Bild
Nästa artikel
På väg mot Geiranger till Eidsdal genom en pastoral landskapsidyll. Norge i ett nötskal!
På väg mot Geiranger till Eidsdal genom en pastoral landskapsidyll. Norge i ett nötskal!

Resa: Turistvägar i Norge

Resereportage

Häng med på en äventyrlig resa längs de norska fjordvägarna. Kortrest mat, vandring och kajak genom Nordens Venedig, är några av ingredienserna.

Ålesund, prisad som en av Norges vackraste städer, är definitivt porten till Fjordnorge. Kustsamhället andas klassisk jugendstil, och har man väl letat sig hit är det lätt att fastna med husbilen. I synnerhet med tanke på att det finns en utmärkt ställplats med havsutsikt i klart centralt läge.

Staden är omgiven av djupa fjordar och dramatiska, skarpskurna fjälltoppar, och delas av vattenleden Brosundet. Maten är en stor anledning att resa hit. Här finner du några av landets mer innovativa restauranger, i miljöer som verkligen väcker matlusten. Varför inte prova klippfisk på omskrivna XL Diner! Drygt 90 procent av all klippfisk i världen kommer från Ålesund. Det är torkad saltad torsk – ibland även långa och sej – som exporteras över hela världen. Fisken serveras i fantasifulla varianter med smak av Medelhavet, Asien och Indien.

Två andra säkra kort är restaurang Maki på designhotellet Brosundet och nytillskottet Bro på andra sidan Brosundet. Bägge med idel norska fisk- och skaldjursdelikatesser på menyn – men här finns även rätter på lamm och kalv från gårdar i regionen.

Nere vid Geirangerfjorden finns goda campingmöjligheter för husbilsresenären, med garanterat storslagna vyer.
Nere vid Geirangerfjorden finns goda campingmöjligheter för husbilsresenären, med garanterat storslagna vyer.
Havet ligger spegelblankt och vi får ett par timmar av vilsamt glidande på öppet vatten innan vi vänder åter mot Brosundet.

Ett tips för den som gillar friluftsliv är att upptäcka centrum och närnaturen från cykelsadeln. Än mer spännande blir det med kajak.

 Granne med krogen Bro huserar svensken Oscar Almgren och äventyrsföretaget Uteguiden. Oscar är fjällförare och stor friluftsfantast med högalpina toppturer som specialitet. Hos honom kan man hyra både kajaker och cyklar. Oscar erbjuder även guidade turer på havet och fjället – året runt. Och visst är det en häftig känsla att ge sig ut på en halvdagspaddling med Oscars guidekollega Nicolas Bourdillat.
– Det här är första dagen på flera veckor som det är vindstilla och klarblå himmel. Helt fantastiskt! utropar Nicolas med ett belåtet leende.

Kajakerna ligger redan på plats vid kajen, och vi börjar med att paddla genom Ålesunds stilfulla centrum, som liknats vid Nordens Venedig, med tanke på de gamla handelshusen som kantar den smala vattenpassagen. Längs kajerna ligger ståtliga gamla segelskutor och små fiskebåtar.

Vi fortsätter ut mot piren där Hurtigrutbåtarna lägger till, för att sedan paddla förbi Fiskerimuseet och Molja fyr vid hamninloppet – Ålesunds minsta ”hotell”. Fyren visade vägen för sjöfarande i mer än hundra år, men har sedan ett antal år tillbaka bytt skepnad.

Det välkända norska arkitektkontoret Snøhetta – som bland annat även har ritat Oslos operahus och Ground Zero Museum i New York – står för inredningen, med ett badrum på bottenvåningen och ett sovrum en trappa upp.

Havet ligger spegelblankt och vi får ett par timmar av vilsamt glidande på öppet vatten innan vi vänder åter mot Brosundet.
Nu väntar en solig lunch på Bro, som har uteservering med spanarläge ut mot Brosundet. Kökschefen Ronny Kolvik serverar vällagad kortrest mat med finess – och till rimligt pris.

Med tanke på närheten till havet så är det inte så konstigt att menyn domineras av fisk och skaldjur, där klippfisk, torsktunga och havskräftor hör till Ronnys absoluta favoriter.
 

