Nästa artikel
Rumänien, fantastiska upplevelser bortanför allfarvägarna
RUMÄNIEN

Rumänien, fantastiska upplevelser bortanför allfarvägarna

Publicerad 5 oktober 2018 (uppdaterad 27 oktober 2021)
Lite vid sidan om och kanske inte det första resmål du tänker på. Men för dig som söker upplevelser finns fantastiska platser att upptäcka. Transylvanien med Drakulas slott, en av världens vackraste vägar, vilda djur, Svarta Havskusten eller söderns lågland. Här finns det exotiska på nära håll.
Att resa till platser där inte alla redan varit kittlar lite extra och det finns faktiskt platser som uppfyller kriteriet och inte ligger alltför långt bort. Faktum är att hela Östeuropa är lite av jungfruelig mark i det avseendet. Här paras det moderna med det gamla i en sällsynt intressant blandning som även inkluderar orörd natur med vilda djur och möjligheter till fricamping. Följ med på en överblick vad Rumänien har att erbjuda!

Östeuropa utvecklas i en takt som få som inte reser i dessa länder förstår. Vi tittar lite snett på Rumänien, ett fattigt land vars ekonomi växer snabbast i Europa. Vägarna har generellt sagt blivit bra, affärerna är lika välfyllda som i Sverige, likväl som marknaderna där dagsfärsk frukt och fräscha grönsaker tävlar om att locka till köp till priser som det är länge sedan vi såg i Sverige. Strax intill det hypermoderna köpcentret kan en hästkärra knirka fram på Europavägen och de vilda djuren har fått vara i fred i bergen. Kontrasterna är enorma. Likaså upplevelserna.

I norr har vi gränslandet mot Ungern. Här är kulturen speciell, lite som ett eget land. Söderut ligger Transylvaniens häftiga bergslandskap med slott utkastade på topparna. Rumäniens mest kända slott, och troligen det enda någon svensk känner till, är Draculas slott i Bran. Det ligger dramatiskt med milsvid utsikt. Lika dramatiskt som dess historia. Nedanför ligger de små butikerna och restaurangerna och har du tur bjuds det på underhållning i parken. Här finns Transfăgărășan, rankad som en av världens tio vackraste vägar. Söderut ligger låglandet där huvudstaden Bukarest bjuder på ömsom vin och ömsom vatten. Enorma byggnader som det palats diktatorn Nicolae Ceaușescu lät bygga åt sig, världens näst största administrativa byggnad, 178 meter hög totalt (86 meter över och 92 under marknivån) som inte fullbordades förrän fem år efter att han avrättats efter kommunismens fall. Bara Pentagon är större och palatset med sina 1 100 rum är en av de dyraste byggnader som någonsin har uppförts. Namnet blev förstås Folkets hus (Casa Poporului) men har döpts om till parlamentspalatset och framför detta breder den stora boulevarden, Bulevardul Unirii, ut sig tre kilometer genom Bukarest. Bredare än Champs Élysées i Paris om än inte lika välkänd. Här finns en triumfbåge, monumentala byggnader och mäktiga köpcentrum men även enorma huskroppar där vanligt folk trängdes ihop i små lägenheter. Det gamla försvann i samband med detta och det lilla som finns kvar står och förfaller om man inte tar sig till stadsdelen sektor 1 där ambassaderna huserar och man hittar det som bedöms vara europas största stadspark. En spännande stad som många anser vara ett fantastisk resmål i sig. Men det finns otaliga välbevarade medeltida städer där historiska slott och häftiga miljöer bjuder på oväntade överraskningar. Där man gärna spatserar runt i lugn och ro och man känner sig inte som instoppad i en turistmetropol. Turismen är nämligen måttlig, det genuina ständigt närvarande.

