Murre” Sofrakis och Lena Jörgensen i Klagshamn strax söder om Malmö. Det är lätt att använda ordet pionjär när det handlar om att beskriva Murres roll inom svensk vinodling. Få andra vinodlare är så meriterade och än färre så ytterst noggranna att varken slumpen eller turen existerar. Det innebär att vinerna är goda och smått beroendeframkallande från år till år. 

www.vingardeniklagshamn.se 

Ställplats: Limhamns Småbåtshamn
www.smabatshamnen.se

Mattias Sätwenbergs fem vintips

 Lyckeri 2019, Kullabergs Vingård, nr 34660 på Systembolaget. 


Ran 2.0 2018, Vingården i Klagshamn, nr 92495 på Systembolaget. 


Pegasus Picnic 2018, Flyinge -Vingård, nr 33962 på Systembolaget. 


Arilds Vingård Solaris 2018, Arilds Vingård, nr 31727 på Systembolaget. 


Per Ols Råsa 2018, (Rosé) -Österlenvin, nr 78305 på Systembolaget.

Cehlin Vinoding i Torsebro, 
Kristianstad.
Cehlin Vinoding i Torsebro, Kristianstad.
Familjen Cehlin, Viktor, Elisabeth, Tord och Lovisa.
Familjen Cehlin, Viktor, Elisabeth, Tord och Lovisa.
Cehlin Vingård i vackra Torsebro utanför Kristianstad.
Cehlin Vingård i vackra Torsebro utanför Kristianstad.

12. Cehlin Vingård

Torsebro, Kristianstad, Skåne. Den mysiga vingården ligger vackert längs Helge å alldeles norr om Kristianstad i kanten av den bördiga skånska slätten. Här har familjen Cehlin odlat vin sedan slutet av 00-talet och producerar idag vita, röda och roséviner med stor framgång. 

www.cehlinvingard.se 

Ställplats: Vattenrikets Ställplats i Kristianstad. 

www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/turism-besoka/boende/husbil/

13. Frillestads vingård

Påarp, Skåne. Ett besök på Frillestad vingård ger dig möjlighet att ”snacka vin” med två riktiga entusiaster och se hur en småskalig vinodling sköts hela vägen från odling till flaska. Du kan välja att prova två eller tre av gårdens olika viner i två olika paket. 

www.frillestad.com 

Camping: First Camp Råå 

www.firstcamp.se

14. Wannborga Vingård

Köpingsvik, Öland. Besök -Wannborga vingård och ta del av Camilla Skogsberg och Jan Suominen öländska smaker såväl i glaset som på tallriken. I sommar har restaurangen lunchöppet och därefter kan du boka smakprovningar på gården, fyra viner och fyra destillat eller enbart fyra viner. 

www.wannborga.se 

Camping: Lundegård Camping och Stugby www.lundegard.se

15. Gute Vingård

Havdhem, Gotland. Redan 1995 planterade Lauri Pappinen sina första vinstockar på Lukase Gård på Gotland och sedan dess har antalet vinstockar successivt utökats. 1999 grundades Gute Vingård och i samband med det köptes ett gammalt mejeri i Hablingbo som byggdes om till ett vineri. Numera växer 10 000 vinstockar längst ut på Näsudden och varje år görs ett antal olika sorters vin utifrån vilken kvalitet som skördas. 

www.gutevingard.se 

Camping: Burgsviks Camping 

www.burgsvikscamping.se

Extratips

Missa inte Swedish Wine Center i Malmö där man serverar en lång rad olika svenska viner. Här kan du njuta av ett glas svalkande rosé, ett bubbligt eller ett krispigt vitt eller varför inte ett fylligt rött i glaset. Givetvis kan man också äta. Anna Lindhs plats 10 mitt i Malmö. 

www.swedishwinecenter.se 

Ställplats: Grand Circus Hotel, Malmö 

www.grandcircushotel.com

Taggar: Resereportage

Det är ingen hemlighet att skepsisen mot svenska viner har varit ganska utbredd sedan de första vinstockarna planterades i Skåne under 1980-talet, men idag är intresset för svenska viner växande och allt fler vinodlare tar steget till att börja odla vin professionellt. 

Numera finns ett femtiotal kommersiella odlare och ett par hundra hobbyodlare i framförallt Skåne, Småland, Blekinge, Halland och på Öland och Gotland som alla kämpar med att göra riktigt bra svenska viner. De flesta tillverkar torra vita viner gjorda på Solarisdruvan som i glaset utvecklar friska och fruktiga smaker med inslag av citrus, lime, kiwi, äpplen och fläder. Det tillverk

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.