Havet ligger spegelblankt när vi paddlar ut från Ålesund för en halvdagstur.
Havet ligger spegelblankt när vi paddlar ut från Ålesund för en halvdagstur.
Att paddla genom Brosundet i Ålesund ger mersmak.
Att paddla genom Brosundet i Ålesund ger mersmak.
Ronny Kolvik skapar smakrika rätter med lokal förankring på Bro i Ålesund.
Ronny Kolvik skapar smakrika rätter med lokal förankring på Bro i Ålesund.
På tur till Urkeegga. En av många vandringsleder i Sunnmørsalpane.
På tur till Urkeegga. En av många vandringsleder i Sunnmørsalpane.

Øye nästa, långt inne i spektakulära Hjørundfjorden. För jag har fjordarna både som medel och mål under min norska resa. En tur längs slingriga vägar som letar sig fram längs fjordarmarna, genom djupa dalgångar och vidare upp mot vidsträckta fjällplatåer.

Jag börjar med att köra väg 60 från Ålesund mot Stranda, med färja från Magerholm över till Ørsneset, med riktning mot Strandafjellet, som vintertid hyser en av Norges mer populära skidanläggningar.

Den består av två häftiga skidberg, och bjuder på Skandinaviens högst belägna expresslift, som går från 400 meter till 1 100 meters höjd. I Stranda bor också Oscar Almgren, som ska bli min färdledare i bergen under morgondagen.

Jag kör vidare mot Hellesylt och svänger av mot Norangsdalen och Øye. En vidunderligt vacker vägsträcka, som leder ner till Urke vid Hjørundfjorden. Färden tar sin goda tid. Kanske inte så mycket på grund av att vägen är smal och slingrande, utan mer beroende på allt som finns att se av berg, vattenfall, betande boskap och gamla timrade fäbodar.

Här ska jag stanna för att njuta av en middag på anrika hotell Union Øye, som ligger djupt inne i Norangsfjorden, en avstickare från den betydligt större Hjørundfjorden.

Øye har sedan mitten av 1800-talet varit ett attraktivt resmål för idel kungligheter, författare, filosofer och bergsbestigare som utforskat Sunnmørsalpene vars spetsiga berg kantar de bägge fjordarna. Det pampiga träslottet invigdes 1891 och bjuder på en rik kultur- och naturhistoria.

Här är rummen uppkallade efter prominenta personer som besökt hotellet, som t ex drottning Silvia, kejsar Wilhelm II, författarna Karen Blixen och Sir Arthur Conan Doyle samt kompositören Edvard Grieg.

Även för besökare finns möjlighet att gå husesyn på hotellet och äta lunch eller middag i historisk miljö, berättar Mariann Øye-Mork, som tagit över driften av hotellet från sina föräldrar. För byggnaden är verkligen ett levande museum.
– Vi har ofta husbilsgäster på middagsbesök, med tanke på närheten till den fina campingplatsen i Urke och att det även finns gott om ställplatser med klart fjordnära läge.

Och visst är det en häftig känsla att timmen senare njuta av gravad öring och grillad stenbit med mandelpotatis från Sunndal med blickfång över fjorden och de dimhöljda bergen. Desserten med rabarbersorbet, hemlagad vaniljglass och färska hallon blir en värdig avslutning.
 

Med Romsdalseggen i sikte. En fjälltur med klar svindelkänsla. Matsäcken från restaurang Aak i Åndalsnes.
Med Romsdalseggen i sikte. En fjälltur med klar svindelkänsla. Matsäcken från restaurang Aak i Åndalsnes.
Vägen från Geiranger upp på fjället kallas Ørnesvingen, och blir efterhand en riktigt snirklig historia.
Vägen från Geiranger upp på fjället kallas Ørnesvingen, och blir efterhand en riktigt snirklig historia.
Att göra

Friluftsliv
För den som gillar friluftsliv så är Fjordnorge med Ålesund, ­Geiranger och Åndalsnes den rätta platsen. Här kan du cykla, vandra och paddla i ren ­vildmark.