Österut ligger Svarta Havet, bara tjugo mil från huvudstaden och är undantaget när det gäller turism. Bergen ligger tjugo mil norrut, avstånden är faktiskt rimliga. Hur tecknar man en rättvis bild av ett land som Rumänien där både natur och kultur bjuder på ideliga överaskningar?

Därutöver omgärdas landet av en ryktesspridning som få andra länder kan tävla med. Ett rykte som ofta skrämmer bort turister att resa på egen hand, något som ändå får sägas vara en överdrift, rumäner är både vänliga och hjälpsamma. Det finns i dagsläget ingen anledning att avstå de upplevelser som landet bjuder på ungefär fyra dagsturer från sydsverige.

Att ge en bestämd resväg i ett land de flesta möjligen besökt i en turistort vid Svarta havet är inte helt meningsfullt men jag ska försöka ge en viss vägledning i ett myller av fantastiska platser och med varierad natur. Vad är väl en äkta upplevelse utan spontanitet? Har man två veckor på sig hinner man se mycket och med en vecka i vardera riktning till Sverige blir inte någon del av resan stressig. Vägskatten löser man på plats, lättast vid gränsövergången och de flesta har nog ändå den obligatoriska brandsläckaren.

Namnet Rumänien antyder landets historia, Romarrikets historia finns i överflöd, de varma baden och spa inte undantagna. Rumänien har faktiskt fler varma källor och spa än övriga Europa vilket är ganska okänt i Sverige. Lättaste sättet att hitta till dessa platser är att leta efter samhällen som heter ‘Ocna’, rumänska för saltgruva. Norr om Sibiu, som är att rekomendera och en av Transylvaniens vackraste städer, ligger exempelvis Ocna Sibiului. Sibiu utsågs 2007 till Europas kulturhuvudstad och är fylld med parker, gallerier och vackra kyrkor. Staden tilldelades 2008 titeln Europas 8:e mest idylliska plats att leva i.

Kommer man från Ungern på E70 omges man av flera nationalparker och i söder rinner Donau. Då ska man inte missa Baile Herculane som låter som en plats från Romarriket. Det är faktiskt äldre än så men här i Transylvaniens västra del har den moderna turismen frodats sedan 30-talet. Klassiska byggnader paras med grottor och så har förstås det mineralrika vattnet skapat ett mycket populärt paradis. Den natursköna omgivningen inbjuder till vandring i de kringliggande bergen eller varför inte en båttur på sjön i den vackra canyon som finns här.

Vi fortsätter i riktning sydöst efter E70 och får uppleva gränsfloden Donau på vägen mot Bukarest där den spännande staden får bjuda på lite storstadspuls. Det finns campingar runt om i landet men standarden varierar kraftigt. Ser man till att fylla på vatten där det går är det ibland bättre att göra som rumänerna och fricampa, det finns många fantastiska platser att välja bland. Här på slättlandet tar man sig lite vid sidan om huvudvägarna men någon allemansrätt existerar inte.

Vi fortsätter mot den turisttäta Svarta havskusten som bjuder på fantastiska badmöjligheter, väl i klass med Europas bästa. Siktet är inställt på Constanta där de milslånga stränderna lockar till lata dagar. Räknat från gränsen har vi hunnit köra i storleksordningen åttio mil. Hit har många flugit vilket inte gör det hela sämre. Här kan man gärna ta en paus i åkandet och bara njuta efter att ha sett Bukarest bara dagen tidigare. Längre österut än så kommer man inte i Rumänien.

Norrut mot Ukraina finns Donaudeltat som med sina 5 165 kvadratkilometer är en av de största och bäst bevarade i hela Europa med ett gytter av vattenvägar som kommer från Svarta havet. Deltat är med på UNESCO världsarvslista och här finns runt 300 fågelarter.

I den här delen av Rumänien hittar vi också Bucovinas målade kloster vilka är en mycket speciell sevärdhet. Väggarna är rikligt dekorerade med historier från Bibeln där mästerverk med Jesus, änglar, demoner, himmel och helvete gjordes tillgängliga för alla som inte kunde läsa. Även dessa kyrkorna är med på UNESCOs världsarvslista.

Efter det är det dags att ta sig an Transylvaniens underbara bergslandskap, något jag menar är Rumäniens vackraste del. Här har tiden på sina ställen stått still och små byar där kvinnorna sitter utanför husen blir ett stående inslag. Allt medan de herrelösa hundarna springer runt när de bevakar sina revir och tror de jagat bort bilarna som i sakta mak kör genom byn. Det finns få ställen i Europa som kan jämföras med det här. Här vallas fåren i sluttningarna och korna betar fritt. Det blir närmast en tidsresa ju längre upp i bergen man kommer.

Skogarna är djupa, utsikten oftast hänförande. Ju längre upp i bergskedjan man kommer desto mer spektakulärt. De vilda djuren alltid närvarande och Rumänien är Europas björntätaste land. Vill man se det häftigaste ska man åka Transfăgărășan, från början en väg byggd för militära ändamål. Den rankas som en av världens tio vackraste vägar och rekomenderas starkt. Här finns fantastiska platser att övernatta på och du vaknat garanterat med en utsikt som slår det mesta. Vackraste delen är den norra.

Jag siktar mot Ploiesti som leder oss i riktning mot Draculas slott, väl befäst högst upp på en klippa. Bran Castle har en historia från 1377 och är ett av Rumäniens mest kända platser. Ingen har väl missat kopplingen till vampyrer och ond bråd död även om det kan resas viss tvivel om äktheten i historien. Slottet ligger på gränsen till Transylvania och Wallachia och visar upp konst och möbler samlade av drottning Marie.

Peles slott är nyare och kanske mer estetiskt tilltalande med panoramautsikt över Karpaterna. Det charmiga vita sommarslottet är byggt i renässansstil i slutet av 1800-talet och rankas även det som en av de större attraktionerna i landet. Nu är det ett museum som visar upp en samling konstverk, rustningar och vapen. Man bör absolut ta en guidad tur genom de 160 rummen och terrassens trädgårdar.

Ett tredje exempel i helt annan stil än de två föregående slotten är historiska Rupea Fortress med anor från Jesu tid och ligger närmast mitt i Rumänien, cirka sju mil från Brasov som är en besöksvärd stad. Det högt belägna fortet anses vara en av de vackrare ställena i Rumänien och är ett eldorado för dig som älskar natur och historia.

En helt annan period representerar Sarmizegetusa Regia,  där du hittar en helgedom som påminner om Stonehenge i England. Platsen som ligger på 1 200 meters höjd är UNESCO-listad och ligger inbäddat i Orastiebergen.

Gillar man spektakulär natur ska man inte missa den Röda Ravinen, Râpa Rosie, som är en hisnande plats sydväst om Secaselor-platån, nära staden Sebes. En 800 meter lång nästan vertikal vägg gör att tankarna faller på Grand Canyon och når höjder mellan 50 och 125 meter.

För dig som gillar små museiliknande städer finns många att välja bland men den välbevarade och medeltida muromgärdade staden Sighisoara borde stå högt på listan. Grundad av tyska hantverkare och handlare på 1200-talet finns även den med på UNESCO: s världsarvslista. Staden präglas av smala kullerstensgator, färgglada hus och många höga torn där det mest dominerande är det 64 meter höga klocktornet från 1556. Gillar man medeltidsspel kan det noteras att det hålls en festival i juli.

Det finns även vulkansjöar som Sfânta Ana, en naturskön plats som är unik för Rumänien. Här slipper man turismen och kan i stillhet njuta av den speciella naturen. I omgivningarna finns grottorna som luktar fosfor och sägs vara extra hälsobringande.

Östra Europa är inte så långt bort som många tänker sig det är, men det är fullt av överraskningar. Varför inte våga ta klivet och uppleva något utöver det vanliga? 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.