Uteguiden 
En gedigen aktör, som verkar både i Ålesund, Stranda och Sunnmørsalpene.
www.uteguiden.com
Kolla även 
www.geiranger-adventure.com
samt www.geirangerfjord.no

Besök Norges klätterstad
I Åndalsnes finns ett modernt klättringscenter med museum och utställningar. Ett måste för den som gillar friluftsliv. ­
www.visitromsdal.com 
www.tindesenteret.no

Äta och dricka
Fjordnorge värnar den lokala matkulturen, fjärran från får-i-kål och sönderkokt torsk med baconfett. Nu är det stilfull slow food på norskt vis som gäller. Ställen som sticker ut är restaurang Bro i Ålesund, hotell Union Øye, Brasserie Posten i Geiranger, Petrines i Norddal och hotell Aak i Åndalsnes.
www.visitalesund.com/food-and-drink
www.fjordnorway.com/geiranger/planning-your-trip/food-and-beverages

Missa inte!
Att smaka på de lokala ölbrygderna. Det finns tre bra mikrobryggerier längs vägen; Geiranger och Tonga gårdsbryggeri samt Trollbryggeriet i ­Valldal. Guidade visningar under högsäsongen. 
www.geirangerbryggeri.no 
www.tongabrygg.no 
www.trollbryggeriet.no

Nästa dag är det tidig frukost och vandring med Oscar som gäller. En halvdagstur upp till Urke-egga. En tio km lång rundtur upp på närmare tusen meters höjd. Tunna dimmoln har bäddat in topparna och det är regn i luften.

– Men här växlar vädret snabbt, så vi kan mycket väl få sol på toppen, säger Oscar och pekar på kartan var vi ska.
   
Och visst får vi en skymt av solen då och då, och till och med en panoramavy över de mer än 1500 meter höga bergen i Sunnmørsalpene, med Saksafjället och Slogen som de mer karaktäristiska. Topparna speglar sig i fjordvattnet och gör att landskapet liknar en nationalromantisk målning.

– Det finns en uppsjö av fina vandringsleder i området, säger Oscar och berättar i samma andetag om vintern i Sunnmørsalpene. Ett av de bästa skidområdena i Norge, hävdar han bestämt.
– Vi brukar segla hit från Ålesund under vårvintern, för toppturer direkt från fjorden. Och skidåkningen utför bjuder på rejält med höjdmeter.

Vid Ørnesvingens slut är det lätt att parkera för att fotografera Geirangerfjorden och kryssningsfartygen.
Vid Ørnesvingens slut är det lätt att parkera för att fotografera Geirangerfjorden och kryssningsfartygen.

Senare på eftermiddagen tar jag färjan från Hellesylt till Geiranger. En slags Hurtigrut-tur i miniformat längs Geirangerfjorden. Klart maffigt en dag som denna, när fjorden ligger spegelblank och solen skiner. Färjan glider förbi flera vattenfall som kastar sig utför bergsstupen, och här och var skymtar ensliga fäbodar högt uppe på sluttningarna. Så här i slutet av sommaren är kryssningsfartygen få. Desto mer plats för kajakpaddlare och mindre turistbåtar.

I Geiranger äter man allra bäst på Brasserie Posten, vars frasiga pizzor kryddas med rejäla lager ost och lufttorkad skinka från bondgårdar i trakten. Här finns också fisk, skaldjur och vilt på menyn. Och en smakrik pale ale från Geiranger bryggeri förstärker lokalkänslan.

Här börjar även den drygt tio mil långa turistvägen Geiranger-Trollstigen, som slutar i Åndalsnes.  En dramatisk del av väg 63, och den mest populära av Norges 18 nationella turistvägar.

Färden vidare norrut längs väg 60 börjar med en snirklig historia. Det handlar om den branta serpentinvägen Ørnesvingen, som allra högst upp bjuder på en utsiktsplattform som tar andan ur besökarna. Det är härifrån man kan ta de allra bästa bilderna av världsarvet Geirangerfjorden och bergen, med Hurtigrutfartygen som dekor.

Barbro och Stefan Schön från Märsta norr om Stockholm har parkerat husbilen vid utsiktsplatsen, och är fullt upptagna med att fotografera i aftonljuset. De reser med ett nummer av Husbil & Husvagn som guide. Ett handfast reportage om en vårlig färd längs väg 63.

– Jag har sparat tidningen, som blev en inspiration för oss att resa hit, berättar Stefan.

Han och Barbro väljer att fricampa och har stor nytta av appen ”Park for night” under Norgeresan. Nu är de på väg mot utsiktspunkten Dalsnibba, söder om Geiranger.

Campingen i Norddal ligger vid Storelva, med bergen som närmsta granne.
Campingen i Norddal ligger vid Storelva, med bergen som närmsta granne.
Petrines Gjestgiveri fungerar som reception för campingen. Passa på att käka middag.
Petrines Gjestgiveri fungerar som reception för campingen. Passa på att käka middag.
"Orten har en unik åttakantig träkyrka från slutet av 1700-talet."

Det tar dryga halvtimmen att köra över fjället till byn och färjeläget Eidsdal, där Ulla Karlsson från Linköping just rullat av bilfärjan med sin plåtis – en Knaus Boxstar som gått 1800 mil. Hon har gott sällskap av vallhunden Matti på sin resa via Östersund och Trondheim till Fjordnorge.

– Jag har alltid velat uppleva Atlanterhavsvägen och Trollstigen, och nu var det läge. Husbilen ger mig stor frihet att göra som jag vill, även om Mattis styr en del, säger hon med ett skratt.

Ulla, som nyligen gått i pension och gillar att resa på egen hand, är på väg till Geiranger för övernattning. Sedan går hemfärden via Lillehammer.

– Jag skippar campingplatserna. För mig är grejen att stå fritt och övernatta när jag känner för det. Och det finns ju hur många fina platser som helst längs fjällvägarna.

Jag styr bilen mot Norddal. Den lilla byn är en sällsam idyll. Relling camping ligger vid Storelva och Petrines Gjestgiveri, som även är reception för campingen.

Orten har en unik åttakantig träkyrka från slutet av 1700-talet, vackert belägen vid fjordkanten.

Fäbodidyll längs ­vägen mot Trollstigen.
Fäbodidyll längs ­vägen mot Trollstigen.

Fortsätter man den lilla grusvägen mot Herdalen hamnar man så småningom i Herdalssetra, en välbevarad fäbodvall omgiven av böljande fjäll. Platsen är en utgångspunkt för vandringar vidare mot Geiranger. Här kan du även bo över i någon av stugorna och smaka på fäbodmejeriets ostar.

Torunn Ljøen och Petter Melchior har närmare 250 getter på sommarbete i Herdalen. De driver även Melchiorgården i Norddal, med försäljning av saft, sylt och marmelad gjord på hallon från egen odling, getost, ”spekemat” och mjuka getskinn.

Längre upp i byn ligger Tonga gårdsbryggeri, där Synnøve Bjørnstad och Stein Harald Døving förvaltar en gammal tradition. För här har familjen bryggt öl i flera generationer.

– Men sedan några år tillbaka har vi valt att satsa på en mer kommersiell framställning, berättar Synnöve där hon visar runt i det lilla brygghuset.

De brygger lager, ale, stout och ipa. Ölsorterna har kärnfulla namn med anknytning till bygden, som Drengen, Jomfru, Honning, Bjönnstein och Osen. Paret driver också en populär bypub och lockar med fredagsöl en gång i månaden.

Vägen som leder över bergsplatån ovan Trollstigens serpentiner är en ren njutning.
Vägen som leder över bergsplatån ovan Trollstigens serpentiner är en ren njutning.

Nästa morgon är det dags att ta färjan från Eidsdal över till Linge och samhället Valldal. Dalen med samma namn är mäkta populär, tack vare alla jordgubbsodlingar. Under skördetiden brukar det finnas stånd längs vägen med de röda bären till försäljning.

Vägen passerar Gudbrandsjuvet, där Valldølälven vräker sig ner i en 200 meter djup kanjon. Det är en av Norges mest besökta turistattraktioner, som under sommarhalvåret lockar mer än 600 000 turister att stanna till för att studera vattenmassorna.

Strax intill ligger Juvet landskapshotell, som uppmärksammats för sin unika arkitektur. Med älven som närmsta granne har man som gäst rejäl närkontakt med den vilda naturen.

Ansedda The Times har för övrigt listat Gudbrandsjuvet och hotellet som ett av de bästa resmålen i världen. Uppe på den vidsträckta bergsplatån tar sedan vägen sin mest dramatiska sträckning, i form av Trollstigens elva hårnålskurvor från närmare 900 meters höjd, vidare djupt ner i dalgången. Ett utsökt stycke ingenjörskonst från mitten av 1930-talet och garanterat kittlande – både för den som kör och sitter bredvid.
     
Nu väntar Åndalsnes med Romsdalseggen i sikte. En vandringsklassiker som kräver en hel del kondition. Dessutom inget för de höjdrädda, kan jag läsa i min guidebok. 

Campingtips

Det finns ett stort urval av campingplatser. Här ett urval, som följer resan i reportaget.

Ålesund
Hjelsetgården Bobilparkering, med klart havsnära läge. Nära centrum och öppen mars-sep. En ställplats kostar 160 NOK/dygn.
GPS: N62°28’37” E06°09’36” www.alesundparkering.no/index.php/parkering/bobilcampingvogn

Sunnmørsalpene
Urke Camping vid Norangsfjorden, nära Øye. Granne med Urke lanthandel och Urke kaihus, som rymmer kafé och pub. Kajaker och kanoter finns att hyra. Bra utgångspunkt för fjällvandringar. Flera leder utgår härifrån. En husbilsplats kostar 250 NOK.
GPS: N62°12’47” E06°34’03” www.urkecamping.no

Norddal
Relling camping, öppet maj-sep, är perfekt för dig som söker lugn och ro, och samtidigt vill ha närhet till både fjord och fjäll. Dessutom kan du njuta av kortrest mat på Petrines Gjestgiveri, som också fungerar som reception för campingen. Husbilsplats från 200 NOK.
GPS: N62°15’09” E07°14’08” www.norddal.com

Trollstigen
Trollstigen Camping och Gjestegård ligger vid Trollstigens slut. Mäkta populärt under högsäsongen. Men passa på under tidig höst, då lugnet råder. Öppet maj-sep. Husbilsplats från 220 NOK.
GPS: N62°29’57” E07°40’16” www.trollstigen.no

Taggar: Resereportage

Ålesund, prisad som en av Norges vackraste städer, är definitivt porten till Fjordnorge. Kustsamhället andas klassisk jugendstil, och har man väl letat sig hit är det lätt att fastna med husbilen. I synnerhet med tanke på att det finns en utmärkt ställplats med havsutsikt i klart centralt läge.

Staden är omgiven av djupa fjordar och dramatiska, skarpskurna fjälltoppar, och delas av vattenleden Brosundet. Maten är en stor anledning att resa hit. Här finner du några av landets mer innovativa restauranger, i miljöer som verkligen väcker matlusten. Varför inte prova klippfisk på omskrivna XL Diner! Drygt 90 procent av all klippfisk i världen komm

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Norska turistvägar

Norge har hela 18 nationella turistvägar, med spännande konst, design och arkitektur vid rastplatser och utsiktspunkter. Förutom populära Geiranger-Trollstigen finns flera andra närliggande nationalvägar.

En riktig höjdare, både bildligt och bokstavligt, är Sognefjellsvegen från Gudbrandsdalen i öster till Sognefjorden i väster, som leder genom norra Europas högsta bergsmassiv.

Den kallas även ”Vägen över Norges tak” – där sträckningen som högst når närmare 1 500 meter över havet.

Här finns ett grönskande natur- och kulturlandskap i dalgångarna och ett kargt och dramatiskt fjällområde med Jotunheim-massivets drygt 20 tvåtusenmeterstoppar som absoluta ­höjdattraktioner. Galdhøpiggen är högst, med sina 2 469 meter.

Den mäktiga Jostedalsbreen. Europas största fastlandsglaciär, är en högst påträngande och lockande granne i nordväst. Och längre västerut ligger Sognefjorden med dess slingriga ”fjord­armar”. Den sägs vara längst i världen, drygt 20 mil lång och hela 1 300 meter som djupast.

Eftersom fisketraditionen i Ålesund är så pass stark och betydelsefull är det kanske inte så konstigt att det bästa akvariet i Norge är beläget just här. Det prisvinnande akvariet är roligt för både små och stora och ger en fascinerande inblick i Nordens marina liv. Perfekt aktivitet för en regnig dag, vilket det finns många av i Ålesund.

atlanterhavsparken.no

Fjordnorge 

Upptäck Fjordnorge med husbilen. Ålesund är en utmärkt startplats för en färd längs fjordvägarna genom Sunnmørsalpene, Geiranger och Romsdalsfjällen. En populär vägsträcka i regionen är den drygt tio mil långa nationella turistvägen Geiranger-Trollstigen, längs väg 63.

Men en minst lika vacker sträcka är väg 655 från Hellesylt ner till Urke och Hjørundfjorden.

Avstickaren från Eidsdal till Norddal och Herdalssetra är en annan. Regionen bjuder på flera fina campingplatser och goda möjligheter till fricamping.

www.fjordnorway.com
www.visitalesund.com
www.nasjonaleturistveger.no

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.